Ezren mentek ki Bokrosék tüntetésére

Ezren mentek ki Bokrosék tüntetésére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Bokros Lajos-féle Modern Magyarország Mozgalom szimpatizánsai demonstráltak vasárnap három órától a parlamentnél. A Facebookon több mint 1800-an jelezték részvételüket, de ennél kevesebben, nagyjából ezren jelenhettek meg.

Szükségállapot címmel hirdette meg a Bokros Lajos vezette MoMa vasárnap délutánra tiltakozását "a Fidesz újabb alaptörvény-módosítási terve ellen, amely végérvényesen véget vet a demokráciának" – legalábbis így harangozták be az eseményt a Facebook-oldalán. A mozgalom 18 ezer meghívót küldött ki, 4,5 ezren érdeklődtek, de csak 1800-an jelezték részvételi szándékukat – a végén még ennél is kevesebben jöttek el háromra a parlament elé.

Bokros feltüzeli a közönségét
©

A MoMa által kifogásolt tervezet szerint az alaptörvénybe foglalnák önálló tényállásként a terrorveszélyhelyzet, ami parlamenti felhatalmazás nélkül is egy sor ügyben rendkívüli döntési jogkört adna a magyar kormánynak és a hatóságoknak.

A kormány terrorhelyzet esetében nemcsak lezárhatná a határokat, kijárási tilalmat rendelhetne el vagy megtilthatná a közúti, vasúti, vízi vagy légi forgalmat. Hanem stratégiai termékekre (élelmiszer, üzemanyag) jegyrendszert vezethetne be. Emellett korlátozhatná a média működését, ellenőrizhetné az internet- és a postaforgalmat és betilthatna tömegrendezvényeket.

©

Az MSZP kimaradt, önálló javaslattal élt

Mivel az Orbán-kormánynak nincs meg a kétharmada, többpárti egyeztetésre kényszerült, melyen az MSZP nem vett részt – de a Fidesz a Jobbikkal és az LMP-vel sem tudott egyelőre megegyezni. Az MSZP túlzottnak tartja a terrorhelyzetre való hivatkozással a kormánynak adandó jogosítványokat: a sajtót, az internetet, a távközlést semmilyen módon – parlamenti felhatalmazással sem – engedné meg ellenőriztetni. Egyébként viszont a szocialisták kétlépcsős eljárást javasolnak: rendkívüli veszélyhelyzetben a kormánynak 8 napot ad a cselekvésre, a komolyabb és hosszabb időre szóló jogkorlátozásokhoz azonban szükség lenne a parlament kétharmadának a támogatására – így például a Magyar Honvédség országhatáron belüli bevetéséhez is.

©

A kormány által kezdeményezett alaptörvény-módosítás értelmében egyes sarkalatos törvényeket, illetve azok részeit a kormány terrorhelyzet esetén felfüggeszthetné 60 napra, és a parlament nem is kezdeményezhetné hamarabb a vészhelyzet felülvizsgálatát, legfeljebb a kormány függeszthetné fel magától 60 napon belül.

Hozzászólások