Orbán Viktor mobilja tűnhetett el a lánya lagziján

Orbán Viktor mobilja tűnhetett el a lánya lagziján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Nem egy átlagos vendég, hanem Orbán Viktor kormányfő mobilját lophatták el lánya, Ráhel tavaly megtartott lakodalmán – tudta meg a hvg.hu rendőrségi forrásból. A telefont egyelőre nem találják, de a Nemzeti Nyomozó Iroda még mindig szeretné a tettest és az értékes mobilkészüléket is fellelni. Kormányzati forrásból megerősítették értesülésünket.

Nem véletlenül mondhatta Pintér Sándor belügyminiszter egy képviselői kérdésre, hogy akár a DNS-vizsgálat is belefér egy telefonlopás miatti nyomozásba, a hvg.hu értesülései szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök mobiltelefonját lophatták el lánya tavaly szeptemberben megtartott esküvőjén.

A hvg.hu megkereste a a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, aki nem kívánt nyilatkozni az esetről. Más kormányzati forrásból viszont megerősítették szerkesztőségünk értesülését. A rendőrségnek szintén feltettük a kérdést, igaz-e az információ, de egyelőre nem válaszoltak.

A nevezetes lagzin történt skandalum

Mint megjelent, Orbán Ráhel és Tiborcz István tavaly szeptemberben megtartott lakodalmán elloptak két ötvenezer és kétszázezer forint közötti értékű, iPhone 4s mobiltelefont. A történtek után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi Osztályán kisebb értékre elkövetett lopás miatt indult eljárás tavaly ősszel. Erről azt követően értesült a sajtó, hogy az eseményt követően a felszolgáló személyzet egyik tagja a blogján megjelent bejegyzésben sérelmezte a rendőri, szerinte megalázó, eljárást.

Orbán Viktor a Parlamentben
©

A nyomozás során megkeresték a személyzet minden tagját – több tucat embert –, és tanúként hallgatták meg őket, valamint DNS-mintát is vettek tőlük. Aki nem szeretett volna ilyen mintát adni, azt többek között rendbírsággal fenyegették meg. A lakodalom helyszínén, a Tiborcz tanyán ugyanis az ellopott telefon tokja ottmaradt, melyen a tulajdonos mellett egy ismeretlen személy DNS-mintáját is rögzítették. Erről azt feltételezték, hogy a tolvajé, így gondolták azt a nyomozók, hogy eljuthatnak a tetteshez. 26 főtől vettek DNS-mintát, amelynek vizsgálata több millió forintra rúghatott. A sértett férfinek az sem tetszett, hogy csak a felszolgálókat vetették alá a rendőrségi tortúrának, a vendégeket nem.

Kimondottan drága vizsgálat
A DNS-vizsgálatot csak indokolt esetben lehet a rendőröknek alkalmazniuk, a Népszabadság tavaly írt arról, hogy korlátoznák a mintavétel alkalmazásának a lehetőségét. Az akkori javaslat szerint egyfajta kvótarendszert dolgoztak ki arra, hogy az egyes nyomozó szervek mennyi DNS-mintát vizsgáltathatnak be – éppen a költségek féken tartása érdekében, ez ugyanis nagyon drága nyomozási eszköz. Az Orbán-esküvőn ellopott mobil ügyében akár újabb emberek DNS-mintáit is levehetik és ellenőrizhetik, mert július 8-án mintegy 146 millió forintot csoportosított át a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból arra, hogy a hatóságok finanszírozhassák a DNS-profil meghatározással járó többletkiadásokat.

A hvg.hu rendőrségi forrásból úgy tudja, a nyomozók első körben valóban a lakodalom alkalmazottai között vizsgálódtak, mert a vendégeket olyan bennfentes személyeknek gondolták, akik nem lopnak telefonokat, főleg nem a „főnökét”. Orbán feltehetően a lakodalom alatt egyszűen letehette a mobilt az asztalra, ahonnan aztán eltűnt. A telefonon természetesen nemcsak a kormányfő családtagjai, ismerősei számai lehetnek rajta, hanem sok olyan ember telefonszámát is feltöltötték neki, akiknek az elérhetősége fontos lehet.

A sajtóban korábban csak az jelent meg, hogy az egyik ellopott mobilon, Ráhel egyik barátnőjének telefonján rajta voltak a lánybúcsú képei, és ennek nyilvánosságra hozatalát szerették volna elkerülni. Az ugyanakkor nagy visszatetszést keltett, hogy a rendőrség óriási erőkkel mozdul rá a telefonok megtalálására, csak azért, mert az Orbán-lány menyegzőjéről tűntek el. Amennyiben valóban a miniszterelnök telefonját lopták el, akkor a nagy erők megmozgatása már magyarázható.

Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén
©

A hvg.hu úgy tudja, hogy a mobilokat egyelőre nem találják. Értesüléseink szerint várták, hogy a tolvaj majd bekapcsolja a készüléket, s az valamelyik úgynevezett bázisállomásra feljelentkezik, de ez nem történt meg.

Elutasíthatatlan DNS-vizsgálatok?

Rendőrségi források szerint nagyon kevés az esély arra, hogy a mobil előkerül, és a tettest megtalálják. A nyomozóknak most a vendégkört kellene vizsgálni. Egyébként az is előfordulhatott, hogy egy kisgyerek emelte el és vitte magával. Vagy, hogy a tettes rájött, kinek a telefonját tette zsebre, és már régen megszabadult tőle.

Az üggyel kapcsolatban eddig sem a rendőrség, sem a Belügyminisztérium nem nyilatkozott, ami csak erősítette a találgatásokat, illetve a feltételezést, mely szerint a rendőség fellépése túlzott volt. Az ügy előadója a hvg.hu-nak még tavasszal megerősítette, hogy van ilyen eljárás nála, de azon túl, hogy folyó ügyről nem nyilatkozhat, nem árult el részleteket. A telefonlopásról és a nyomozásról beszámoló Csókási Lászlónak, a blogbejegyzés szerzőjének a Központi Nyomozó Főügyészség – a férfi feljelentését elutasító határozatában – jogosnak mondta a kéttucatnyi DNS-vizsgálatot, s a ráfordított több millió forintot.

Hozzászólások