Tetszett a cikk?

Németh Szilárd csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a kormány nagyjából milyen komolyságú emberre bízta a civilek elleni lejárató kampányát. A Fidesz-alelnök volt, hogy nem mondott igazat, volt, hogy a saját korábbi nyilatkozatából kihátrált, máskor meg egyszerűen belezavarodott a szavaiba. Slusszpoén: nem a szervezetek, a vezetőik vagyoni helyzetére kíváncsiak.

A határvadászok avatásáról és a menekültválságról tartott sajtótájékoztatót Németh Szilárd rezsibiztos, a Fidesz alelnöke, azonban utána kizárólag a kormánykritikus civilek megszorongatásával kapcsolatos nyilatkozata miatt faggatták. Némi ellentmondásba bonyolódott önmagával, még a sajtótájékoztatón belül is. Volt, hogy egyáltalán nem is a kérdésre válaszolt.

Leszidta Orbán Viktort, amiért 2007-ben a TASZ-tól kért segítséget? – kapta meg az első kérdést Németh Szilárd, amit hirtelen nem is értett, majd egyáltalán nem a kérdésre válaszolva arról kezdett beszélni, hogy a miniszterelnök valójában nem kapott segítséget, a 2006-os események önmagukért beszélnek, az akkori kormány és a rendőrség a békésen ünneplő tömeg közé lövetett.

Itt nem mondott igazat Németh, mert a TASZ nemcsak segített Orbánnak, hanem másodfokon megnyerte a pert, amit egy kijelentése miatt indított ellene az Igazságügyi Minisztérium. (Orbán elsőfokon is nyert, de akkor még magát képviselte, másodfokon szállt be Schiffer András.)

A sajtótájékoztatóról készült vágatlan videónkat itt megnézhetik:

A keddi, ATV-nek adott interjúból született hírek szerint Németh egyértelművé tette, hogy a Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság az a három szervezet, amelyeket "ki kell seprűzni". Németh most a sajtótájékoztatón azt mondta, ezeket a szervezeteket a riporter sorolta fel, ő csak azt mondta, hogy egyetért, ezek a szervezetek pedig "magukra vették az inget". Azért azt megjegyezte, hogy azok vették magukra, akiknek magukra kellett venniük. Utóbbi kettőt kritizálta a menekültekkel kapcsolatos fellépésük miatt, itt nemzetbiztonsági kockázatot is emlegetett.

Németh mindenesetre fenntartja a véleményét, hogy a kormány az átláthatóságot akarja képviselni. Azt azonban elismerte, hogy lehet, hogy erős szavakat használt, majd mikor szembesítették vele, hogy azért az "eltakarítás" és a szigorú szabályozás között lényeges különbség van a jövőt illetően, Németh Szilárd azzal vágta ki magát,

"igen, de nyelvi dolgokba nem mennék bele".

A CÖF-öt egyértelműen civil, és nem álcivil szervezetnek tartják, de szerinte ha központi pénzt kap valaki, akkor is "meg kell felelni", akkor is "tükröt kell tudni tartani".

A hvg.hu azon kérdésére, hogy ki dönti el, hogy melyik a hasznos civil szervezet a magyar embereknek, Németh így válaszolt:

- Ööö. Ők.

- Kik?

- Hát akik végzik a tevékenységüket! Hát nem? Hát avval, avval, amilyen tevékenységet végez, avval ő dönt.

Arról a Fidesz-alelnök a hvg.hu kérdésére válaszolva elismerte, hogy az egyetemen hallott arról, hogy másnak is igaza lehet, nem csak a kormánynak. "Fontosak a teóriák, elméletek, hogy tisztában legyünk azzal, hogy sokszínűség van, de amikor meg kell állítani a határon az illegális bevándorlást, a teóriák nem sokat érnek. Most nem az egyetemen vagyunk."

Németh hosszan fejtegette, szerinte mi az álcivil szervezet: az, amelyik nem a magyar emberek érdekeit képviseli. Németh magyarázatát rövidre fogva a magyar emberek érdeke egybevág azzal, amit a kormány tesz. Azt, hogy melyik a hasznos civil szervezet, és melyik nem, az emberek döntik el, ám miután az emberek megválasztották a kormányt, végső soron a kormány dönti el – fejtegette Németh.

Németh szerint a civil szervezetek 99,9 százaléka rendben van, mert azokat nem "idegen hatalmak pénzelik, és nem az ő érdekeiket szolgálják, nem kérik tőlük, hogy a szabadon választott parlamentre és kormányra nyomást gyakoroljanak".  

Azt többszöri kérdésre sem volt hajlandó kifejteni, mi a nemzetközi pénzügyi hatalom, meg háttérhatalom, azt mondta, ő nem egy filosz, ezt nem tudja szabatosan definiálni. Azt sem válaszolta meg, hogy akkor miért dobálóznak ezzel a kifejezéssel. Megkérdeztük, hogy aki nem idegen pénzből fúrja a kormány akaratát, akkor semmi baj nincs? De mégsem erre válaszolt, amikor azt felelte, hogy aki fizet, az muzsikáltat, ez így van a Mátyás Pincében. 

Miután sok kérdést kapott, bőven volt ideje egymásnak ellentmondó kijelentéseket tenni: kérdésre válaszolva többször is elmondta, nem akarják betiltani a nevesített civil szervezeteket, azonban "akikről kiderül, hogy idegen hatalmak, a nemzetközi nagytőke érdekeit szolgálják a magyarokkal szemben, azoknak itt semmi keresnivalójuk", azok ellen fel kell lépni.

Németh azt mondta, nemzetbiztonsági vizsgálat indult, illetve a vagyonnyilatkozatok után még akár törvénymódosítás is jöhet, hogy "a magyar emberek érdekei érvényesüljenek".

Sokat beszélt arról, hogy az átláthatóság a fontos, majd a hvg.hu kérdésére lényegében egyértelművé tette,

nem a szervezetek, hanem azok vezetői vagyoni átláthatóságára gondolt.

A vagyonnyilatozat-tételt ugyanolyan komolyan kell venniük majd a vezetőknek, mint azt a parlamenti képviselők teszik – mondta Németh, aki szerint a parlamenti képviselők teljesen komolyan veszik a vagyonnyilatkozatot. Szakértők szerint viszont az egésznek semmi értelme, egyrészt mert ellenőrizhetetlen a valós anyagi helyzethez képest, másrészt simán irathatnak adott esetben kiskorú gyerekre bármit. A családtagok vagyonnyilatkozata nem publikus.

Németh szerint egyébként a civil szervezetek vezetői ettől az átláthatósági kérdéstől rezzentek össze. Értékelése szerint "önmaguktól riadtak meg, őt meg kirakták, mint egy kis ördögöt". Arra a kérdésre, hogy az orosz befolyást is vizsgálja-e a titkosszolgálat, Németh a jobbikos Kovács Béla ügyével válaszolt.

Végül, az egész sajtótájékoztatót keretbe zárva megkapta azt a kérdést is, Orbán Viktor hibázott-e, mikor 2007-ben a TASZ-hoz fordult, mire Németh azt mondta,

"Orbán Viktor nem szokott hibázni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!