Bírálta pártját, majd kilépett a DK-ból Kerék-Bárczy Szabolcs

Bírálta pártját, majd kilépett a DK-ból Kerék-Bárczy Szabolcs

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valójában nem is akar győzni a DK 2018-ban?

Kétmondatos közleményben tudatta a DK szóvivője, Gréczy Zsolt az MTI-vel egyik vezető politikusuk távozását: "A Demokratikus Koalíció mai elnökségi ülésén Kerék-Bárczy Szabolcs bejelentette, hogy lemond pártelnökségi tagságáról és kilép a DK-ból. A DK megköszöni Kerék-Bárczy Szabolcs eddigi munkáját."

A lépés összefügg a 168 óra című hetilap mai számában megjelent kemény hangvételű publicisztikával, amelyben Kerék-Bárczy saját pártját és az MSZP-DK viszony jelenlegi helyzetét is ostorozza. A "Paradigmaváltást!" c. írás szerint jelenlegi formájában a demokratikus ellenzék alkalmatlan az Orbán-rendszer leváltására, egyetlen politikusa sincs, aki reálisnak tartaná a 2018-as választási győzelmet.

Az írás szerint a bizalmi és hitelességi válsággal küzdő baloldal mai támogatottsága nem növelhető a jelenlegi körülmények között. Abszurdnak tartja, hogy a DK elnöksége úgy gondolja a Fideszt legyőzhetőnek, hogy közben tudja: 15-20 képviselőnél nem fog tudni több képviselőt a parlamentbe küldeni. Gyökeres stratégiai fordulat kell, a választásokat csak középről lehet megnyerni - állítja.

A szerző bírálja a DK-t, amiért jelenleg is érvényes stratégiája az, hogy előbb a baloldalon kell átvennie az elsőséget, majd utána középre kell nyitni a győzelem reményében. Ez nem sikerült, nem csökkent a távolság a pártok között,a csaták csak viszolygást keltenek a mérsékelt középen - írja Kerék-Bárczy, majd közli:

Már egyre több tagunkban merül föl, hogy egy sor kérdés, amellyel stratégiai és szervezeti szinten foglalkozunk, korántsem a 2018-as győzelmet szolgálja, hanem azt, hogy egy-két tucatnyi vezetőnk képviselői helyhez jusson.

A hvg.hu kérdésére Kerék-Bárczy Szabolcs nem akarta kommentálni a történteket, csak annyit mondott: a döntés "nem független a 168 órában megjelent írástól és nem független a demokraták jövőbeni stratégiájáról szóló véleménykülönbségtől. Hálás vagyok, hogy ebben a kiváló hazafiakból és demokratákból állló közösségben küzdhettünk az Orbán-kormány leváltásáért."

A DK-ból származó információink szerint ugyanakkor az elnökség tagjai kérték fel Kerék-Bárczyt távozásra, miután az utóbbi időben "emberi és nézetkülönbségek is kialakultak" a politikus és a párt között. Zokon vették például, hogy Kerék-Bárczy megélhetési politikusoknak nevezte őket, és hogy a megjelenés előtt két nappal küldte el nekik írását, állítólag nem említve, hogy azt a hetilap közölni fogja.

Az önmagát konzervatívként meghatározó, 45 éves Kerék-Bárczy Szabolcs 2013-ban lépett be a DK-ba, annak XII. kerületi önkormányzati képviselője. Előtte 2007 és 2010 között a Dávid Ibolya vezette MDF szóvivője, majd Bokros Lajos EP-képviselő tanácsadója volt.

Hozzászólások