Orbán: A jövevényektől is elvárjuk a szabályok betartását

Orbán: A jövevényektől is elvárjuk a szabályok betartását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió gazdasági hanyatlásáról, a sikeres Közép-Európáról és a rend korszakának beköszöntéről tarott beszédet a miniszterelnök a Legfőbb Ügyészségen az ügyészség napján.

Az ügyészség megbecsülése miatt jött el személyesen - ezt mondta Orbán Viktor beszédének legelején, majd az ügyészség függetlenségéről beszélt és arról, hogy a korábban elképzelhetetlen volt, hogy politikai szereplők ilyen modorban kritizálják a legfőbb ügyészt. Szerinte ehhez hozzá kell szokni, ezért az ügyészeket ne térítse el a munkájuktól a "nadrágszár, vagy zajkóujj rángatás". Szerinte ezt a fajta nyílt kritizálást nyugatról leste el a hazai politikai élet.

Orbán szerint a rend és a törvényesség fog felértékelődni hamarosan Európában és fontosabb legitimációs eszköz lesz a tagállamok állampolgárai szemében, mint a gazdasági sikerek. "Európában a hatalmat nem lehet többé gazdasági sikerekkel legitimálni. Amely országok fenn tudják tartani a rendet, a legnagyobb versenyelőnyhöz juthatnak" - mondta a miniszterelnök, így minél inkább sikerül megőrizni a rendet és a rendezettséget Magyarországon, annál jobb versenypozícióban lesz az ország.

Ahhoz, hogy a jogállamiság ne sérüljön, kizárólag a törvények alá legyenek alávetve az ügyészek, a másik feltétel, hogy a kormány a nemzetközi dokumentumoknak és az AB döntéseknek. Orbán épp a mostani ügyészi rendszer ellenkezőjét akarta volna, hogy az igazságszolgáltatásnak legyen alárendelve az ügyészség, ne a parlamentnek. A függetlenség nem az, hogy minden szervezet azt csinál, amit akar, vagy jónak lát, hanem a közjó érdekében végzett közös szolgálatot jelenti az alkotmányban rögzített szabályok szerint.

A miniszterelnök szerint a népvándorlással kapcsolatos morális diskurzus gyengíti Európát és nehéz helyzetbe hozta Európa igazságszolgáltatását. Orbán szerint a magyarok világossá tették a jövevények számára is, hogy elvárják a szabályok betartását.

Hozzászólások