Botka a választási kudarcról: "megértettük, hogy ez nem volt elég"

Botka a választási kudarcról: "megértettük, hogy ez nem volt elég"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere nem csinált titkot Kálmán Olga vendégeként abból, hogy szerinte változásra van szükség a pártban, az orbáni centrális erőtér pedig működött. A szocialisták országos választmánya szombaton összeül, ám Botka szerint itt még nem születik "megoldás" a választási vereség után.

Maratoni választmányi ülésre számít szombaton Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere, a párt országos választmányának elnöke, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este egyértelműen kijelentette: "ugyanígy folytatni nem érdemes". "Az ellenzéki létben egyetlen pozitívum van, hogy négy évünk van építkezni" – fejtette ki, hozzátéve, hogy ehhez előbb le kell vonni a választási vereség tanulságait, ami szerinte már el is kezdődött.

Botka azt mondta: megértették, hogy ez nem volt elég, ezért változtatni fognak a politikájuk tartalmán és a stílusán is. Úgy véli, minden okuk megvan a kritikára, mivel nem tettek eleget a választók bizalmának megnyeréséért és a Fideszben csalódottak döntő többsége nem az MSZP-t választotta.

©

Szerinte működött az orbáni centrális erőtér és ebben az új választási rendszerben 2 millió szavazó már elég a kétharmados többséghez. A másik, amit a Fidesz elért, hogy a protestszavazók ne egy irányba szavazzanak, így sok MSZP-s a Jobbikhoz ment át, amire Orbánék rá is játszottak szerinte, mert amíg a Jobbikot nem támadták, az MSZP-re rászálltak a kampány alatt.

"Nem elég kisebbik rossznak lenni, nagyobbik jónak kell lenni"

"Az orbáni centrális erőtérben nem elég kisebbik rossznak lenni, nagyobbik jónak kell lenni" – jelentette ki, Kálmán Olga pedig felhívta rá a figyelmét, hogy egy nappal ezelőtt Bajnai Gordon is ugyanezt mondta.

Botka szerint végig kell gondolni, hogy mi kell a Fideszből kiábrándultak visszacsábításához, és most újrakezdődik a MSZP és a magyar baloldal újraépítése. Szerinte a vereséghez hozzájárult az is, hogy az emberek mindennapi életét befolyásoló dolgokra nem, vagy nem elég hitelesen válaszoltak, valamint hiányzik a szocialista párt szervezeti jelenléte, főleg a kisebb településeken, ami versenyhátrányt jelent, így most fontossá válik az alulról építkezés, a megyei szervezetek erősítése.

A választások a jövőről szólnak, a baloldal veresége, hogy nem bennük látták a jövőt a választók – jelentette ki.

Az MSZP-nek 2014 a tisztújítás éve, ám ez csak a májusi EP- és az októberi önkormányzati választások után esedékes. Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e előrehozni a tisztújítást az EP-választások utánra, és nem kellene-e Mesterházy Attila pártelnöknek és a párt vezetésének felajánlani a lemondását, úgy válaszolt: "nagyon könyű helyzet lenne, ha ez csak személyi kérdés lenne", ez a helyzet azonban "sokkal bonyolultabb", Mesterházynak pedig saját felelőssége az, hogy lemond-e, ezt nem kívánja kommentálni.

Nem magyarázkodni kell

A lemondás felajánlása szerinte a demokráciákban bevett gyakorlat, de ez egy "különleges helyzet", mert gyakorlatilag azonnal elkezdődött az EP-választások kampánya, ráadásul a párt két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy az akkor megválasztott vezetés együtt vigye a három idei megmérettetést. Szerinte a pártban a lemondás benyújtása melletti és elleni érvek is vannak bőven.

Kifelé is úgy lehetnek hitelesek, ha nem magyarázkodnak, hanem tudomásul veszik a vereséget, megköszönik a választók bizalmát és kimutatják, hogy tanultak a hibáikból – véli a politikus, aki szerint 800 ezer szavazaton, a választók egytizedén múlott az egész, ez a probléma pedig megoldható.

Ő maga összefogáspárti, tehát szerinte csak akkor lehet esélyük, ha egy közös jelölt van minden választókörzetben, nyugodtnak és nagyvonalúnak kell lenniük, valamint "semmi sincs kőbe vésve", így Horváth Csaba főpolgármester-jelöltsége sem.