Seres László
Seres László
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fehérorosz közvetítő osztja a Kreml pénzét. A Jobbikban kérdésünkre tagadták a német riportműsor információját.

Egy ismert fehérorosz oligarchán keresztül orosz források évek óta támogatják a kelet-európai Nyugat-ellenes mozgalmakat – derült ki a ZDF német televízió Frontal21 című tényfeltáró műsorának riportjából. Alekszandr Uzovszkij állítólag eurótízezreket kap Moszkvától arra, hogy a legkülönbözőbb nacionalista, NATO-ellenes jobb- és baloldali csoportokat, pártokat segítse. A német riporterek szerint Moszkvában egész hálózat működik a Nyugat-ellenes európai erők támogatásának megszervezésére.

A német riportból kiderül, hogy a Magyar Gárda 2014 októberében 3 ezer eurót kapott NATO-ellenes tüntetések megtartására, de a "neonáci pártnak" nevezett Jobbik is kapott 10 ezer eurót Uzovszkijtól – hangzott el a műsorban. Lengyelországban is nacionalista pártok, Csehországban és Szlovákiában pedig oroszpárti aktivisták kaptak a közvetítésével orosz pénzeket. Ezek közül a műsorban ezt többen el is ismerték, így Ladislav Kasuka, kommunistából lett cseh neonáci is.

A Frontal21-nek nyilatkozva Uzovszkij elismerte a pénzmozgásokat, azokat a kelet-ukrajnai háborúval indokolta, de hangsúlyozta, hogy a politikai irányultság nem igazán számít neki: "Lengyelországban a jobboldallal működöm együtt, Szlovákiában a baloldallal, Csehországban a baloldallal, Magyarországon a jobboldallal". A német riportműsor kiderítettte, hogy Uzovszkij Kreml-közeli befolyásos orosz üzletemberek megbízásából osztogatta a támogatásokat, egyikük a Putyinnal különösen szoros kapcsolatban álló Konsztantyin Malofejev.

E-mailek tanúsága szerint Malofejev összesen 100 ezer eurót utalt át a fehérorosz közvetítőnek. Az EU 2014-ben szankciókat rendelt el Malofejev ellen, és beutazási tilalommal sújtotta. Uzovszkij a műsorban mindenesetre hálásan megköszönte a Kreml-közeli orosz vállalkozónak az adományokat, mondván, "ezzel jót cselekedett". Egy évvel ezelőtt Malofejev interjút adott a ZDF-nek, ebben elmondta: lenézi a demokráciát, és az EU hagyományos értékeket valló, vallásos, jobboldali pártjaihoz vonzódik, mert szerinte csak azok gyökereznek a társadalomban. Példának nevezte meg az osztrák FPÖ-t, az olasz Északi Ligát, a francia Nemzeti Frontot. "De Orbánt is nagyon szeretem" – jelentette ki.

Vona Gábor gárdisták között: ki állta a cechet?
©

A Frontal21 egy, a szerkesztőségük által kiértékelt hat gigabájtnyi, sokezernyi e-mailből álló adatbázissal látja állításait bizonyítottnak. Uzovszkij egy 40 oldalas prezentációt állított össze az általa finanszírozott akciókról, és ezt további támogatóknak is elküldte. Ezek közül a műsor név szerint is említette az idehaza is ismert szélsőjobbos Putyin-ideológust, Alekszandr Dugint és a nacionalista Duma-képviselőt, Konsztantyin Zatulint.

A riportban részletesen kitérnek a montenegrói konfliktusra, amelynek legalább 2016-ig nyúlnak vissza az előzményei: a NATO-csatlakozás előtt álló kis balkáni országban oroszbarát szerb nacionalisták puccsot kíséreltek meg, megpróbálták elfoglalni a parlamentet, sőt, a Nyugat-barát Djukanovic kormányfő elleni merényletet is terveztek, de a hatóságok időben közbeléptek. A puccskísérlet szervezőit hamarosan bíróság elé állítják, de a két – Uzovszkijhoz köthető – orosz háttérember elmenekült. Oroszország hosszú évek óta próbálja megakadályozni Montenegró Nyugathoz való közeledését, és ehhez felhasználja a NATO-tagságot "idegen megszállásnak" tituláló helyi nacionalista politikai erőket is.

