MÁV: A rendőrség állíttatta le a vonatot Bicskén

MÁV: A rendőrség állíttatta le a vonatot Bicskén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem voltak együttműködőek a napokban a menekültek, ezért kellett bevezetni bizonyos intézkedéseket, például szigorítani a nemzetközijegy-vásárlás feltételeit - hangzott el a MÁV sajtótájékoztatóján. Elképzelhető, hogy jegyhamisítók nyerészkedtek a migránsokon az elmúlt napokban - mondta a MÁV vezérigazgatója. A nyugati határ felé induló vonatot viszont nem ők, hanem a rendőrség állíttatta le Bicskén.

MÁV-os csúszással kezdődött a vasúttársaság vezetőinek csütörtöki sajtótájékoztatója.

Dávid Ilona vezérigazgató azt mondta: az elmúlt napokban több szakaszon sok menekült utazott vonattal, ők emellett "próbálták garantálni az utasbiztonságot". Szerintük a migránsok nem voltak együttműködőek, tüntetések is voltak, ezért léptettek életbe bizonyos intézkedéseket, például hogy szigorították a nemzetközijegy-vásárlás feltételeit.

©

A visszaváltást ezzel egy időben gördülékenyebbé tették, hogy az átlag utas könnyebben visszakaphassa a pénzét - hangzott el. A visszaváltásnál 40 eurós limitet állapítottak meg, mert ennyi az átlag jegyár.

Hamisított jegyekhez juthattak a migránsok

A MÁV-nak is feltűnt, hogy menekültek túl magas áron jutottak jegyekhez, és elképzelhetőnek tartják, hogy valaki ráhamisítottak a jegyekre, hogy így nyerészkedjenek a menekülteken. Ezért is szigorítottak a szabályokon.

©

A tömeg miatt a szerelvények kapcsolását és a székek ellenőrzését csak rendőrségi segítséggel tudják elvégezni. További problémát jelent, hogy a menekültek "nem rendeltetésszerűen használják a fülkéket". (Ez lefordítva azt jelenti, hogy rengetegen nyomultak fel egy vonatra.)

Elmondták azt is, hogy a nyugati határ felé induló vonatot nem a MÁV, hanem a rendőrség állíttatta le Bicskén, ezért ők ezt a hírt nem is kommentálják. Mint arról beszámoltunk, a vonat azóta is ott vesztegel Bicskén, a menekültek étlen-szomjan, egy rendőr szerint "70 fokban" várják, hogy valami történjen. Helyszíni tudósítóink szerint a rendőrök előbb megpróbálták leszállítani a menekülteket, de mivel nem lehetett uralni a helyzetet, mindenkit a vonaton hagytak.

Amikor megnyitották a Keletit

Dávid Ilona beszélt a Keleti pályaudvar csütörtök reggeli megnyitásáról is. Mint mondta, felügyeleti szervükkel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal egyeztetve hoztak döntést arról, hogy nem indítanak vonatokat Nyugat-Európa irányába. Ezzel véletlenül esett egy időbe a rendőrségnek az az intézkedése, hogy nyissák ki a Keleti kapuit.

A két intézkedés együttes eredménye drámai volt: káosz tört ki a Keletiben, többen a mozgó vonatokra is megpróbáltak felugrálni. A vasúti őrség próbált segédkezni, de korlátozottak a kapacitásaik, ezért kérték a rendőrség segítségét – mondta Feldmann Márton, a MÁV gazdasági igazgatója.

A MÁV továbbra is biztosítja, hogy a menekülteket a jogszabályok által előírt helyekre szállítsák, de ebben nem tudtak megegyezni a menekültekkel, akik kelet felé nem, csak nyugati irányban hajlandóak utazni - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy miért adtak el egyáltalán jegyeket a menekülteknek, ha nem utazhatnak el, a MÁV vezetői azt mondták, nincs kompetenciájuk rá, hogy megítéljék, kinek van érvényes okmánya, és kinek nincs.

A MÁV folyamatosan egyeztet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, valamint az Országos Rendőr-főkapitánysággal.

Hasznos infók utasoknak

Azoknak az "átlag" utasoknak, akik Nyugat felé utaznának, a MÁV vezetése azt javasolja, hogy Hegyeshalomig utazzanak belföldi járatokkal, és ott váltsanak jegyet, illetve Szobon, Sturovón keresztül jussanak ki az országból, és onnan folytassák útjukat.

A jegyvisszaváltásról elmondták, hogy az átlagnál valamivel több jegy vételárát térítették vissza, de nem volt ugrásszerű a növekedés. Ez azért is lehet így, mert a menekültek sokáig nem tudtak bejutni a pályaudvarra.