Iránytű Intézet: beérte az MSZP-t a DK és az LMP is

Iránytű Intézet: beérte az MSZP-t a DK és az LMP is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Néhány hónappal a választás előtt meggyőző fölénnyel vezet a Fidesz és a KDNP, verseny sokkal inkább az ellenzéki oldalon van – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb kutatásából.

Az úgynevezett biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok valamennyit még erősödni is tudtak, az októberi 49 után novemberben már 50 százalékon álltak – idézte a Magyar Nemzet a lap megrendelésére készült felmérést.

Az Iránytű Intézet szerint bőven lemaradva ugyan, de a Jobbik stabilan tartotta magát a második helyen; a támogatottsági adatai nem változtak, így maradt 22 százalékos a tábora.

Az igazi verseny csak ez után következik. A biztos pártválasztók között ugyanis az MSZP novemberre elveszítette harmadik helyét, ráadásul a velük állandó tárgyalásban, illetve vitában álló Demokratikus Koalícióval (DK) szemben maradtak alul.

Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis növelni tudta szavazóbázisát, és nyolc százalékon állt, míg a szocialisták megmaradtak hét százalékon. Ugyanezt a számot mérték egyébként az LMP-nek is.

A kisebb pártok közül a Momentum tűnt ki a maga három százalékával, az Együtt, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt is csak egy-egy százalékon állt.

A teljes népességet tekintve az erősorrend hasonló, a verseny pedig a néhány százalékos szegmensben még inkább kiélezett.

A kutatásból az derül ki, hogy a Fidesz és a KDNP magabiztos fölénnyel vezeti a listát, ahogy októberben, novemberben is 34 százalékon álltak.

A második helyen álló Jobbik is tartani tudta táborát, Vona Gábor pártját 17 százalék támogatta a teljes népességen belül. Utánuk jelentősen hátrébb, hat-hat százalékra mérték a szocialista pártot és a DK-t is, az LMP pedig hajszállal lemaradva ért el öt százalékot.

Az Iránytű mérése alapján novemberre a bizonytalanok aránya 12-ről 13 százalékra nőtt, hat százalék pedig nem akart válaszolni a kérdésekre.