BBC: "Megrázta a Fideszt" a vasárnapi blama

BBC: "Megrázta a Fideszt" a vasárnapi blama

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A civil tüntetéseket és Simicska Orbán elleni kirohanását tartja a veszprémi Fidesz-vereség fő okainak a BBC tudósítása.

Drámai választásnak nevezte Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója a vasárnapi veszprémi időközit a brit közszolgálati médián közzétett beszámolójában. A lap Navracsics Tibort, a körzet korábbi parlamenti képviselőjét idézte, aki úgy fogalmazott: "repedések vannak a külső falakban".

A cikk szerint ezek a repedések erősen megmutatkoztak abban, hogy Veszprémben egy független jelölt szüntette meg a Fidesz öt éve élvezett kétharmados parlamenti többségét. A tudósítás címében azt írták, "megrázta a Fideszt" a vasárnapi vereség.

©

A BBC tudósítója felidézte, hogy Navracsics 2024-ben még 20 százalékos többséggel nyerte meg a választást Veszprémben, abból a 22 ezerből azonban, aki korábban támogatta őt, 11 ezer otthon maradt múlt vasárnap.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője azt mondta, több tényező vezetett a választási vereséghez, ezek közül a tavaly ősszel kezdődött civil tiltakozások számítanak leginkább. Az elemző szerint a kormánynak még meg kell találnia a megfelelő választ az utcáról érkező kritikákra.

Ennél frissebb csapás volt Simicska Lajos – akit a BBC a Fidesz üzleti- és médiabirodalom-építőjének nevez – nyílt szembefordulása Orbán Viktorral. Egy vezető fideszes már akkor azt mondta, "most elveszítjük Veszprémet".