Szijjártó botrányt robbantott ki vétójával az EU-s külügyminiszterek tanácsában

Szijjártó botrányt robbantott ki vétójával az EU-s külügyminiszterek tanácsában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a kormány korábban úgy vélte, egyes országoknak joga van a bevándorlásra építeni a gazdaságukat, most minden formában és szinten irtaná a bevándorlást akármilyen szinten jó színben feltüntető EU-s dokumentumokat. Szijjártó vétózik, és ezzel botrányt robbantott ki a külgazdasági miniszterek tanácsában.

Magyarország most már a bevándorlás semmilyen formáját sem tartja pozitívumnak, ezért megvétózza az EU ezt is megemlítő fejlesztési stratégiáját. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondja, emiatt most nagy a felháborodás, és felfüggesztették a külkereskedelmi miniszterek képviselőinek tanácskozását. A magyar külügyminisztert szerint most arra kérik, vonja vissza a vétót a csütörtöki miniszteri találkozóig, de erre nem hajlandó.

Szijjártó nem kertel: "a bevándorlás rossz dolog", veszélyezteti az európaiak biztonságát – akármilyen formában is.

Pedig a dokumentum kifejezetten visszafogott: arról beszél, "a jól menedzselt migráció és mobilitás" kedvezően járulhat hozzá a növekedéshez és a fenntartható fejlődéshez, a reguláris migráció és mobilitás hasznot hozhat a migránsok képességei és tudása miatt. Szijjártónak az sem tetszett, hogy olyanokat olvasott: megerősített együttműködésen keresztül az EU-nak és tagállamainak segíteniük kell "a biztonságos és felelősségteljes migrációt és az emberek mobilitását", továbbá jobban koordinált és átfogóbb stratégiát kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy "maximalizálni lehessen azokat a szinergiákat, amelyek a migrációból fakadnak".

Hozzászólások