szerző:
Unyatyinszki György
Tetszett a cikk?

Kényszerítés bűntettében nem, hanem már csak számvitel rendjének megsértése miatt nyomoz a rendőrség a szegedi HÖK-tagokhoz köthető, 2013-ban kipattant ügyben. A gyanú szerint az általuk vitt egyesület többek között birkózócipőt vett a hallgatók tagdíjából, és évekre hiányzott a könyvelés.

2013 májusában a szegedi hallgatói önkormányzat tagjaihoz kötődő piramisszerű egyesület működését tárta fel a HVG, a cikkben arról írtunk, hogy a HÖK által működtetett egyesületbe egyetemistákat léptettek be (így jogilag független volt a HÖK-től, de a teljes brancs HÖK-ös volt vagy egyetemista), és az ott kapott fizetésük 10 százalékát tagdíjként kellett befizetniük. A rendőrség a rektor feljelentését követően kényszerítés bűntettében nyomozott, azonban ezt az eljárást most megszüntették – értesült lapunk. Folytatódik viszont az eljárás számvitel rendjének megsértése miatt, ugyanis a rendőrség gyanúja szerint a hallgatók tagdíjából az egyesület néhány kedvezményezett tagja számára étkezési és utazási költségeket vállalt, és két tüdőszűrést is finanszíroztak, valamint birkózócipőt is vásároltak.

A Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület ügyében két évig tartott a rendőrségi nyomozás, közel száz tanút hallgattak meg, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a szervezettel. Az egykor birtokunkba jutott hangfelvétel alapján Mechler Ákos, a bölcsészettudományi kar korábbi elnöke arról győzködte egy hallgatótársát, hogy lépjen be a HÖK tagjaihoz kötődő egyesületbe, különben a jövőben nem folytathatja munkáját – ezzel nem ő volt az egyetlen hallgató, akit megkerestek az akkori HÖK-ösök 2010 és 2013 között. A munkavégzés feltétele volt az is, hogy a hallgatók az ösztöndíjként szerzett – azaz adóforintokból származó, járulékmentesen kiutalt – fizetésük 10 százalékát befizessék az egyesületbe. Aki ezt nem teljesítette, azt a hallgatói önkormányzat kirúgással fenyegette. Mechler a hangfelvételen azt is megosztotta, hogy Török Márk EHÖK-elnök is kötődik az egyesülethez: „Nyilván az ő üzlete, de ő nincs benne, tehát ha valaki megnézi az alapszabályt, megnézi a bejegyzést, akkor nem a Török Márk van. Ez egy gebasz? (...) Nem harcolt eleget értetek?”.

A HÖK-ös vezetők

A Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesület 2009-ben alakult, vezető tisztségviselői mindvégig a hallgatói önkormányzathoz kötődtek. Az alapításkor Barna Péter volt az elnök, aki hallgatók között elterjedt információk alapján Török Márk EHÖK elnök baráti társaságából került ki. Barna volt a HÖK kabinetfőnöke és a Diákjóléti Bizottság tagja is, ezt Török később emlékplakettel is elismerte. De Barna vezette a több millió forintos hátralékkal bedőlt SZTEage egyetemi kávézót is. Alapító titkár volt Juhász Gergely, aki első írásunkkor az EHÖK felügyelőbizottságának tagja volt, jelenleg a JGYPK HÖK elnöke. Barnát az elnökségben Vágó Ádám váltotta, aki cikkünk idején a JGYPK HÖK elnöke is volt.

Török Márk tíz évvel ezelőtt, 2003-ban kezdte egyetemi tanulmányait Szegeden. A következő évben már a bölcsészkari HÖK, majd 2007-től az SZTE EHÖK elnöke. Személyiségjegyeiről sokat elárul a bölcsészkari HÖK 2007-es megalakulásának jegyzőkönyve, amelyben ez áll: „A testület az alakuló ülésen határozatot hoz az elnök személyéről. Török Márk EHÖK-elnök Török Márkot jelöli az SZTE BTK HÖK elnöki pozícióra. Török Márk a jelölést elfogadja.”

Információink szerint a nyomozás során nem volt bizonyítható a beléptetés kényszerítő jellege a hangfelvétel, valamint a kirúgással fenyegető levelezések ellenére. A tanúmeghallgatásokat követően kirajzolódott, hogy a fenyegetéseket nem váltották be, érdeksérelem nem történt a hallgatókkal szemben, így bűncselekmény hiányában megszűnt az eljárás. Azonban a nyomozás feltárta – ami korábbi írásunkban is kitűnik –, hogy az egyesület pénzügyei távolról sem voltak nyomon követhetők. A befizetési bizonylatok már korábban is hiányosak voltak, valamint nehezen volt összeegyeztethető a tagok száma az egyesület bevételeivel.

2010 és 2011 között nincs gépi és kézi könyvelés, pénztárnapló vagy naplófőkönyv, bizonylatok és számlák hiányoznak, 2009-re vonatkozóan nem található számviteli bizonylat sem. A meglévő, rendőrség által megvizsgált számlákból kiderült, hogy benzinköltségre, autópálya-matricára, GPS navigációra, étkezésre is fordították az egyesület vagyonát, valamint két ízben tüdőszűrést is finanszíroztak, a szakértői vélemény szerint ezek nem kapcsolódnak a vállalt működéshez. Az egyesületet jól jellemzi, hogy kezdetekben közhasznú tevékenységként az egyetemi tüntetések és tömegmegmozdulások támogatását jelölték meg, ami kimerült 6 darab kereplő megvásárlásában, valamint kartonpapír transzparensek készítésében és tárolásában, ezt az EHÖK székházában oldották meg. Továbbá a nemzetközileg elismert Holocaust Oral History projektben való részvételt is megjelölték, amit az SZTE JGYPK-val közösen vittek volna, de ebben korábbi cikkünk megjelenéséig érdemi működést nem tudtak felmutatni, a megállapodást is mindössze 2013 januárjában kötötték.

A rendőrség megkereste Vágó Ádám elnököt, elmondása szerint a közhasznú tevékenységi körbe felvették a hallgatói önkormányzat által indított Közösségi Konyha segítését is, ehhez volt szükséges az utazási költségek ellentételezése és két tag tüdőszűrésére. Ebbe a rektori feljelentést követően kezdtek, így meglátásunk szerint nem kizárható, hogy pont a hiányos közhasznú tevékenység lefedése céljából, ugyanis az egyesület korábbi közleményeiben erről nem számoltak be, maga a konyha is a 2013 őszén indult. A birkózócipő vásárlásáról nem tudtak érdemi magyarázattal szolgálni, az SZTE EHÖK SE egyik tagjának vásárolták. A rendőrség a benzin és egyéb utazási költségek, valamint a hiányos könyvelés miatt folytatja a nyomozást számvitel rendjének megsértésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

Minél tovább maradunk a moratóriumban, annál többet fizetünk később

Minél tovább maradunk a moratóriumban, annál többet fizetünk később