szerző:
Heindl Péter

Tényleg fel kell adnia a civileknek, hogy az egyetlen észszerűnek tűnő stratégia támogatására bírják az ettől vonakodó politikusokat? Vélemény.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ebben a torz választási rendszerben az Orbán-rendszer megbuktatásához csak valamiféle széles körű, pártokon átívelő összefogással lehetne eljutni. Akkor is csak úgy, ha a választók nem kényszerülnek az övéktől alapvetően eltérő értékrendű-ideológiájú jelöltek támogatására.

A 2010 előtt hatalmon volt baloldal utódpártjainak (az MSZP-nek , a DK-nak, és a Fodor-pártnak) a politikusai viszont a 2014-ben egyszer már csúfosan megbukott, koordinált jelöltállításon alapuló összefogást erőltetnék. Gyakran hangoztatják, hogy az ilyen típusú összefogás sikerének 2014-hez hasonlóan az az akadálya, hogy az LMP következetesen elzárkózik az együttműködéstől.

A fentiek fényében figyelemre méltó az a kijelentés, amit a Közös Ország Mozgalom január 29-i pécsi fórumán az LMP képviselőjelöltje, Keresztes László Lóránd, a párt korábban többször megválasztott elnökségi tagja, pécsi önkormányzati képviselője és kétszeres pécsi polgármesterjelöltje tett.

Keresztes azt a megoldást hozta szóba, amellyel sok civil mozgalmár szerint lehetséges lenne az egymástól eltérő értékrendű ellenzéki pártok szavazóit egyetlen célra - az Orbán rezsim megdöntésére és a demokratikus jogállam helyreállítására, azaz arra, hogy véget vessünk a rémálomnak – a választáson egységbe tömöríteni.

Mellár Tamás közgazdász professzorral vitatkozva a pécsi LMP-s politikus így érvelt: „Tamás, Te azt mondtad, hogy egy alkotmányozó nemzetgyűlést kell összehívni. Volt erre törekvés – talán éppen ez a mozgalom kezdte el – hogy független jelöltek induljanak valamennyi körzetben, legyen egy 50-100 napos technikai kormányzás, ezt követően változzon meg a választási törvény, és utána  - ahogy Te is elmondtad – mindenki az elvei szerint induljon el. Csakhogy ez a koncepció nem valósult meg. Most az történik, hogy összeállt az MSZP, a DK, most már a Munkáspárt, különböző szervezetek, és ők kormányprogramot hirdetnek.” (Lásd a Szabad Pécs portálon megjelent tudósításhoz csatolt videón kb. 41.58-tól).

Tény, hogy ez a koncepció a Közös Ország Mozgalmon belül sem tudott teret nyerni. Helyette a „koordinált jelöltállítás” támogatását vállalta fel a KOM. A fő érv a civil jelöltes megoldás ellen az volt, hogy az – „ismerve a pártok vezetőinek hozzáállását” – teljesen esélytelen.

Tényleg fel kell adnia a civileknek, hogy az egyetlen észszerűnek tűnő választási stratégia támogatására bírják az ettől vonakodó hivatásos politikusokat?

Vajon mivel tudnák most a rendszer- és kormányváltásra vágyó szavazók 106 civil jelölt közös támogatására rávenni az ellenzéki pártokat? Talán azzal, hogy ha a politikusaik ettől továbbra is vonakodnak, akkor az Orbán-rendszert következetesen elutasító civilek tesznek azért, hogy a kutya se menjen el rájuk szavazni?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mészáros Lőrinc heteken belül viszi a TV2-t, Vajna megy a süllyesztőbe

Mészáros Lőrinc heteken belül viszi a TV2-t, Vajna megy a süllyesztőbe

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

Iránban az utolsó csavarig lemásoltak egy Lamborghini sportautót – videó

Iránban az utolsó csavarig lemásoltak egy Lamborghini sportautót – videó

Meg sem próbálja magyarázni a kormány, miért nincs sok köze a költségvetésnek a valósághoz

Meg sem próbálja magyarázni a kormány, miért nincs sok köze a költségvetésnek a valósághoz

Nicole Kidman: Befolyásos emberhez mentem hozzá, ez megvédett a zaklatástól

Nicole Kidman: Befolyásos emberhez mentem hozzá, ez megvédett a zaklatástól

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT