Windisch Judit
Windisch Judit

Németh Szilárd csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a kormány nagyjából milyen komolyságú emberre bízta a civilek elleni lejárató kampányát. A Fidesz-alelnök volt, hogy nem mondott igazat, volt, hogy a saját korábbi nyilatkozatából kihátrált, máskor meg egyszerűen belezavarodott a szavaiba. Slusszpoén: nem a szervezetek, a vezetőik vagyoni helyzetére kíváncsiak.

A határvadászok avatásáról és a menekültválságról tartott sajtótájékoztatót Németh Szilárd rezsibiztos, a Fidesz alelnöke, azonban utána kizárólag a kormánykritikus civilek megszorongatásával kapcsolatos nyilatkozata miatt faggatták. Némi ellentmondásba bonyolódott önmagával, még a sajtótájékoztatón belül is. Volt, hogy egyáltalán nem is a kérdésre válaszolt.

Leszidta Orbán Viktort, amiért 2007-ben a TASZ-tól kért segítséget? – kapta meg az első kérdést Németh Szilárd, amit hirtelen nem is értett, majd egyáltalán nem a kérdésre válaszolva arról kezdett beszélni, hogy a miniszterelnök valójában nem kapott segítséget, a 2006-os események önmagukért beszélnek, az akkori kormány és a rendőrség a békésen ünneplő tömeg közé lövetett.

Itt nem mondott igazat Németh, mert a TASZ nemcsak segített Orbánnak, hanem másodfokon megnyerte a pert, amit egy kijelentése miatt indított ellene az Igazságügyi Minisztérium. (Orbán elsőfokon is nyert, de akkor még magát képviselte, másodfokon szállt be Schiffer András.)

A sajtótájékoztatóról készült vágatlan videónkat itt megnézhetik:

A keddi, ATV-nek adott interjúból született hírek szerint Németh egyértelművé tette, hogy a Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság az a három szervezet, amelyeket "ki kell seprűzni". Németh most a sajtótájékoztatón azt mondta, ezeket a szervezeteket a riporter sorolta fel, ő csak azt mondta, hogy egyetért, ezek a szervezetek pedig "magukra vették az inget". Azért azt megjegyezte, hogy azok vették magukra, akiknek magukra kellett venniük. Utóbbi kettőt kritizálta a menekültekkel kapcsolatos fellépésük miatt, itt nemzetbiztonsági kockázatot is emlegetett.

Németh mindenesetre fenntartja a véleményét, hogy a kormány az átláthatóságot akarja képviselni. Azt azonban elismerte, hogy lehet, hogy erős szavakat használt, majd mikor szembesítették vele, hogy azért az "eltakarítás" és a szigorú szabályozás között lényeges különbség van a jövőt illetően, Németh Szilárd azzal vágta ki magát,

"igen, de nyelvi dolgokba nem mennék bele".

A CÖF-öt egyértelműen civil, és nem álcivil szervezetnek tartják, de szerinte ha központi pénzt kap valaki, akkor is "meg kell felelni", akkor is "tükröt kell tudni tartani".

A hvg.hu azon kérdésére, hogy ki dönti el, hogy melyik a hasznos civil szervezet a magyar embereknek, Németh így válaszolt:

- Ööö. Ők.

- Kik?

- Hát akik végzik a tevékenységüket! Hát nem? Hát avval, avval, amilyen tevékenységet végez, avval ő dönt.

Arról a Fidesz-alelnök a hvg.hu kérdésére válaszolva elismerte, hogy az egyetemen hallott arról, hogy másnak is igaza lehet, nem csak a kormánynak. "Fontosak a teóriák, elméletek, hogy tisztában legyünk azzal, hogy sokszínűség van, de amikor meg kell állítani a határon az illegális bevándorlást, a teóriák nem sokat érnek. Most nem az egyetemen vagyunk."

Németh hosszan fejtegette, szerinte mi az álcivil szervezet: az, amelyik nem a magyar emberek érdekeit képviseli. Németh magyarázatát rövidre fogva a magyar emberek érdeke egybevág azzal, amit a kormány tesz. Azt, hogy melyik a hasznos civil szervezet, és melyik nem, az emberek döntik el, ám miután az emberek megválasztották a kormányt, végső soron a kormány dönti el – fejtegette Németh.

Németh szerint a civil szervezetek 99,9 százaléka rendben van, mert azokat nem "idegen hatalmak pénzelik, és nem az ő érdekeiket szolgálják, nem kérik tőlük, hogy a szabadon választott parlamentre és kormányra nyomást gyakoroljanak".  

Azt többszöri kérdésre sem volt hajlandó kifejteni, mi a nemzetközi pénzügyi hatalom, meg háttérhatalom, azt mondta, ő nem egy filosz, ezt nem tudja szabatosan definiálni. Azt sem válaszolta meg, hogy akkor miért dobálóznak ezzel a kifejezéssel. Megkérdeztük, hogy aki nem idegen pénzből fúrja a kormány akaratát, akkor semmi baj nincs? De mégsem erre válaszolt, amikor azt felelte, hogy aki fizet, az muzsikáltat, ez így van a Mátyás Pincében. 

Miután sok kérdést kapott, bőven volt ideje egymásnak ellentmondó kijelentéseket tenni: kérdésre válaszolva többször is elmondta, nem akarják betiltani a nevesített civil szervezeteket, azonban "akikről kiderül, hogy idegen hatalmak, a nemzetközi nagytőke érdekeit szolgálják a magyarokkal szemben, azoknak itt semmi keresnivalójuk", azok ellen fel kell lépni.

Németh azt mondta, nemzetbiztonsági vizsgálat indult, illetve a vagyonnyilatkozatok után még akár törvénymódosítás is jöhet, hogy "a magyar emberek érdekei érvényesüljenek".

Sokat beszélt arról, hogy az átláthatóság a fontos, majd a hvg.hu kérdésére lényegében egyértelművé tette,

nem a szervezetek, hanem azok vezetői vagyoni átláthatóságára gondolt.

A vagyonnyilatozat-tételt ugyanolyan komolyan kell venniük majd a vezetőknek, mint azt a parlamenti képviselők teszik – mondta Németh, aki szerint a parlamenti képviselők teljesen komolyan veszik a vagyonnyilatkozatot. Szakértők szerint viszont az egésznek semmi értelme, egyrészt mert ellenőrizhetetlen a valós anyagi helyzethez képest, másrészt simán irathatnak adott esetben kiskorú gyerekre bármit. A családtagok vagyonnyilatkozata nem publikus.

Németh szerint egyébként a civil szervezetek vezetői ettől az átláthatósági kérdéstől rezzentek össze. Értékelése szerint "önmaguktól riadtak meg, őt meg kirakták, mint egy kis ördögöt". Arra a kérdésre, hogy az orosz befolyást is vizsgálja-e a titkosszolgálat, Németh a jobbikos Kovács Béla ügyével válaszolt.

Végül, az egész sajtótájékoztatót keretbe zárva megkapta azt a kérdést is, Orbán Viktor hibázott-e, mikor 2007-ben a TASZ-hoz fordult, mire Németh azt mondta,

"Orbán Viktor nem szokott hibázni".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hozzáadott cukor nélküli csokit dob piacra a Nestlé

Hozzáadott cukor nélküli csokit dob piacra a Nestlé

Kornis Mihály: Kádár János és Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikusok

Kornis Mihály: Kádár János és Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikusok

Tévéműsor soha annyi Emmy-jelölést még nem kapott, mint most a Trónok harca

Tévéműsor soha annyi Emmy-jelölést még nem kapott, mint most a Trónok harca

Pingvineket fogtak a wellingtoni rendőrök

Pingvineket fogtak a wellingtoni rendőrök

Ősszel érkezik Iggy Pop új albuma, a címadó dalt már meg is hallgathatja

Ősszel érkezik Iggy Pop új albuma, a címadó dalt már meg is hallgathatja

Volt osztrák kancellár kapott feladatot az orosz állami vasúttársaságnál

Volt osztrák kancellár kapott feladatot az orosz állami vasúttársaságnál