"Kedves Ferenc!" – Szomorú nyílt levelet írt Gyurcsánynak Bajnai Gordon

"Kedves Ferenc!" – Szomorú nyílt levelet írt Gyurcsánynak Bajnai Gordon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Együtt-PM vezetője hosszan érvel amellett, hogy miért fontos leülni vitázni a Jobbikkal, majd levele végén azt írja: sajnálattal veszi tudomásul, hogy Gyurcsány ódzkodik a vitától, ezért a Fideszhez csatlakozva bojkottálja azt.

Nyílt levelet írt Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének pénteken.

A téma az volt, hogy a DK szerint nem lehet vitázni a Jobbikkal, és erre hivatkozva el is utasították a részvételt az Együtt-PM vitáján, amelyre minden Európai Parlamentbe készülő magyar pártot meghívtak a szervezők.

Bajnai azt írta, figyelmesen tanulmányozta az MSZP elnökének és neki címzett Gyurcsány-levelet, amelyet a Gaudi-Nagy-féle szégyenletes akció másnapján írt. "Kedves Ferenc – írta –, leveledben amellett érvelsz, hogy az egy héttel ezelőtt történtekkel a Jobbik átlépett egy határt, innentől fogva nincs mit vitatkozni velük."

Bajnai Gordon pénteken közzétett EP-választási hirdetése
©

Bajnai szerint ha átlépett egy határt, ha nem, a Jobbik semmilyen újdonsággal nem szolgált. Példák sokaságát lehet felidézni azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik milyen vállalhatatlanul szélsőséges párt. "Nekem valóban nem kell őket bemutatnod" – fogalmazott.

"A Jobbik elutasításában nincs közöttünk különbség, tehát a célokban egyetértünk, vitánk az eszközök kapcsán van. A cél nyilvánvalóan az, hogy a szélsőséges Jobbik gyengüljön, a demokratikus közösség pedig erősödjön. Ezt kell elérnünk ahhoz, hogy amikor a Fidesz-kormány összeomlik, ne legyen kétséges: a megújult demokratikus oldal lép a helyére, nem pedig az Orbánnál is szélsőségesebb Vona Gábor" – írta Bajnai.

Az eszközöket illetően azonban másként látják a helyzetet – írta. A bojkott politikája Bajnai Gordon szerint a világban átalakulóban van. Az előszeretettel hivatkozott francia példa sántít. A bojkott Jean Marie Le Pen pártjára vonatkozott az ezredfordulón, de már nem vonatkozik a lányára. "Bizonyára olvastad, hogy Martin Schulz kétszer is kihívta vitára, és másodjára már nem tért ki a vita elől Marine Le Pen" – áll a levélben.

"Az ezredforduló óta a helyzet megváltozott, ahogyan valamelyest konszolidálódtak a szélsőséges pártok is. Magyarországon a Political Capital már évek óta, de például Heller Ágnes éppen a legutóbbi interjújában szorgalmaz attitűdváltást, azaz nyílt vitát a Jobbikkal szemben. Bizonyára azt Te sem vitatod, hogy a kutyasimogató Vonával kampányoló és szelíd arcát mutató Jobbik báránybőrbe bújt farkasként álcázza magát. A vita célja éppen az, hogy ezt az álcát megmutassuk, a leplet lerántsuk" – írta.

"Örülök, hogy ezt a megközelítést a többi demokratikus ellenzéki párt is osztja, azt viszont fájlalom, hogy a vita elutasításában a Demokratikus Koalíció a Fideszhez csatlakozik. A demokratikus politikai közösség erősödését az szolgálta volna, ha a DK is részt vesz a többpárti vitán, nem pedig az, hogy távol tartja magát attól. A vitától való averziód, erkölcsi fenntartásaid tiszteletben tartva sajnálattal veszem tudomásul ezt az álláspontot" – zárta levelét Bajnai Gordon.