szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A napközbeni rekordgyanús részvételi számok is azt mutatták, a hódmezővásárhelyiek valamiért nagyon akarnak szavazni. A kérdés az volt, kire: estére kiderült, hogy leginkább azok járultak az urnákhoz, akik változást akarnak. Márki-Zay Péter független jelölt végül fölényesen győzött, abban a városban, ahol a mostani ellenzék emberemlékezet óta nem rúgott labdába. Az esemény krónikáját, illetve a vasárnap esti reakciókat itt mind megtalálja.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Az Együtt már az újabb együttműködést keresi

Történelmi győzelemnek nevezte az Együtt vasárnap esti közleményében a független Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelmét, aki szerinte a vele szemben indított becstelen fideszes gyűlölethadjárat közepette mégis, egyedüli ellenzéki jelöltként meg tudta törni Lázár János és a Fidesz hatalmát.

„A Fidesz ma kisebbségben van Magyarországon, és legyőzhető. Orbán rendszere bukni fog 2018 tavaszán, ha minden ellenzéki párt felelősen viselkedik.” – írta a párt, hangsúlyozva korábban is sulykolt meggyőződését  hogy az egyéni választókerületekben mindenütt egy esélyes ellenzéki jelölt kell a Fidesz jelöltjével szemben.

A párt állítása szerint ennek érdekében nyitott a koordinációs egyeztetések felgyorsítására.

A pártközpont közleményével egy időben saját példáját hozva fel ugyanezt sürgette az Együtt XVI. kerületi – a fideszes Szatmári Kristóf körzetében induló - jelöltje is. Vajda Zoltán a választókörzetében ajánlást gyűjtő riválisainak írt levelet:

„Kertvárosi ellenzéki jelöltek! Nincs idő! Tudom, hogy még el vagytok foglalva az ajánlások összegyűjtésével, de nincs mire várnunk! Üljünk össze már holnap és döntsünk a Szatmáry Kristóf ellen induló személyéről. Mert csak egynek van esélye. De az az egy mindannyiunk esélye: nem hagyhatjuk a választókat tovább kétségek között őrlődni, mert elveszítjük a bizalmukat és bizakodásukat a változásban. A telefonszámomat tudjátok. Kezdjünk neki!” – írta riválisainak Vajda.

Így ünnepelt Vásárhely

©

Konvoj hívta ünnepelni Hódmezővásárhelyt

Hódmezővásárhelyen vasárnap este autókonvoj indult az eredményváró helyszínéről a Kossuth térre. Az első kocsi ablakából magyar zászlót lengettek.

©

Vona: a Fidesz összeomlott

A Jobbik vasárnap esti közleményében a párt nyári gerilla-plakátkampányából ismert jelszóval: ”A nép nem betiltható, de a kormány leváltható!” - üdvözölte a független jelölt győzelmét. Hódmezővásárhelyen a párt szerint ugyanis a népakarat győzedelmeskedett: a Fidesz bevehetetlennek hitt fellegvárának lakossága adott egy nagy pofont a „korrupt, pökhendi és a hatalmuk érdekében a legaljasabb eszközöket is bevető kormánypártoknak, hogy az embereknek elegük van a lopásból, a kiszolgáltatottságból, az agymosásból, a fenyegetettségből és a zsarolásból.”

A Jobbik szerint egyúttal minden ma még elkeseredett magyar ember ismét reményt kapott, hogy ha kellő létszámban elmennek szavazni és egyéniben a legesélyesebb jelöltre voksolnak, a Fidesznek esélye sincs április 8-án. „Mi győzünk, Ti nyertek!” – írta a Jobbik legfrissebb választási szlogenjére utalva a pártközpont közleménye.

Vona Gábor pártelnök a közleménytől függetlenül saját Facebook-oldalára feltöltött videóban is gratulált a győztes Márki-Zay Péternek. A pártelnök fordulópontnak, történelmi győzelemnek nevezte a vasárnapi eredményt, mert ha Lázár János városában meg lehetett verni a Fideszt, akkor az szerinte azt üzeni, hogy a párt az ország minden pontján megverhető. Van remény, Magyarország, nem szabad hinni a közvélemény-kutatásnak! – zárta gratulációját a Jobbik elnöke.

Pesti Srácok: Seggre esés, rohadt nagy saller

Míg a Fidesz-központ háromnegyed tízre kiizzadt közleménye erőset szépítve a helyzetben férfias küzdelemben való alulmaradásként értékelte a hódmezővásárhelyi vereséget, a kormányhoz/Fideszhez nagyon közeli Pesti Srácok egy meglepően őszinte cikkben értékelt. Már a címe is beszédes: Seggre esés.

Az írás bevezetőjében röviden, de önkritikus summáza a történeteket:

Oké, szar volt a jelöltünk. Oké, pocsék volt a kampányunk. De ennyire egy olyan helyen nem lehet kikapni, ahol nem nyert libsi-bolsi jelölt harminc éve?

A további értékelésben a PS publicistája arra jut, hogy a helyi Fidesz teljesen elveszítette a kapcsolatát a valósággal, ha nem érezte, hogy halad lefelé a lejtőn, és önkritikusan ír arról is, hogy "este fél kilenckor a jobboldali sajtó még nem rakta ki a címlapra, hogy citromba haraptunk." A PestiSrácok az első - írják, ám ez szerintük keserű vigasz, mert "még fél órára sem szabad szembe menni a valósággal."

Gyerekek, a kegyelmi állapot véget ért, a választók lehet, hogy megbocsájtottak Gyurcsány Ferencnek.

- szinte csak a rémült emotikon hiányzik a mondat után a jövőt boncolgató bekezdésben, amely égül is arra jut, hogy "ha a náci-bolsi-zöld koalíció nyer, akkor tíz év múlva nem lesz Magyarország, az ország mindent elveszít, amit az elmúlt nyolc évben visszaszerzett."

Az viszont a PS gyorselemzése szerint biztos, hogy a választók

"rohadtul nagyon akartak üzenni nekünk valamit. Én személy szerint vettem az üzenetet

- írja keserűen a szerző, hosszan ecsetelve a változtatás szükségességét. Mivel "a drága választók meg vannak sértődve", a cikk szerint a jobboldalnak újra kell terveznie a beszélgetést a választókkal és vissza kell szereznie a magyarok többségének a szívét.

Én rendesen meg vagyok ijedve - zárulja cikkét a szerző, hangsúlyozva azért, hogy a "csata csak most kezdődik és nagyon világosan kirajzolódott mekkora a tét."

Miért fájhat nagyon Orbánnak Hódmezővásárhely

A miniszterelnök személyesen is beszállt a kampányba. Február 7-én posztolták oldalára az alábbi képet, mellé pedig a szöveget:

"Február 25. Hódmezővásárhely fejlődése nem állhat meg. Hajrá, Hegedűs Zoltán! "

Hát ez nem jött be.

©

Megszólalt végre a Fidesz is...

Vasárnap este 21.45-kor érkezett a Fidesz szűkszavú reakciója a hódmezővásárhelyi választás eredményére. Tényleg nem cifrázták túl

"Kiskunhalason fölényesen győztünk, Hódmezővásárhelyen alulmaradtunk

 A kiskunhalasi időközi  önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert.

 Fidesz - Magyar Polgári Szövetség"

Ennyi, mondaná Deutsch Tamás.

1 2 3 4 5 6

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén