Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zajlanak az események a homeopátiás fronton: az MTA kiadott egy állásfoglalást, amire a gyógyszer-engedélyeztető hatóság vezetője rátromfolt. Eszerint a homeopátiás gyógyszereket ugyanolyan tesztelés alá kellene venni, mint a "rendes" gyógyszereket, csak épp az uniós előírás ezt nem támogatja. Megpróbáltunk túllépni a szokásos mantrákon, és igyekeztünk elgondolkodni, hogy akkor most mi van.

Szilánkosra zúzós jobbhorognak tűnik az MTA Orvosi Tudományának Osztálya által kiadott állásfoglalás a homeopátiapártiak és ellenzők közti évtizedes csatában. Az akadémia a svéd testvérintézményhez csatlakozott, és amellett érvel, hogy a homeopátiás szerek ugyanolyan minősítő eljáráson kelljen átmenjenek, mint a hagyományos gyógyszerek.

A Svéd Tudományos Akadémia azt is ellenzi, hogy ezek a szerek egyáltalán egészségügyi terméknek minősüljenek. Az MTA állásfoglalása egy 2015-ös ausztrál kutatásra is hivatkozik. Ez 226 tanulmány vizsgálata után kimondta: egy sem tudja bizonytani, hogy a homeopátiás szereknek bármi hatása lenne. Ezért az ausztrál orvosi csúcsszerv, a Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács (NHMRC) arra hívja fel a figyelmet, hogy homeopátiás szereket nem szabad használni krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek.

Mit várnak?

Az ausztrál publikációt készítő National Health and Medical Research Council vezetője azt is kijelentette, reméli, a magánbiztosítók megszüntetik a tanulmány hatására a homeopátiás terápiák támogatását, és rákényszerítik a gyógyszertárakat, hogy abbahagyják a forgalmazásukat. „Lesznek emberek, akik csak megrántják a vállukat, és összeesküvés-elméleteket emlegetnek majd a tanulmány eredményeinek hallatán. De többen lesznek azok, remélhetőleg, akik racionálisan állnak hozzá, és hatására átgondolják, hogy vegyenek, használják vagy támogassák-e ezeket a szereket. Voltak olyan tanulmányok is, amelyek arról számoltak be, hogy a homeopátiás terápia hatásos volt, de ezek alacsony színvonalúak voltak, és a megfigyelt minta sem volt elég nagy arra, hogy bebizonyítsa, a homeopátiás szerek bármennyivel is hatásosabbak lennének, mint egy cukortabletta".

©

A homeopátiában hívők a gyógyultakra hivatkoznak. A tudomány nevében elhatárolódók azt mondják, egy-egy eset nem megfelelő tudományos bizonyíték, a hatásosság bizonyításának komoly szakmai kritériumai vannak (megfelelő számú mintán végzett, a placebóhatást és egyéb hatásokat kivédő, megismételt kutatások stb.). Amire a hívek azt válaszolhatják: engem ez nem érdekel, a gyerek a hagyományos gyógyszerektől nem gyógyult meg, a homeopátiától viszont igen. Az ellenzők: de akkor mitől is gyógyult meg, ha a hatóanyag és a homeopátiás elvek tudománytalanok? Amíg a modern, európai, tudományos orvoslás nem lesz képes mindent kielégítően gyógyítani, az alternatív szereknek lesznek hívei. Ezt a vitát nem most fogjuk lezárni.

Egyetemileg akkreditált homeopátiás képzés

Adódik azonban néhány érdekes részterület. Az idei ausztrál tanulmánytól ugyanazt a hatást várják a készítői, mint 2010-ben egy hasonló brit dolgozat megjelenésekor: ott érezhetően visszaesett a homeopátiás szerek forgalma. És az is megfogalmazódott, hogy az ausztrál kormánynak be kellene fejeznie a homeopátiás képzés támogatását. „Nincs azzal baj, ha valaki üveggömbbámulást akarnak tanulni, mert mások fizetni akarnak a jóslataiért”, fogalmazta meg egy ausztrál gyógyszer-politikai szakértő, egészségfogyasztói jogtanácsadó, „de azzal igen, ha ezek a tanfolyamok állami jóváhagyást kapnak”.

Homeopátiás szerek gyártása Franciaországban
©

Magyarországon is létezik egyetemileg akkreditált homeopátiás képzés. A Magyar Klinikai Homeopátiás Orvosok Alapítványa (MKHOA) orvos és gyógyszerész előadókkal oktatja a homeopátiás gyógymódot. Orvosoknak is létezik „a mindennapi orvosi praxisban jól használható” három féléves képzés szemeszterenként 80 ezer forintos árral (plusz gyakorlati képzés). Ahogy van akkreditált gyógyszerész klinikai homeopátiás (öt féléves) képzés is, „mely gyakorlatias tudást biztosít” 95 ezerért félévente. De a leszoktatásban is segíthet a módszer, orvosoknak és gyógyszerészeknek 19 ezer forint ellenében elérhetőek a szenvedélybetegségek elleni homeopátiás lehetőségek.

