Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

A felcsúti "ékszerdobozban" két külön rendszer biztosítja az áramot a világításhoz, a múlt hét vasárnapi vihar azonban még ezen is kifogott, és az áramszünet miatt félbe kellett szakítani a Videoton–Fradi rangadót. Más NB I-es klubnál viszont magabiztosan állították: náluk maximum katasztrófahelyzetben történhet meg olyan blama, mint a Pancho Arénában.

Nem mindennapi látványnak lehetett szemtanúja az a mintegy 2860 néző, aki kilátogatott a múlt vasárnapi Videoton–Ferencváros bajnokira: a meccs 71. percében a viharos időjárásnak köszönhetően egyszer csak elment a világítás, sötétségbe borult a Pancho Aréna.

Főleg azért volt furcsa az eset, mert a felcsúti stadiont mindössze három éve adták át, nem mondható tehát, hogy egy elavult létesítményről lenne szó. Másrészt hasonlóra évek óta nem volt példa az NB I-ben; az MLSZ tudomása szerint utoljára 2014 szeptemberében egy Kecskemét–Győr meccset kellett félbeszakítani, de akkor ebben a villámlás volt a ludas.

Meg sem történhetett volna az áramszünet?

Ahogy lenni szokott, azonnal megindultak a találgatások, hogyan történhetett meg ez a nem mindennapi blama a felcsúti "ékszerdobozban". A hatharom.com tudni vélte, hogy az áramkimaradás eleve meg sem történhetett volna, mivel a létesítmény az UEFA kritériumrendszere alapján a 2-es besorolást kapta (illetve az MLSZ szabályzata is ezt írja elő), ami egyebek között azt jelenti, hogy a játéktér világításának 2/3-részben szünetmentes, független áramforrásról kell működnie.

©

A portál szerint ez azt jelenti, hogy megfelelő áramforrás esetén csökkentett megvilágosítási szint mellett ugyan, de folytatni lehetett volna a meccset, legfeljebb HD-közvetítésre nem lett volna alkalmas a fényerő.

Megkeresésünkre az MLSZ megerősítette, hogy az Infrastruktúra Szabályzat szerint az I. osztályú stadionoknak (A-C besorolás) valóban rendelkezniük kell olyan áramforrással, amely áramkimaradás esetén biztosítja az eredeti teljesítmény 2/3-át, amely mellett a mérkőzést be lehet fejezni.

Ugyanakkor mivel a Pancho Aréna a szabályzat 2016-os hatálybalépése előtt épült, ezért ez a kitétel nem vonatkozik rá.

Egy biztosíték miatt állt a meccs

Ennek ellenére a MLSZ tájékoztatása szerint a stadionban két egymástól független betáplálás biztosítja az energiát. Ez vélhetően az UEFA-előírás miatt van így; a Pancho nem 2-es besorolású ugyan (ahogy a hatharom.com állította), hanem eggyel magasabb, azaz 3-as kategóriájú, a folyamatos áramellátás megléte mindkét kategória esetében elvárás.

"A felcsúti Pancho Aréna egyedi elbírálás alapján az UEFA-nál 3-as kategóriájú besorolással rendelkezik" – erősítette meg az MLSZ.

Úgy látszik azonban, hiába van ez így, a vihar olyan extrém helyzetet teremtett, hogy mégis elment a világítás. Az MLSZ válaszában meg is nevezte a végzetes hiba forrását: a felkapcsolás elleni biztosíték ment tönkre, ezt kellett kicserélni.

Mindenesetre az alábbi videó tanúsága szerint a fehérvári szurkolók feltalálták magukat a sötétben.

Amikor a Pancho Arénában a Vidi-Fradi me...

Amikor a Pancho Arénában a Vidi-Fradi meccs alatt elment az áram ….

Természetesen megkerestük magát a Puskás Akadémiát is, de a több milliárd forintnyi TAO-pénzből gazdálkodó klub nem reagált kérdéseinkre.

Az MTK stadionján maximum egy katasztrófahelyzet foghat ki

Más klubokat is megkérdeztünk, hogyan hárítják el a Felcsúton történtekhez hasonló veszélyeket: az MTK-t, a Ferencvárost és a Debrecent – ezek a csapatok kaptak új stadiont az utóbbi években.

Az MTK-tól azt írták, hogy az Új Hidegkuti Nándor Stadion esetében már a tervezésénél figyelembe vették az áramszünet veszélyét, ugyanis a régi stadionban korábban megtörtént, hogy emiatt félbeszakadt egy meccs. A világítás két külön hálózatról kapja az áramot, ha az egyik valamilyen oknál fogva kiesik, a másik automatikusan biztosítja az ellátást, és a meccs zavartalanul folytatható.

©

A "siratófalról" elhíresült stadionban elvileg csak olyan szélsőséges időjárási, vagy egyéb katasztrófahelyzetben szállhat el a világítás, amikor a teljes város villamosenergia-ellátása megszűnik. Bár ilyen helyzetekben valószínűleg a meccs félbeszakítása már előbb megtörténik, mint hogy elmegy a világítás, tesszük hozzá. A másodosztályú klub közlése szerint a világítást tekintve mindenben megfelelnek az MLSZ, illetve az UEFA előírásainak.

Hasonló rendszer működik a Fradinak otthont adó Groupama Arénában is. A stadion üzemeltetője válaszában azt írta, hogy a stadionban két független hálózati áramforrás garantálja a folyamatos működést, és ezek a budapesti elektromos hálózat két különböző körzetében vannak. A Groupama Aréna az UEFA-tól négyes besorolást kapott, az MLSZ-nél pedig A kategóriásnak számít.

Cikkünk megjelenéséig a Debrecen nem válaszolt megkeresésünkre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van