szerző:
MTI

Elsőként azt a kérdést intézik Orbánhoz, hogy miért nem vitázik.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

"A nap kérdése" címmel sorozatot indít az MSZP és a Párbeszéd. A két ellenzéki párt ki akarja provokálni, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita, a következő napokban pedig azokat a kérdéseket teszik fel, amelyeknek ezen a vitán szerintük el kellene hangozniuk.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón felidézte, Orbán Viktor "megüzente" a magyar választópolgároknak, hogy nem kíván vitázni, szerinte ugyanis a viták ideje lejárt. Karácsony szerint viszont azoknak a politikusoknak járt le az ideje, akik hazugságokkal, megfélemlítéssel akarnak választást nyerni. 

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint aki demokrata, az nem fél, főleg nem a vitától. Orbán Viktornak színt kell vallania, demokrata-e még egyáltalán és hiszi-e azt, amit mond. Ha hinne az igazában, akkor kiállna mellette. Valószínűleg ő is pontosan tudja, minden szava hazugság - hangoztatta. Hozzátette: nem törődnek bele, hogy Orbán Viktor "meghunyászkodott", minden erővel azon lesznek, hogy kiprovokálják, legyen miniszterelnök-jelölti vita.

Karácsony Gergely azt mondta, a nap kérdése sorozatban azokat a kérdéseket teszik fel, amelyet minden magyar állampolgár feltenne a magyar miniszterelnöknek, a kérdések olyanok lesznek, amelyekre a kormányfőnek válaszolnia kellene a miniszterelnök-jelölti vitában. Ismertette a sorozat első kérdését:

miért nem vitázik Orbán Viktor?

A kérdéseket a Facebookon ő és politikustársai ismertetik majd és arra kérik a támogatóikat, hogy tegyék fel azokat a fideszeseknek.

Az LMP-vel a választási együttműködésről folyó tárgyalásokról kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, a hódmezővásárhelyi választás után ma már senki nem "alibizhet" az ellenzéki pártok közül, mivel nyilvánvaló, a választást meg lehet nyerni. Nincs kibúvó, ha valaki győzelmet akar, együtt kell működni - tette hozzá, megjegyezve: a tárgyalások sikere érdekében később, közösen adnak tájékoztatást.

A Jobbikkal való együttműködésről közölte, az MSZP-Párbeszéd politikája nem összeegyeztethető azzal, hogy a Jobbikkal bármilyen nyílt együttműködés legyen a választáson. Elmondta, együttműködnek a Jobbikkal a parlamentben, az Elios-ügyben, de választási együttműködésre nem készülnek. Azt sem tudta elképzelni, hogy egy MSZP-Párbeszéd jelölt visszalép egy jobbikos javára.

Reagáltatták arra, hogy egy volt jobbikos politikus, Rubi Gergely szerint a cigányozás és a zsidózás korábban mindennapos volt a párt vezetésében, és nem kizárt, hogy ez a mai napig így van. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, nem az az időszak van, amikor az ellenzéki pártokkal kell foglalkozniuk, de éppen ez az, ami miatt nem tudnak tárgyalni a Jobbikkal a választási együttműködésről. Pontosan tudjuk, hogy ez a vád nem teljesen megalapozatlan - fogalmazott.

A Jobbikban lévő belső feszültségre vonatkozó kérdésre Karácsony Gergely közölte, más pártok belügyei nem tartoznak rá, főleg nem azoké, amelyekkel nincs együttműködésük. 

Volt kérdés arról, hogyan képzelik annak a korábbi Párbeszéd-javaslatnak a végrehajtását, hogy a nem használt középületeket, laktanyákat meg kell nyitni a bevándorlók előtt, azt figyelembe véve, hogy a bolgár uniós elnökség kötelező betelepítési programra tett javaslatot.

Karácsony Gergely szerint a kormány végülis nem a laktanyákban, hanem a hajléktalanszállókon helyezte el a menekülteket. A két megoldás között nagy különbség nincs - mutatott rá. A különbség az, hogy a kormány hazudott - tette hozzá.

A politikus a bolgár javaslattal kapcsolatban azt mondta, minden olyan elképzelést támogatnak, amely az uniós országok közös fellépését jelenti, egyetértenek a határzár megerősítésével, az egységes kül- és biztonságpolitikával is, de a kötelező betelepítést nem támogatják.

Egy másik kérdésre, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője miért szavazta meg minden alkalommal azt, hogy ez az irány érvényesüljön, a politikus közölte, a betelepítés kapcsán ezerféle kvóta létezik, de az MSZP-Párbeszéd nem támogatja a betelepítési kvótát. Az, hogy mi akarjuk vagy sem, kevésbé fontos kérdés, a kormány ezt csinálta, menekülteket telepített be az országba - mondta. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!