szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen átalakíthatják itthon az egészségügyi háttérintézményeket. Önálló népegészségügyi intézetet hozhatnak létre, amely a minisztérium szakmai felügyelete mellett módszertani feladatot is elláthat majd – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára egy budapesti szakmai konferencián pénteken.

Zombor Gábor a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy azokért a népegészségügyi célokért, amelyeket eddig több intézményen keresztül akartak elérni, a jövőben egységes szervezetben kívánnak tenni.

Minden kórházban egy népegészségügyi állomást vagy irodát hoznának létre, az egyrészt szűrőállomásként, másrészt egészségfejlesztési központként működne. Ezek az irodák tartják majd a kapcsolatot a központi módszertani intézettel, és a háziorvosokat és a foglalkozás-egészségügyben dolgozó orvosokat is be kívánják vonni a szűrő-, illetve prevenciós programokba.

Az államtitkár közölte, hogy a kormányzat az egészségügyi rendszer alapjának a háziorvosi ellátást tekinti, ezért még idén olyan törvényeket akarnak elfogadtatni, amelyeknek köszönhetően a háziorvosi, házi gyermekorvosi pálya szakmailag és anyagilag sokkal vonzóbb lehet.

A háziorvosokkal elinduló életpályamodellt később szeretnék végigvinni az egész egészségügyi rendszeren, így az a kórházi dolgozókra is vonatkozna. Előtte azonban - április 1-jéig - szeretnék úgy átalakítani a kórházi finanszírozási, működési rendszert, hogy az adósságkonszolidáció után már ne termelődhessen újra az intézmények adóssága.

A világszínvonalú a magyarországi orvosképzést az egyetemek ma nem is tudják kiszolgálni, ezért arról tárgyalnak, hogyan lehetne minél több állami kórházat gyakorlati képzésre alkalmas oktató intézménnyé tenni – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három új hibrid Renault érkezett Magyarországra, kipróbáltuk őket

Három új hibrid Renault érkezett Magyarországra, kipróbáltuk őket

Tíz napra karanténba küldik, aki nem vesz részt az önkéntes koronavírusteszten Szlovákiában

Tíz napra karanténba küldik, aki nem vesz részt az önkéntes koronavírusteszten Szlovákiában

Operatív törzs: A tömegrendezvény nem ajánlott, de az őszi szünet családi programjai igen

Operatív törzs: A tömegrendezvény nem ajánlott, de az őszi szünet családi programjai igen