szerző:
hvg.hu

Memorandumot küldött a Közép-európai Egyetem (CEU) az országgyűlési képviselőknek, amelyben arra kéri őket, tegyenek meg mindent, hogy a Parlament ne fogadja el a felsőoktatási törvény módosítását. A javaslatról kedden már szavazhatnak is.

A dokumentumban, amelyet Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese szignált, az olvasható: a tervezett módosítások, amennyiben az Országgyűlés által napirendre és elfogadásra kerülnek, el fogják lehetetleníteni a Central European University további magyarországi működését.

Erdélyben is felszólaltak a CEU védelmében

Száz erdélyi magyar egyetemi oktató, kutató és véleményformáló kéri egy hétfőn nyilvánosságra hozott nyílt levélben Balog Zoltán minisztert, hogy vonja vissza a Közép-európai Egyetem működését veszélyeztető törvénymódosítási javaslatot.

Az aláírók emlékeztetnek: több évszázados hagyománya van annak, hogy erdélyi diákok hazaviszik szülőföldjükre a nyugati egyetemeken szerzett tudásukat. A külföldi tanulmányok után hazatérő fiatalok jelentős mértékben hozzájárultak a magyar tudományosság fellendüléséhez, de "az erdélyiség és a magyarság megőrzéséhez, megmaradásához" is.

A levelet többek között Bakk Miklós politológus, a Sapientia EMTE tanára, a csíkszeredai születésű Barabási Albert-László hálózatkutató, Egyed Emese, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) egyetemi tanára, Kiss Tamás szociológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója, Salat Levente politológus, a BBTE tanára, Szilágyi N. Sándor nyelvész, a BBTE nyugalmazott tanára írta alá.

Az intézmény hangsúlyozta: a szabályoknak megfelelően működik, s a CEU és a Közép-európai Egyetem kurzusaira járó hallgatók – szemben a sajtóban elhangzottakkal – nem kapnak automatikusan két diplomát, miközben csak egyért dolgoznak meg. Akik csak a CEU kurzusaira járnak, azok csak amerikai diplomát kapnak, míg, akik csak a KEE akkreditált programjaiban vesznek részt, azok csak magyar diplomát kapnak.

A módosítás elfogadását követően azonban a magyar egyetem, a KEE, a továbbiakban nem nyújthatná amerikai egyetem képzéseit a felsőoktatási törvény alapján, tekintve, hogy a magyar egyetemek csak európai egyetemek programjait nyújthatnák, az OECD országok programjait nem. 

  • Az egyetem úgy látja, hogy a törvényjavaslat több paragrafusa ellentétes az Alaptörvényben biztosított tudományos kutatás, a tanulás és a tanítás szabadságával, a művelődéshez való joggal, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmával.
  • Emellett szerintük a javaslat aránytalanul korlátozza a tudományos élet és a tanítás szabadságát, a művelődéshez való jogot azzal, hogy a külföldi felsőoktatási intézményektől megköveteli, a székhelyük szerinti országukban is ténylegesen felsőoktatási tevékenységet végezzenek.
  • Továbbá nyilvánvalóan konkrét intézményekre szabott, diszkriminatív szabályt tartalmaz a módosítás.  
  • Az egyetem információi szerint nem készült hatásvizsgálat a javaslathoz, és társadalmi egyeztetés sem volt, így a javaslat a jogalkotásról, valamint a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény követelményeinek sem felel meg.

 Az egyetem kiemelte: a CEU/Közép Európai Egyetem 2015-ben több mint 5,9 milliárd forint adót fizetett Magyarországon, s 3,5 milliárd forintot költött el. Írták azt is, hogy az intézmény az általa tanított tárgyakban a kontinens egyik legjobb egyeteme, ahová külföldi diákok ezrei érkeznek, s lehetővé teszi, hogy magyar diákok az ország elhagyása nélkül szerezzenek amerikai diplomát.

Figyelmeztettek: ha az egyetem megszűnik, 823 állás kerül veszélybe, kiesik közel 6 milliárd forint éves adóbevétel és a CEU/Közép-európai Egyetem nem Magyarországon fog elkölteni mintegy 3 milliárd forintot évente, valamint évente több száz magyar diákkal több fogja elhagyni az országot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gergely Márton Itthon

Hogy hozta össze Orbán a legnagyobb tüntetést a netadó óta? És mi lesz a vége?

Vidéken töltötte a hétvégét, esetleg külföldön a teljes hetet? Akkor lemaradt a netadó óta legnépesebb magyar tüntetésről. A CEU ellehetetlenítésére tett kísérlet hozott össze egy soha nem látott koalíciót a Budapesten élő külföldiekből, magyar diákokból és a rendszer hazugságait már nehezen viselő értelmiségiekből. A hvg.hu igyekszik áttekintést adni, mi vezetett a vasárnapi demonstrációhoz, és az mitől volt egyedi az elmúlt évek tiltakozásaihoz hasonlítva.

Egy hétig elérhetővé teszik a magyar Diák Oscar-jelölt filmeket

Egy hétig elérhetővé teszik a magyar Diák Oscar-jelölt filmeket

A jegybank is tehet arról, hogy a kormány lakáspolitikája megbukott

A jegybank is tehet arról, hogy a kormány lakáspolitikája megbukott

Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik

Nem parancsolhatjuk meg az embereknek, hogy legyenek kiváló ötleteik

Felfoghatatlan összeg ment el tavaly mobilappokra

Felfoghatatlan összeg ment el tavaly mobilappokra

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

Így még sohasem látta Az ember tragédiáját

Így még sohasem látta Az ember tragédiáját