Nemcsak poloskáktól szenvedhetnek a XVIII. kerületi gondozó lakói

Nemcsak poloskáktól szenvedhetnek a XVIII. kerületi gondozó lakói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy hozzátartozó szerint a XVIII. kerületi gondozóban egy éve is gondot okoztak már a poloskák, de a higiéniával is baj volt.

Már egy éve poloskáktól szenvednek és a nem megfelelő tisztaságra panaszkodnak a betegek az egyik 18. kerületi szociális intézményben. Az egyik hozzátartozó már akkor fotókat készített a penészes, piszkos matracokról, és most elküldte azokat az RTL Híradónak. Szerinte az intézményben méltatlan körülmények között ápolják a betegeket.

Az egy éve készített fotókon penészes, megsüllyedt ágyrács és penészes matrac látható. Az RTL Híradót megkereső néző azt mondta: az intézményben egy éve is hemzsegtek már a poloskák, akkor is megpróbálkoztak az irtással, a fényképeket azután készítette. A higiéniára is panasz volt: készült olyan fotó foltos falról és radiátorról.

A héten a Hír TV után az RTL Híradó is beszámolt arról, hogy ágyi poloskától szenvednek egy XVIII. kerületi pszichiátriai intézmény betegei.

Hír TV-nek egy dolgozó küldött felvételt a pszichiátriai gondozóból az ágyakon mászkáló poloskákról. Később arca és neve vállalása nélkül nyilatkozott, a hangját is eltorzították. Azt mondta: a betegek arcán és kezén is másztak az élősködők, sőt a fülüknél és az orruknál is, volt, aki nem tudott aludni emiatt.

A Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény budapesti ellátóhelyéről van szó.

RTL Híradó stábját az épületben nem engedték forgatni. Telefonon felhívták a budapesti telephely vezetőjét, de amint meghallotta, honnan keresik, azt mondta: nem tud segíteni, nem akar beszélni a tévésekkel, keressék a fenntartót, majd letette a telefont.

Az ágyi poloskák csípése akár hetekig is megmaradhat. Az élősködők gyorsan szaporodnak és terjednek, akár a dolgozók is haza tudják vinni azokat, például a táskájukban.

Az intézmény végül közleményt adott ki. Ebben azt írták: amint észlelték a problémát, azonnal megrendelték az irtást, több céggel is végeztettek ilyen műveletet, részleges sikerrel. Ezért a gondozottakat szakaszosan kiköltöztetik, úgy folytatják az irtást. Azt ígérték: március végéig megoldják a problémát.

A friss fotók birtokában is megkereste az RTL Híradó az intézményt, későbbre ígértek választ a kérdésekre.