16 éves sorozatrablók kerültek rács mögé

16 éves sorozatrablók kerültek rács mögé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Rablás, kifosztás bűntettében és lopás vétségében mondta ki a Debreceni Törvényszék jogerősen bűnösnek azt a négy tizen- és huszonéves fiatalt, akik két trafikot és két kisboltot raboltak ki késekkel felfegyverkezve.

A fiatalok emellett több boltból is loptak piperéket, üdítőket, édességeket még 2015-ben, Debrecenben. A most 19 éves B. R. halmazati büntetésül 4 év 6 hónap fegyházbüntetést, a most 23 éves D. A. szintén halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetést kapott. Az ügy harmadrendű vádlottjának, a 19 éves B. Cs.-nek 4 év javítóintézeti nevelést rendelt el a törvényszék, a negyedrendű vádlott, a 22 éves R. T. pedig az ítélet értelmében 6 évre vonul fegyházba. A bűncselekmények elkövetése idején ketten még alig múltak 16 évesek, de két másik társuk is csak 19-20 esztendős volt.

A négy rabláson kívül 8 lopás és kifosztás is a fiatalok számlájára írható. Volt, ahonnan parfümöt, dezodorokat akartak elvinni, de lefülelték őket. A harmadrendű vádlott egy iskolatársát rövidítette meg, aki egy sportverseny idejére rábízta a mobilját, mire azonban végzett, B. Cs. eltűnt a telefonnal együtt. Egy idősebb, mozgásában korlátozott asszonyt is kifosztottak, aki évek óta támogatta az egyik vádlottat. 2015 áprilisában is pénzt akart adni, de a fiúk kikapták a kezéből a pénztárcát a benne lévő 10-12 ezer forinttal együtt. A vádlottak egy debreceni grillbüfét és egy pékárupavilont is feltörtek, ez utóbbi helyről a váltópénz mellett energiaitalokat, üdítőket, édességeket vittek el 30 ezer forint értékben.

A Debreceni Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és egyetértett a Debreceni Járásbíróság által megállapított súlyosító körülményekkel is. Eszerint mind a négy vádlottra a bűnöző életmód jellemző, a bűncselekményeket más büntetőeljárás hatálya alatt követték el, a pénz pedig tudtamódosító szerekre kellett nekik. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a vádlottak bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását.

Kemecseiné Hársfalvi Klára tanácselnök az indoklásban kiemelte: a szabályozás és a gyakorlat védtelenné teszi a dohányboltok eladóit, akik fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen se ki, se be nem lehet látni az üzletekbe. Ha az eladók kiláttak volna az utcára, akkor nagy valószínűséggel hamarabb észrevehették volna a maszkban, késsel közeledő rablókat.

Hozzászólások