Tetszett a cikk?

Diáklányokkal kezdett ki és folytatott szexuális viszonyt a kedden elítélt tanár, Sz. Mihály Zoltán. A hvg.hu-nak több áldozata is elmondta, hogyan hálózta be volt tanáruk.

Enyhítette a másodfokú bíróság a diáklányokkal viszonyt folytató tanár, Sz. Mihály Zoltán büntetését, akit májusban kiskorú veszélyeztetése miatt három év börtönbüntetésre ítéltek, 4 évre eltiltották a közügyektől és 5 évre a tanári foglalkozás gyakorlásától. Sz. Mihály Zoltánt 2010 környékén, egy délutáni médiaiskola vezetőjeként jelentették fel. Korábban tanított egy XXII. kerületi általános iskolában is, ahol többek elmondása szerint szintén viszonya volt diáklányokkal. Több érintett megjelent a tárgyaláson, cikkünkben ők is megszólalnak.

A tanár úgy bukott le, hogy az egyik szülő meglátta csókolózni egy kislánnyal. Végül két eset miatt emeltek ellene vádat.

Sz. Mihály Zoltán ügyvédje a másodfokú bíróság előtt azzal érvelt, kiskorú veszélyeztetése helyett a jóval enyhébb szexuális visszaélés miatt ítéljék el védencét. Az eseteket tehát nem tagadták, csak a minősítést. Kiskorút az veszélyeztethet, akinek a gondozására vagy nevelésére van bízva, így az ügyvéd azzal érvelt, a médiaiskola nem volt valódi iskola, tehát a tanár-diák viszony nem állt fenn.

A bírónő elutasította ezt az érvelést, szerinte első fokon helyesen ítélték el kiskorú veszélyeztetése miatt Sz. Mihály Zoltánt, az ítélet nem volt megalapozatlan. A médiaiskola igenis iskola volt: felvételi volt, pedagógiai program, elméleti és gyakorlati oktatás, vizsga, beszámoló, értékelés, bizonyítvány. Az intézmény is oktatási intézményként határozta meg saját magát – sorolta a bírónő.

Másodfokú tárgyalás
©

"A vádlott pedagógus, hosszú ideje. Mikor megkapta a diplomáját, másik útravalót is kapott, hogy ő a lámpás" – mondta a bíró, hozzátéve, hogy "egy 15 éves serdülő gyerektől nem lehet elvárni, hogy különbséget tudjon tenni a tanár iránti szeretet, rajongás, és egyéb körülmények között. A pedagógusnak mindig tudnia kell, hogy hol a határ, hol kell megállni."

A kiszolgáltatottságból, titkos viszonyból eredő szorongás, belső konfliktus miatt sérült az egyik áldozat személyisége, később kezelésre szorult. A másik lány egészséges szexuális érését, későbbi férfi-nő kapcsolatát befolyásolták a történtek.

"A 15 éves lány és az 50 éves ember közti viszony esetén nem arról szól, hogy a diák sérült a tanár által, hanem hogy a kiskorú sérült a felnőtt által." Koruknál fogva nem fontolták meg, miért mennek bele, de ez nem mentesíti a vádlottat és cselekedetét.

A bírónő a büntetést viszont enyhítette: 3 helyett 2 éves börtönbüntetést és 3 évre közügyektől való eltiltást látott indokoltnak. A tanári foglalkoztatástól való eltiltáson nem változtatott. Azt mondta, nyomatékosan figyelembe vette a büntetlen előéletet és hogy lassan 6,5 éve húzódik az ügy, "nem a vádlott hibájából". Az ügy súlya miatt nem kaphatott felfüggesztettet.

Két ügy a bíróságon, sokkal több a háttérben

Az ítélethirdetésen ott volt Sz. Mihály Zoltán több, egykori diákja, akiket még földrajztanárként, a XXII. kerületi általános iskolában tanított. Ők nem tettek feljelentést. Az ítélet után beszéltünk az egyik tanítvánnyal, akivel a nő állítása szerint Sz. Mihály viszonyt folytatott. Bánkúti Anita korábban a Hír TV-nek, és – állítása szerint – a rendőrségen tanúként is elmondta, a 14. születésnapja után pár nappal vette el szüzességét a tanár, de előtte már "egy kivétellel" minden megtörtént köztük. Vagyis a tanár kínosan ügyelt arra, hogy büntetőjogilag ne legyen megfogható, önmagában ugyanis a 14 évesnél idősebbel folytatott szexuális viszonyt nem bünteti a törvény. Kivéve az olyan eseteket, mikor például egy tanárról van szó.

Anita azt mondta, 25 éves korában tudta elhagyni a férfit, utána egy évig rémálmok gyötörték és testi tünetei is voltak, de szép lassan jobb lett a helyzet. A férfi ötödikes korától tanította, és táborozni is járt vele, vagyis "gárdista" volt. 16 éves koráig tagadta, hogy bármi lenne köztük, nehogy a tanárnak baja legyen, csak azt tudták, hogy kapcsolatban vannak. De hogy ez a rendszeres szexuális viszonyt jelentette, azt nem árulta el. Amikor elkezdett erről beszélni, akkor sem azt mondta, hogy bántotta a tanár, hanem hogy kapcsolatban vannak.

"A hatása alatt voltam."

Akkor azt érezte, szerelmes volt belé, mostanra rájött, amit akkor hitt, az nem a valóság volt. 2014-ben állt össze a kép, mikor a rendőrség tanúnak beidézte, hogy nem normális, ami vele történt, de nem is egyedi, és hogy folyamatosan bánt gyerekeket.

