A kormány Hóman-szobra ellen tiltakoznak amerikai képviselők

A kormány Hóman-szobra ellen tiltakoznak amerikai képviselők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hóman Bálint több konzervatív kormány oktatási és kultuszminisztere volt, mindig is németbarát álláspontot képviselt. Részt vett a Szálasi-kormány idején is a parlamenti munkában, hozzájárult a zsidók deportálásához is. A kormány szobrot állítana az egykori miniszternek, ez ellen tiltakoznak az amerikai kongresszusi képviselők.

Hóman Bálintról életnagyságú szobrot készülnek álltani decemberben Székesfehérvárott állami és önkormányzati támogatással. Az amerikai kongresszus antiszemitizus ellen harcoló bizottságának képviselői levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy kifejezzék tiltakozásukat a tervezett szobor ellen. Tiltakozásuk fő oka, hogy Hóman szavazatával hozzájárult a zsidók jogainak korlátozásához, valamint a zsidók 1944-es deportálásához is – több mint 420 ezer zsidót szállítottak német koncentrációs táborokba.

Hóman a Magyar Tudományos Akadémia jegyzett történésze volt, azonban a háború idején tettei miatt háborús bűnösként életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, az akadémikusok listájáról is törölték – személyisége a mai napig vitatott. Tudós pályafutását kihangsúlyozva napjainkban zajlik a kormányzati rehabilitációja, ennek keretében kapna szobrot a királyok városában. A kongresszus kétpárti bizottságának csaknem valamennyi képviselője csatlakozott a tiltakozáshoz.