Falus: Megásatják saját sírjukat a budapestiekkel

Falus: Megásatják saját sírjukat a budapestiekkel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

A baloldali ellenzék ismét bejelentette, hogy összefog, a közös főpolgármester-jelölt pedig bemutatkozott. 11 kerületben Gyurcsányék indítanak jelöltet. Falus Ferenc azt mondta, készen áll Tarlós megbuktatására, és évek óta erre a szerepre készül. Véget kell vetni annak, hogy a budapestiek megkérdezése nélkül döntenek „förtelmes szobrokról” – fogalmazott.

Ezen a héten is bejelentette a baloldali ellenzék, hogy összefog – jelentette tudósítónk az Együtt-PM, az MSZP és a DK közös sajtótájékoztatójáról. Annyi biztos, hogy Falus Ferenc főpolgármester-jelölt mindhárom pártnak élvezi a bizalmát.

Kiderült: az MSZP-s Molnár Gyula indul a polgármesterségért a XI. kerületben, az V. kerületben pedig az Együtt-PM-es Juhász Pétert indítják, nem a szocialisták Steiner Pálját. Bár az összefogást bejelentették, a pénteki sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy vannak kerületek, ahol még folynak a tárgyalások.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke közölte: az elmúlt hetek folyamatait a sajtó gyakran "castingnak" és "bohózatnak" nevezte, miközben ez szerinte nem volt más, mint egy nehéz tanulási folyamat. A baloldal ugyanis még nem volt olyan helyzetben, hogy három egyenrangú, közel azonos támogatottságú pártnak kell megállapodnia – tette hozzá.

Budapesten nem az esélytelenek nyugalmával, hanem az esélyesek magabiztosságával állnak ki, és ennek eredményeként Falus Ferenc főpolgármester lesz, és reményeik szerint több mint egy tucat kerületben az ellenzéki jelöltekből lesznek a polgármesterek – jelentette ki.

Öt közös kerület jutott a DK-nak

Varju László, a DK pártigazgatója közölte, pártja tizenegy fővárosi kerületben indít polgármester-jelöltet, közülük öt jelölt élvezi a baloldali pártok támogatását, míg hat kerületben az MSZP vagy az Együtt-PM jelöltjével szemben is elindulnak politikusaik.

A XIII. kerületben nem tudtak megállapodni, így ott az Együtt-PM fontolgatja, hogy saját embert indít a szocialista Tóth Józseffel szemben.

Varju László
©

A párt saját politikusaként, de az MSZP-vel és az Együtt-PM-mel közösen jelöli a VII. kerületben Farkas Ferencet, a X. kerületben Élő Norbertet, a XXI. kerületben Horváth Gyulát, a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébetet, a XV. kerületben pedig Hajdú Lászlót.

A DK önállóan indítja el a polgármesteri székért az I. kerületben Kakuk Györgyöt, a VIII. kerületben Simon Györgyöt, a XII. kerületben Kerék-Bárczy Szabolcsot, a XVI. kerületben Sebők Lászlót, a XXII. kerületben Gréczy Zsoltot, a XXIII.-ban pedig Szekeres Ferencet. 

Győzelemben bizakodnak

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke fontosnak tartotta, hogy 14 budapesti kerületben megállapodtak arról, hogy közösen támogatnak polgármesterjelölteket és közösen indulnak egyéni választókerületekben.

Arról is beszélt, hogy szemben a Fidesszel, Falus Ferencnek van programja, kész a vitára és a következő hetekben megmutatja: alkalmas arra, hogy olyan fővárost vezessen, ahol több lesz a balközép polgármester.

 

Falus: Felkészültem Tarlós megbuktatására

Falus Ferenc, a baloldali ellenzék közös budapesti főpolgármester-jelöltje azt mondta, hivatalosan is megkezdődött a Fidesz hatalmának megtörése Budapesten. A volt tiszti főorvos saját bevallása szerint felkészült arra, hogy megbuktassák Tarlós István főpolgármestert.

Kijelentette: véget vetnek annak a korszaknak, amelyben a budapestiek megkérdezése nélkül, a fejük felett döntenek „förtelmes szobrokról”, emberek elzavarásáról vagy arról, hogy szociális temetés címén „megásatják velük a saját sírjukat”.

Falus Ferenc
©

Mint mondta, véget vetnek a "csiricsáré" presztízsberuházásoknak és visszaadják a budapestieknek a jogot, hogy maguk döntsenek az életük kérdéseiről és az általuk megtermelt pénz felhasználásáról. A következő hetekben Falus találkozni fog minden kerületi polgármesterjelölttel, akikkel megbeszélik programjaikat.

Szabad, élhető Budapestet akarok, ahol mindenki, minden értelemben fellélegezhet – jelentette ki.

A jelölt egy kérdésre válaszolva azt mondta, alkalmasnak és felkészültnek érzi magát a posztra, "évek óta erre készülök".

A közös jelöltek listája

A III. kerületben Béres András (Együtt-PM), a IV.-ben Trippon Norbert (MSZP), az V.-ben Juhász Péter (MSZP), a VI.-ban Kiss Róbert (Együtt-PM), a VII.-ben Farkas Ferenc (DK), a IX.-ben Gegesy Ferenc (Együtt-PM), az X.-ben Élő Norbert (DK), az XIV.-ben Karácsony Gergely (Együtt-PM), az XV.-ben Hajdu László (DK), a XVII.-ben Gy. Németh Erzsébet (DK), a XVIII.-ban Szaniszló Sándor (MSZP), a XIX.-ben Gajda Péter (MSZP), a XX.-ban Szabados Ákos (MSZP), a XXI.-ben Horvát Gyula (DK) a közös jelölt. 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt, hogy kemény kompromisszumok által megteremtették a Fidesz leválthatóságának reményét. Kiemelte, hogy április 6-án több baloldali voks született, mint ahányat a Fideszre leadtak, mert "a főváros ellenáll (…) és le akarja váltani" a Fideszt. Hangsúlyozta, hogy ha ezek közül a szavazatok közül levonják az LMP-re leadottakat, Budapesten akkor is fej-fej mellett állnak a kormánypárttal.