Mizsur András
Mizsur András

A felcsúti "ékszerdobozban" két külön rendszer biztosítja az áramot a világításhoz, a múlt hét vasárnapi vihar azonban még ezen is kifogott, és az áramszünet miatt félbe kellett szakítani a Videoton–Fradi rangadót. Más NB I-es klubnál viszont magabiztosan állították: náluk maximum katasztrófahelyzetben történhet meg olyan blama, mint a Pancho Arénában.

Nem mindennapi látványnak lehetett szemtanúja az a mintegy 2860 néző, aki kilátogatott a múlt vasárnapi Videoton–Ferencváros bajnokira: a meccs 71. percében a viharos időjárásnak köszönhetően egyszer csak elment a világítás, sötétségbe borult a Pancho Aréna.

Főleg azért volt furcsa az eset, mert a felcsúti stadiont mindössze három éve adták át, nem mondható tehát, hogy egy elavult létesítményről lenne szó. Másrészt hasonlóra évek óta nem volt példa az NB I-ben; az MLSZ tudomása szerint utoljára 2014 szeptemberében egy Kecskemét–Győr meccset kellett félbeszakítani, de akkor ebben a villámlás volt a ludas.

Meg sem történhetett volna az áramszünet?

Ahogy lenni szokott, azonnal megindultak a találgatások, hogyan történhetett meg ez a nem mindennapi blama a felcsúti "ékszerdobozban". A hatharom.com tudni vélte, hogy az áramkimaradás eleve meg sem történhetett volna, mivel a létesítmény az UEFA kritériumrendszere alapján a 2-es besorolást kapta (illetve az MLSZ szabályzata is ezt írja elő), ami egyebek között azt jelenti, hogy a játéktér világításának 2/3-részben szünetmentes, független áramforrásról kell működnie.

©

A portál szerint ez azt jelenti, hogy megfelelő áramforrás esetén csökkentett megvilágosítási szint mellett ugyan, de folytatni lehetett volna a meccset, legfeljebb HD-közvetítésre nem lett volna alkalmas a fényerő.

Megkeresésünkre az MLSZ megerősítette, hogy az Infrastruktúra Szabályzat szerint az I. osztályú stadionoknak (A-C besorolás) valóban rendelkezniük kell olyan áramforrással, amely áramkimaradás esetén biztosítja az eredeti teljesítmény 2/3-át, amely mellett a mérkőzést be lehet fejezni.

Ugyanakkor mivel a Pancho Aréna a szabályzat 2016-os hatálybalépése előtt épült, ezért ez a kitétel nem vonatkozik rá.

Egy biztosíték miatt állt a meccs

Ennek ellenére a MLSZ tájékoztatása szerint a stadionban két egymástól független betáplálás biztosítja az energiát. Ez vélhetően az UEFA-előírás miatt van így; a Pancho nem 2-es besorolású ugyan (ahogy a hatharom.com állította), hanem eggyel magasabb, azaz 3-as kategóriájú, a folyamatos áramellátás megléte mindkét kategória esetében elvárás.

"A felcsúti Pancho Aréna egyedi elbírálás alapján az UEFA-nál 3-as kategóriájú besorolással rendelkezik" – erősítette meg az MLSZ.

Úgy látszik azonban, hiába van ez így, a vihar olyan extrém helyzetet teremtett, hogy mégis elment a világítás. Az MLSZ válaszában meg is nevezte a végzetes hiba forrását: a felkapcsolás elleni biztosíték ment tönkre, ezt kellett kicserélni.

Mindenesetre az alábbi videó tanúsága szerint a fehérvári szurkolók feltalálták magukat a sötétben.

Amikor a Pancho Arénában a Vidi-Fradi me...

Amikor a Pancho Arénában a Vidi-Fradi meccs alatt elment az áram ….

Természetesen megkerestük magát a Puskás Akadémiát is, de a több milliárd forintnyi TAO-pénzből gazdálkodó klub nem reagált kérdéseinkre.

Az MTK stadionján maximum egy katasztrófahelyzet foghat ki

Más klubokat is megkérdeztünk, hogyan hárítják el a Felcsúton történtekhez hasonló veszélyeket: az MTK-t, a Ferencvárost és a Debrecent – ezek a csapatok kaptak új stadiont az utóbbi években.

Az MTK-tól azt írták, hogy az Új Hidegkuti Nándor Stadion esetében már a tervezésénél figyelembe vették az áramszünet veszélyét, ugyanis a régi stadionban korábban megtörtént, hogy emiatt félbeszakadt egy meccs. A világítás két külön hálózatról kapja az áramot, ha az egyik valamilyen oknál fogva kiesik, a másik automatikusan biztosítja az ellátást, és a meccs zavartalanul folytatható.

©

A "siratófalról" elhíresült stadionban elvileg csak olyan szélsőséges időjárási, vagy egyéb katasztrófahelyzetben szállhat el a világítás, amikor a teljes város villamosenergia-ellátása megszűnik. Bár ilyen helyzetekben valószínűleg a meccs félbeszakítása már előbb megtörténik, mint hogy elmegy a világítás, tesszük hozzá. A másodosztályú klub közlése szerint a világítást tekintve mindenben megfelelnek az MLSZ, illetve az UEFA előírásainak.

Hasonló rendszer működik a Fradinak otthont adó Groupama Arénában is. A stadion üzemeltetője válaszában azt írta, hogy a stadionban két független hálózati áramforrás garantálja a folyamatos működést, és ezek a budapesti elektromos hálózat két különböző körzetében vannak. A Groupama Aréna az UEFA-tól négyes besorolást kapott, az MLSZ-nél pedig A kategóriásnak számít.

Cikkünk megjelenéséig a Debrecen nem válaszolt megkeresésünkre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
„Ha elromlik a Föld, akkor meghalunk”

„Ha elromlik a Föld, akkor meghalunk”

Sokkal gyorsabban olvad a sarki jég, mint hittük, drámai videón a változás

Sokkal gyorsabban olvad a sarki jég, mint hittük, drámai videón a változás

50 GB ingyentárhelyhez juthat, ha jó a rábeszélőképessége

50 GB ingyentárhelyhez juthat, ha jó a rábeszélőképessége

Kubatov Gábornak dolgozik Kocsis Máté anyósa

Kubatov Gábornak dolgozik Kocsis Máté anyósa

A Google videojátékos csodájából egyelőre épp a csoda hiányzik

A Google videojátékos csodájából egyelőre épp a csoda hiányzik

Szijjártó: További 70 magyar katonát küldünk ki Afganisztánba

Szijjártó: További 70 magyar katonát küldünk ki Afganisztánba