Kutatások pró és kontra

A MKHOA honlapja bepillantást enged a homeopátiás kutatások világába is, több tanulmányból is idéz a honlap, többek közt egy WHO-s kutatásból is. Az ENSZ Egészségügyi Szervezete elég

Helyreigazítás
A WHO a cikk megjelenlése után eljuttattott állás-foglalásában kijelenti, hogy a szervezet sosem szervezett kutatásokat, ebben az esetben sem történt ez így, ezt csak a honlap félreérthető fogalmazása sugallta.

jelentős ahhoz, hogy csak megalapozott kutatásokat köthessünk a nevéhez. A szervezet a gyerekkori hasmenés és kiszáradás kezelését nézte meg hagyományos és homeopátiás szerekkel. Három kettős-vak kontrollált vizsgálatot vezettek le, a homeopátiás szereket egyénileg választották ki a gyerekeknek. „Mind a három tanulmány arról számol be, hogy a homeopátia hatásos ezekben az esetekben” olvasható a szervezet honlapján. Megtaláltuk a WHO-kutatást bővebben is: a kísérletben 81 gyerek vett részt hat hónapostól ötévesig. A homeopátiás szert kapó gyerekek 20%-kal gyorsabban épültek fel, mint a placebót kapók. A kísérletet megismételték, és ez az eredmény is megerősítette az eredményeket. Három tanulmány és 242 gyerek metaanalízise is szignifikáns eredményeket mutatott a gyerekkori hasmenés hosszára és a homeopátiára vonatkozóan. Az legfrissebb megfigyelés 2003-as.

2009-ben a WHO kiadott egy reakciót egy fiatal orvosok és kutatók által írt nyílt levélre, akik arra kérték a szervezetet, hogy ítélje el a homeopátiás szerek ajánlását HIV-fertőzésre, influenzára, maláriára és gyerekkori hasmenésre. A WHO minden egyes betegségre kiterjedően elítélte a homeopátiás szereket, és kitért a gyerekkori hasmenésre is: "Nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a homeopátiának bármi jótékony hatása lenne. A homeopátia nem koncentrál a kiszáradás kezelésére és megelőzésére, ami teljesen ellentétes a mi tudományos bázisunkkal és kezelési elveinkkel egyetértésben kialakított ajánlásainkkal." mondta a WHO illetékese a BBC szerint. A MKHOA honlapja erről a WHO-állásfoglalásról viszont nem számol be.

A homeopátia ellenzőinek ez nyilván azt jelenti, hogy a WHO tisztázta a dolgot, és egyértelműsítette a helyzetet. A hívek viszont úgy magyarázhatják, hogy a gyógyszerlobbik megerőszakolták a tudományt, és megkenték a WHO-t.

Nem zavarja, hogy gyógyhatású készítményként árulják a homeopátiás szereket?

A gyógyszerhatóság vezetője megengedő

Az MTA-s jobbcsapottra jött a balhorog: a gyógyszer-engedélyeztető hatóság, az OGYÉI főigazgatója, Pozsgay Csilla is megszólalt az ügyben. Kiderült, a homeopátiás szereket az uniós szabályozás miatt engedélyeztetik könnyített módon. Mivel ártalmatlanok és nem mérgezőek, ezért állatkísérleteken és klinikai teszteléseken nem kell átesniük, csak a termék előállításának tisztaságát, minőségét kell igazolni, az előállítónak pedig gyógyszergyártási engedélyre van szüksége. Ugyanilyen szabályozás érvényes a sok-sok éves tapasztalatok miatt a gyógynövényekre (bár a homeopátiás készítmények története jóval rövidebb). A homeopátiás szereket övező, egyre nagyobb viták miatt sincs napirenden azonban az uniós szabályozás módosítása, mondta Pozsgay, aki szerint a gyerekgyógyászatban megkerülhetetlen szerepe van a homeopátiának.

Az OGYÉI mindazonáltal folyamatosan monitorozza a szerek alkalmazási előírásait, és módosítatja, ha olyan, „kizárólag a homeopátiás hagyomány”-ból fakadó információt talál benne, mint például  a szer „a szervezet öngyógyító képességét serkenti”-típusú állítások. „Tudomásul kell venni, hogy a hagyományos klinikai vizsgálatok nem alkalmasak a homeopátiás szerek hatásosságának igazolására. Vélhetően hosszabb folyamat lesz, míg ezen készítmények helyét és szerepét pontosan tisztázni lehet”, áll a főigazgatói közleményben, amely azt is leszögezi, hogy a szerek esetleges – és most csak elvi lehetőségként létező – betiltása még kevésbé ellenőrizhető helyzetet eredményezhetne.

A homeopátiás orvosokkal nem tárgyal az MTA

Megkerestük a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet (MHOE), hogy kommentálják az MTA állásfoglalását. A MHOE szerint ez nem őket, hanem a gyártókat és az engedélyező hatóságokat érinti, ugyanakkor november 2-án immár nem először levélben fordult a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályához, indítványozva az érdemi szakmai párbeszédet. Céljuk a homeopátiás gyógymód mellett szóló szakmai érvek ismertetése és egyeztetése az ebben illetékes MTA szakértőkkel lenne, ám eddig nem érkezett válasz az MTA-tól.

