Erdő Péter nem zárta karanténba a Magyar Nemzetet

Erdő Péter nem zárta karanténba a Magyar Nemzetet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyar egyházfő a konzervatív napilapnak adott húsvéti interjújában arról beszél, hogy az Európába érkező menekültek körében nagy a vágy arra, hogy beilleszkedjenek a helyi közösségekbe, és sokan nyitottak a keresztségre is.

"A felelősség tényezője sokak gondolkodásából eltűnik, (...), pillanatnyi benyomásokra reagálunk, amire a modern kommunikáció eszközei is bőségesen lehetőséget nyújtanak. Nem áll bennünk össze a teljes kép. Márpedig ha nem szokunk hozzá, hogy keressük és szemléljük az egészet, nagyobb összefüggéseket, akkor nem érezzük a felelősségünket sem a múltért, sem a jövőért, helyette a pillantnyi jó közérzetünk áll az életünk középppontjában ", mondta Erdő Péter a Magyar Nemzetnek adott húsvéti interjúban. A bíbros, prímás szerint ennek az a veszélye, hogy "magunkba zárkózunk, elszigetelődünk".

 

©

Az egyházfő beszélt arról, hogy az egyházon belül sokat foglalkoznak azzal, "miként tudnánk különböző kommunikációs nyelveket beszélni", és hogy "tudni kell operálni egy képpel vagy képsorral, ami az emberek figyelmét a kívánt irányba tereli" - ami akár a katolikusok kommunikációjának a megújulását is sejtetheti. Erdő szerint a 2020-as budapesti eucharisztikus világkongresszuson már egy friss, hitében megújult katolikus közösségnek kell bemutatkoznia, amihez közös gondolkodásra és tervezésre van szükség a kormánnyal és a fővárossal.

Arról, hogy érez-e veszélyt az ideérkező iszlám hitűek miatt, Erdő elmondta, hogy olyanokkal nem találkoztak, akik itt is akarnak maradni, a gócpontokon karitatív szervezeteik segítették a menekülteket. Európa tekintetében szerinte összetettebb a kérdés: eleve nem mindenki hívő, és az a szám sem kevés, akik kérik a keresztséget vagy nyitottak ebben az irányban. "Azt is tapasztaljuk, hogy az ideérkezők között elég nagy a vágy arra, hogy beilleszkedjenek a helyi közösségekbe. Természetesen a menekültek száma és szándéka országonként nagyon eltérő."

Nem tudni, hogy véletlen-e, hogy a bíboros, prímás a húsvéti nagyinterjút a Magyar Nemzetnek adta. Mint pénteken beszámoltunk róla, az Aldi valamiért kilistázta a napilapot, és helyette a kormánylapot, a Magyar időket vette fel a kínálatába, ahelyett, hogy a választást a konzervítv olvasókra bízná.

Mindenesetre az eheti HVG-ben a Portré rovatban szintén Erdő Péter-interjút olvashatnak.

 

Hozzászólások