szerző:
Unyatyinszki György

Kényszerítés bűntettében nem, hanem már csak számvitel rendjének megsértése miatt nyomoz a rendőrség a szegedi HÖK-tagokhoz köthető, 2013-ban kipattant ügyben. A gyanú szerint az általuk vitt egyesület többek között birkózócipőt vett a hallgatók tagdíjából, és évekre hiányzott a könyvelés.

2013 májusában a szegedi hallgatói önkormányzat tagjaihoz kötődő piramisszerű egyesület működését tárta fel a HVG, a cikkben arról írtunk, hogy a HÖK által működtetett egyesületbe egyetemistákat léptettek be (így jogilag független volt a HÖK-től, de a teljes brancs HÖK-ös volt vagy egyetemista), és az ott kapott fizetésük 10 százalékát tagdíjként kellett befizetniük. A rendőrség a rektor feljelentését követően kényszerítés bűntettében nyomozott, azonban ezt az eljárást most megszüntették – értesült lapunk. Folytatódik viszont az eljárás számvitel rendjének megsértése miatt, ugyanis a rendőrség gyanúja szerint a hallgatók tagdíjából az egyesület néhány kedvezményezett tagja számára étkezési és utazási költségeket vállalt, és két tüdőszűrést is finanszíroztak, valamint birkózócipőt is vásároltak.

A Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület ügyében két évig tartott a rendőrségi nyomozás, közel száz tanút hallgattak meg, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a szervezettel. Az egykor birtokunkba jutott hangfelvétel alapján Mechler Ákos, a bölcsészettudományi kar korábbi elnöke arról győzködte egy hallgatótársát, hogy lépjen be a HÖK tagjaihoz kötődő egyesületbe, különben a jövőben nem folytathatja munkáját – ezzel nem ő volt az egyetlen hallgató, akit megkerestek az akkori HÖK-ösök 2010 és 2013 között. A munkavégzés feltétele volt az is, hogy a hallgatók az ösztöndíjként szerzett – azaz adóforintokból származó, járulékmentesen kiutalt – fizetésük 10 százalékát befizessék az egyesületbe. Aki ezt nem teljesítette, azt a hallgatói önkormányzat kirúgással fenyegette. Mechler a hangfelvételen azt is megosztotta, hogy Török Márk EHÖK-elnök is kötődik az egyesülethez: „Nyilván az ő üzlete, de ő nincs benne, tehát ha valaki megnézi az alapszabályt, megnézi a bejegyzést, akkor nem a Török Márk van. Ez egy gebasz? (...) Nem harcolt eleget értetek?”.

A HÖK-ös vezetők

A Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület 2009-ben alakult, vezető tisztségviselői mindvégig a hallgatói önkormányzathoz kötődtek. Az alapításkor Barna Péter volt az elnök, aki hallgatók között elterjedt információk alapján Török Márk EHÖK elnök baráti társaságából került ki. Barna volt a HÖK kabinetfőnöke és a Diákjóléti Bizottság tagja is, ezt Török később emlékplakettel is elismerte. De Barna vezette a több millió forintos hátralékkal bedőlt SZTEage egyetemi kávézót is. Alapító titkár volt Juhász Gergely, aki első írásunkkor az EHÖK felügyelőbizottságának tagja volt, jelenleg a JGYPK HÖK elnöke. Barnát az elnökségben Vágó Ádám váltotta, aki cikkünk idején a JGYPK HÖK elnöke is volt.

Török Márk tíz évvel ezelőtt, 2003-ban kezdte egyetemi tanulmányait Szegeden. A következő évben már a bölcsészkari HÖK, majd 2007-től az SZTE EHÖK elnöke. Személyiségjegyeiről sokat elárul a bölcsészkari HÖK 2007-es megalakulásának jegyzőkönyve, amelyben ez áll: „A testület az alakuló ülésen határozatot hoz az elnök személyéről. Török Márk EHÖK-elnök Török Márkot jelöli az SZTE BTK HÖK elnöki pozícióra. Török Márk a jelölést elfogadja.”