©

"A Magyar Tudományos Akadémiát alapító Széchenyi Istvánnak – a 19. századi haladó szellemű magyar arisztokrácia és értelmiség számos alakjához hasonlóan – homeopata orvosa volt. 2000 májusában a Magyar Tudományos Akadémia adott otthont – Egyesületünk szervezésében – a Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Liga (LMHI) 60. világkongresszusának. (…) Továbbra is bízunk abban, hogy a tervezett párbeszéd eredményeként objektív, kiegyensúlyozott és helyes szakmapolitikai döntések születnek homeopátia kérdésében, a magyar emberek érdekében."  – zárul az egyesület közleménye.

Európai-szintű ellenállás van kibontakozóban?

Mandl József, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke úgy látja, európai szintű mozgalom van kibontakozóban a homeopátiás gyógyszerek kivételezett helyzetének megváltoztatása érdekében, ehhez csatlakozott most az MTA Orvosi Tudományok Osztálya is. A magyar orvostudományi közélet többsége régóta ugyanazt képviseli a homeopátiás szerekkel kapcsolatosan: az orvostudomány egy tapasztalatokon, bizonyítékokon alapuló, empirikus tudomány. Egy szerről el kell és lehet dönteni, hogy hat-e, vagy sem, bizonyítani kell, és lehet, hogy van-e gyógyító hatása, legyen az gyógyszer, vagy akár élvezeti cikk.

Az ETT részt vesz a  gyógyszerkutatások engedélyezési folyamatában: szakmai-etikai véleményt ad az embereken tervezett vizsgálatokról. A homeopátiás szerek nem részei a gyógyszerhatékonyság alapján zajló engedélyezési vizsgálatoknak, ezért ma Magyarországon emberek ezrei költenek bizonyítatlan hatásosságú szerekre, így ez a kérdés fogyasztóvédelmi dimenziókat is rejt magában. Utalván a MHOE szándékaira Mandl úgy véli, nem a homeopátiás orvosokkal történő szakmai párbeszéd a lényeges, hanem a homeopátiás szerek hatásosságának objektív bizonyítása. Mandl nem kívánja kommentálni az OGYÉI főigazgatójának megállapításait, mivel azokról csak a sajtóból értesült, és azok nem érintik az MTA csatlakozását a Svéd Akadémia eredeti állásfoglalásához.

A homeopátia alapelvei:

1, Hasonlósági szabály: Hippokratésztõl származik a következő mondás: “A betegség oly szerekkel gyógyítható, melyek a betegséghez hasonló tüneteket okoznak.” Amilyen tüneteket vált ki egy szer nagyobb dózisban egy egészséges emberen,  olyan tünetek ellen lehet jó kis adagban egy beteg emberen.

2, Gyógyszervizsgálat: egészségeseknek adnak homeopátiás szereket nagy adagban, többször ismételve, és vizsgálják, hogy milyen tüneteket mutatnak.

3, Potenciálás: szakaszos hígításból és ütve rázásból (szilárd anyag esetében dörzsölésből) áll. A hígítás és rázás mértékétől függ a szer potenciálása. A hígítás a víz emlékezete miatt fontos – minél hígabb egy szer, annál hatékonyabb, mivel a víz váltja ki a homeopátiás hatást.

4, A homeopátia is használja az individualizációt: egy beteg tüneteinek összességét kell ismerni a legmegfelelőbb gyógyszer kiválasztásához. Az a jó gyógyszer, ami az egész testre hat. A gyógyszer kiválasztásakor a beteg testi, lelki, fizikai tüneteit, valamint a betegségekre való hajlamát egyaránt figyelembe kell venni.

5, Egy időben lehetőleg csak egy gyógyszert szabad adni, hisz az individualizáció során a tünetegyütteshez keressük a megfelelő gyógyszert.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tízéves lány hódította meg a sziklacsúcsot, ami az Oscar-díjas filmben vált híressé

Tízéves lány hódította meg a sziklacsúcsot, ami az Oscar-díjas filmben vált híressé

A nők menthetik meg az iszlámot

A nők menthetik meg az iszlámot

Samsung tévéje van? Akkor ezt most végezze el rajta, a gyártó kéri

Samsung tévéje van? Akkor ezt most végezze el rajta, a gyártó kéri

Ilyen a hangja az állatkínzásnak: szívszaggatóan sír az anyjától elszakított medvebocs

Ilyen a hangja az állatkínzásnak: szívszaggatóan sír az anyjától elszakított medvebocs

Csak cigarettáért ment, végül rablót üldözött egy fotós

Csak cigarettáért ment, végül rablót üldözött egy fotós

A halál után még 30 évig őrizné az állam az egészségbiztosítási adatokat

A halál után még 30 évig őrizné az állam az egészségbiztosítási adatokat