Otthagyja az Origót a Lázár-cikkek írója

Otthagyja az Origót a Lázár-cikkek írója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felmondott szerdán az Origo újságírója, Pethő András, akinek Lázár János milliós hotelszámláiról írt cikkei is hozzájárulhattak ahhoz, hogy hétfőn este menesztették a lap főszerkesztőjét, Sáling Gergőt. Távozik a két felelős szerkesztő is, és mások is hasonló lépésen gondolkodnak.

©

Amint szerdán visszatért külföldi útjáról, Pethő András délután felmondott az Origo vezérigazgatójánál, Vaszily Miklósnál, miután hétfőn vélhetően politikai nyomásra menesztette Sáling Gergő főszerkesztőt. Információink szerint nem ő volt az utolsó, a szerkesztőség több tagja tervezi a távozását a főszerkesztő eltávolítása miatt. A Kreatív.hu azt írta, hogy a teljes belföld rovat felállt, tudomásunk szerint ez azért nincs így, a hírrovat egyes tagjai maradnak, mások pedig azért sem tudtak felmondani, mert szabadságon vannak. Úgy tudjuk, a Hírek rovat tagjai hamarosan állásfoglalást adnak ki arról, hogy miért tartják elképzelhetetlennek a munka folytatását a főszerkesztő eltávolítását követően.

Szerdán este az Origo.hu híre ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a két felelős szerkesztő (Tóth Sára és Bordás Gábor) is távozik.

Értesüléseink szerint már korábban is megpróbált a Fidesz-kormány az Origo tulajdonosán, a Deutsche Telekomon keresztül "odahatni", amikor számukra érzékeny témákkal foglalkozott az portál, illetve állítólag azt is zokon vették, hogy Origo is szolidaritást vállalt a Fidesz választási központjából kizárt újságírókkal, de az utolsó cseppet Pethő András Lázár János milliós hotelszámláiról írt cikke, illetve az ezt megelőző per jelentette az adatok megszerzéséért.

"Közöltem Vaszily Miklóssal, hogy nem látok lehetőséget arra, hogy maradjak, mert nem értek egyet Sáling Gergő menesztésével és nem látom biztosítottnak, hogy az eddigi szakmai munka folytatódhat" – mondta a hvg.hu-nak Pethő, aki a négyszemközti beszélgetésről ezen kívül csak annyit árult el, hogy a vezérigazgató próbálta marasztalni.

A szerkesztőségnek tartott keddi tájékoztatáson – amelyen bemutatták az új főszerkesztőt, az eddig tévés üzletágban dolgozó Pálmai L. Ákost – Vaszily kifejezetten azzal próbálta cáfolni a háttérben sejtett politikai indokot, hogy nem Pethő Andrásnak kellett távoznia. Az újságíró viszont – aki egyben a mai napig a lap főszerkesztő-helyettesi posztját is betöltötte – a jövőben nem akart az Origónak dolgozni.

Pethő András 2002 óta dolgozott az Origónál, korábban a Hírek rovatot vezette, illetve felelős szerkesztő volt, egy külföldi ösztöndíj elnyerése után pedig tavaly az Egyesült Államokban a Washington Postnak is írt. 2012-ben Soma-díjat nyert oknyomozó munkájáért.

Az Origo kedden megpróbálta azt kommunikálni, hogy "a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására", és ezért szükséges az átszervezés, cáfolva a politikai ráhatást. A Kettős Mérce viszont a sajtószabadságot féltve tüntetést szervezett a szerkesztőség elé. Több ezren vonultak – egyben a reklámadó, valamint a civil szervezetek feketelistázása ellen is demonstrálva – az Origo Dob utcai székházától a Kossuth térre (ha lemaradt, erről itt olvashat részletesen).

Hozzászólások