Információink szerint a nyomozás során nem volt bizonyítható a beléptetés kényszerítő jellege a hangfelvétel, valamint a kirúgással fenyegető levelezések ellenére. A tanúmeghallgatásokat követően kirajzolódott, hogy a fenyegetéseket nem váltották be, érdeksérelem nem történt a hallgatókkal szemben, így bűncselekmény hiányában megszűnt az eljárás. Azonban a nyomozás feltárta – ami korábbi írásunkban is kitűnik –, hogy az egyesület pénzügyei távolról sem voltak nyomon követhetők. A befizetési bizonylatok már korábban is hiányosak voltak, valamint nehezen volt összeegyeztethető a tagok száma az egyesület bevételeivel.

2010 és 2011 között nincs gépi és kézi könyvelés, pénztárnapló vagy naplófőkönyv, bizonylatok és számlák hiányoznak, 2009-re vonatkozóan nem található számviteli bizonylat sem. A meglévő, rendőrség által megvizsgált számlákból kiderült, hogy benzinköltségre, autópálya-matricára, GPS navigációra, étkezésre is fordították az egyesület vagyonát, valamint két ízben tüdőszűrést is finanszíroztak, a szakértői vélemény szerint ezek nem kapcsolódnak a vállalt működéshez. Az egyesületet jól jellemzi, hogy kezdetekben közhasznú tevékenységként az egyetemi tüntetések és tömegmegmozdulások támogatását jelölték meg, ami kimerült 6 darab kereplő megvásárlásában, valamint kartonpapír transzparensek készítésében és tárolásában, ezt az EHÖK székházában oldották meg. Továbbá a nemzetközileg elismert Holocaust Oral History projektben való részvételt is megjelölték, amit az SZTE JGYPK-val közösen vittek volna, de ebben korábbi cikkünk megjelenéséig érdemi működést nem tudtak felmutatni, a megállapodást is mindössze 2013 januárjában kötötték.

A rendőrség megkereste Vágó Ádám elnököt, elmondása szerint a közhasznú tevékenységi körbe felvették a hallgatói önkormányzat által indított Közösségi Konyha segítését is, ehhez volt szükséges az utazási költségek ellentételezése és két tag tüdőszűrésére. Ebbe a rektori feljelentést követően kezdtek, így meglátásunk szerint nem kizárható, hogy pont a hiányos közhasznú tevékenység lefedése céljából, ugyanis az egyesület korábbi közleményeiben erről nem számoltak be, maga a konyha is a 2013 őszén indult. A birkózócipő vásárlásáról nem tudtak érdemi magyarázattal szolgálni, az SZTE EHÖK SE egyik tagjának vásárolták. A rendőrség a benzin és egyéb utazási költségek, valamint a hiányos könyvelés miatt folytatja a nyomozást számvitel rendjének megsértésében.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Mit tegyünk, amikor a kamasz "más családot" keres magának?

Mit tegyünk, amikor a kamasz "más családot" keres magának?

Tudta, hogy ilyen menő házak vannak Kazincbarcikán?

Tudta, hogy ilyen menő házak vannak Kazincbarcikán?

Amíg Szalaiék hajtottak, lássuk, mi történt a VIP-páholyban

Amíg Szalaiék hajtottak, lássuk, mi történt a VIP-páholyban

Árva gyerekeket tanító kenyai tanár kapta az egymillió dolláros díjat

Árva gyerekeket tanító kenyai tanár kapta az egymillió dolláros díjat

Holnap bejelent valamit a világ legértékesebb cége, lélegzetvisszafojtva várja az iparág

Holnap bejelent valamit a világ legértékesebb cége, lélegzetvisszafojtva várja az iparág

Két héten belül megkapja a lincselő kártérítését Szögi Lajos családja

Két héten belül megkapja a lincselő kártérítését Szögi Lajos családja