Az orosz oligarcha által említett európai pártokról régóta tudni lehet, hogy Moszkva közelségét keresik – és néha meg is találják. Hans-Christian Strache, az FPÖ elnöke állítja, hogy sosem fogadtak el pénzt a Kremltől, bár nem egyszer részt vett már moszkvai nacionalista találkozókon. Ugyanezt már nem mondhatja el magáról Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke, akinek a politikai munkásságát Kreml-közeli bankok egy 9 milliárd eurós hitellel támogatták. A Le Pennel barátkozó, szintén euroszkeptikus holland Geert Wilders viszont éppen a hvg.hu-nak adott interjújában cáfolta határozottan, hogy valaha is elfogadnák Putyin pénzét.

Ami pedig a Jobbikot illeti: régóta ismert tényeket és vélekedéseket erősített meg a Political Capital Oroszországból gyűlölettel című tanulmánya, amely megállapítja: "A Jobbik az európai szélsőjobboldali és jobboldali pártok hálózatának tagja, támogatja a Kreml geopolitikai célkitűzéseit, visszhangozza a hivatalos orosz álláspontot, valamint igyekszik destabilizálni a NATO-t és az EU-t." A tanulmány is említést tesz az Uzovszkij-mailekről:

"Ahogy azt Vladiszlav Surkov, Putyin volt vezető stratégájának kiszivárogtatott e-mailjeiből tudjuk, a krími válság idején a Kreml közvetlenül bátorította Magyarországon a politikai revizionizmust, különösen Kárpátalja kapcsán. Alekszander Usovszkij (sic), Kreml-barát aktivista feltört e-mailjei szerint a Jobbik és egy félkatonai szervezet 2014 nyarának végén még pénzügyi támogatást is kaphatott, hogy tiltakozásokat szervezzen. A Jobbik és a HVIM valóban szervezett egy tüntetést 2014 augusztusában a budapesti ukrán nagykövetség épülete elé, ahol Kárpátalja autonómiáját és Ukrajna föderalizációját követelte."

A Frontal21 által feltárt információk közül tehát hazai viszonylatban az igazán új fejlemény nem is csak a Magyar Gárda 3 ezer eurós támogatása, hanem az állítólag Jobbiknak adományozott 10 ezer euró. A Jobbik mindeddig határozottan cáfolta, hogy pénzt kaptak volna a Kremltől. Ezt tette kérdésünkre most Mirkóczki Ádám is: a politikus nem hallott a német riportműsor által említett összegről, de teljesen biztos abban, hogy a hír nem igaz. Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója sem tud erről a támogatásról, de kizártnak is tartja: emlékeztetett arra, hogy 2014-től a törvény már csak magyar magánszemélyeknek teszi lehetővé pártok támogatását. A Jobbik 2014-es költségvetését, kampánykiadásait pedig az Állami Számvevőszék is vizsgálta, és abban semmi kivetnivalót nem talált.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Minden tagállamban vizsgálná az EU a jogállamiságot, kényszerítő intézkedéseket is bevetne

Minden tagállamban vizsgálná az EU a jogállamiságot, kényszerítő intézkedéseket is bevetne

500 forint lehet húsvétra egy doboz tojás ára

500 forint lehet húsvétra egy doboz tojás ára

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

A szupersztárok sincsenek biztonságban a gálán, ahol gyerekek döntenek a nyertesekről

A szupersztárok sincsenek biztonságban a gálán, ahol gyerekek döntenek a nyertesekről

Decemberben az Arénában lép fel a Deep Purple

Decemberben az Arénában lép fel a Deep Purple

Befejeződött a vizsgálat: Trumpék nem játszottak össze az oroszokkal

Befejeződött a vizsgálat: Trumpék nem játszottak össze az oroszokkal