Egész napos sztrájkot hirdettek szeptemberre az önkormányzati dolgozók

Egész napos sztrájkot hirdettek szeptemberre az önkormányzati dolgozók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az önkormányzati köztisztviselők 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, az illetményalap továbbra is 38 650 forint. Szeptember 14-ére egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A hangulatból azt érzékelik, hogy ezúttal többen szüntetik be a munkát, mint júniusban.

Újabb, ezúttal egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szeptember 14-ére – jelentette be Boros Péterné, az érdekvédelmi szervezet elnöke szerdán.

A szakszervezet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára 2016 októberétől.

Június 22-én figyelmeztető sztrájkkal tiltakoztak amiatt, hogy mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből több mint 24 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. Akkor több mint ötven polgármesteri hivatalban tartottak kétórás munkabeszüntetést, a mostani tiltakozás azonban már egész napos lesz, és az egész országra kiterjed.

Az MKKSZ elnöke eredményesnek nevezte a júniusi sztrájkot, azt mondta: a dolgozók 15 százaléka vett benne részt, és mintegy ezer olyan ember támogatta őket, aki a sztrájktörvény előírásai miatt nem sztrájkolhatott. 

"Többen vagyunk, mint voltunk júliusban"

A kormány a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül a költségvetési törvényben rögzítette, hogy 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, amellyel régen is rendelkeztek, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek – idézte fel. Ezt Boros Péterné álságosnak nevezte, mert csak azoknak a helyhatóságoknak adna jogi lehetőséget az emelésre, amelyek ezt finanszírozni tudják. 

Eredménynek nevezte viszont, hogy a kormány jogosnak találta a követelést. Hozzátette: bár a kormány az önkormányzati érdekszövetségekkel a szakszervezet tudtával folytatott háttéregyeztetéseket, velük nem jelöltek ki tárgyalási időpontot a követeléseikről, ezért is döntöttek az újabb nyomásgyakorlásról. 

A szakszervezeti vezető ismertette: most mérik fel a részvételi hajlandóságot az egész napos sztrájkban, de "a hangulatból azt érzékelem, hogy többen leszünk, mint voltunk" júniusban. 

Az önkormányzati érdekszövetségekről szólva elmondta: az előző sztrájkkal kapcsolatban egyedül a Megyei Jogú Városok Szövetségével nem tudtak egyeztetni, most azonban ők is megkeresték a szakszervezetet, és szeptember 6-án tárgyal majd Szita Károly elnökkel. 

Az önkormányzati köztisztviselők 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, nem változott az illetményalap, ami továbbra is 38 650 forint, ezt szeretné a szakszervezet 50 ezer forintra növelni. Úgy látják, hogy

a kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők általában a közmunkás bérnek megfelelő összeget visznek csak haza

 – mondta.

Hozzászólások