Bánkúti Anita
©

Anita azt mondta, az iskolában nyílt titok volt, mit csinál a tanár, de nem beszéltek róla. Elmondása szerint egy osztálytalálkozón az osztályfőnöke bevallotta, féltette a szőke és kék szemű lányt Sz. Mihály Zoltántól. Ő nem tett feljelentést, és mikor már szólni tudott volna az iskolának, Sz. nem tanított ott.

A lányom 10 éves

Az ítélethirdetésen ott volt a most 38 éves Kovácsné Kelemen Anikó is, ő a hvg.hu-nak azt állítja, Sz. Mihály Zoltán 13 éves korában kérdezte meg nyíltan, hogy lefeküdne-e vele. Sz. a földrajztanára volt általános iskolában. Stabil, szerető családi környezetből jött, így a kérdésére nemet mondott, de rajongott érte, és gyerekként úgy érezte, szerelmes is belé.

A nő azt mondja, diákként járt a nyári táborba, ahol egy alkalommal kettesben maradt a szobában a férfival, aki megkörnyékezte, puszit adott neki és a kezét simogatta, ekkor tett neki ajánlatot.

"Kézsimogatás közben a kezemet a mellkasára tette, majd kicsi később felhúzta a pólóját, hogy ott simogassam. Akkor elhúztam a kezemet, mert megijedtem. Mosolygott, mondta, nem baj, és visszahúzta a pólóját. Pont ezért nehéz szerintem az azóta felnőtt lányoknak felvállalni a történteket, mert minden lánnyal addig ment el, amennyit engedtek neki. Nem erőszakos volt, hanem behálózott minket, és a játékszereiként bánt velünk. Később mi éreztünk bűntudatot helyette" – mondja az egykori diák. A nő azt meséli, amikor a következő táborban érzékelte, hogy már nem ő a kedvenc, csalódott volt, mert azt hitte, ez a szerelemről szól, és érzéseit a tanár is viszonozza, de akkor rájött, hogy nem, hanem a szexualitásról szól.

„A szemébe akartam nézni” – válaszolta arra a kérdésre, hogy miért jött el a tárgyalásra. A perhez magához neki sincs köze. A férfi megismerte, biccentett, és még egy félmosolyt is látott az arcán. „Most jól érzem magam” – mondta Anikó az ítélet után, de percekkel később sírva fakadt, mikor arról beszélt, van egy 10 éves lánya, pont két év, hogy abba a korba érjen, amikor már tetszhetne a férfinak.

Képünk illusztráció
©

Anikó azt mondja, a tanár a humora miatt volt ekkora hatással a gyerekekre, és mert felnőttként kezelte őket, lehetett tegezni.

„Nagyon rá tudott hangolódni a gyerekekre, mint ahogy a gyurma idomul az őt körülvevő tárgyakhoz.”

Bókolt, szépeket mondott, de tudta, melyik lánynál mi a határ. Azért volt, akinek nyíltan dicsérte a mellét, a fenekét vagy a bőrét. Sőt, órán is szexuális poénokat „ejtett el”:

„feleltem, miközben mogyorót evett. Kérdezte, kérek-e sós mogyorót. Mondtam, nem. És nem sósat?”

– idézi fel a hanghordozását Anikó.

Akkor nem érezte magát áldozatnak, és pont azért, mert szerette a tanárt, nem szólt senkinek a történtekről. A másik áldozattal, Anitával beszélgetett csak, de „mint gyerek a gyerekkel”. Féltette őt, de magából kiindulva úgy vélte, ha ő tud nemet mondani, más is. Azt mondja, az iskolában nyílt titok volt, amit a tanár művelt, de nem lépett senki.

Arra, hogy ez szexuális visszaélés volt, csak később döbbent rá, mikor pszichológiát tanult és anya lett. Bár kislányként úgy érezte, nagyon felelősen gondolkodik, a saját gyerekein keresztül látja, ez mennyire nem igaz.

Miért ne viselkedne jól

Bár az eset jó évekkel-évtizedekkel ezelőtt történt, megkerestük az általános iskolát, ahol a férfi tanított, hogy a jelenlegi igazgató mit tud a történtekről, miért nem lépett senki annak idején, és lát-e lehetőséget arra, hogy az érintett egykori diákoknak jogi vagy lelki segítséget ajánljanak fel. Megkérdeztük azt is, ha most előfordulna hasonló, hogyan kezelnék. Választ egyelőre nem kaptunk.

Sz. Mihály Zoltán az ítétélet után elviharzott, az őt faggatni próbáló újságíróknak annyit kiáltott, hagyják békén. Ügyvédje, Bán György viszont nyilatkozott, azt mondta, egyik szeme sír, a másik nevet. Ugyan a minősítés nem változott, de harmadával csökkent a büntetés. Az ügyvéd arról is beszélt, jó magaviselet esetén Sz. hamarabb szabadulhat. "És miért ne viselkedne jól?"

Ha csak egy sértett miatt emelnek vádat, "megúsztuk volna felfüggesztettel".

Rákérdeztünk, hogy nem tartja-e aggályosnak, hogy a bírónő azt mondta, a büntetlen előélet nagy súllyal esett latba a büntetetés enyhítésekor, viszont több lány jelentkezett, aki elmondta, hogy szexuális ajánlatot tett vagy viszonyt is folytatott vele Sz., mire az ügyvéd azt mondta, "ez a mi szakmánk szabályai szerint nem releváns. A vád két lányról beszélt. A bíróság arról tud ítéletet mondani, amivel megvádolták."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert

Mocsai Lajos: A rektori konferencia felülvizsgálja a bolognai rendszert

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot