szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tekintélyes brit napilapban, a The Guardianben George Szirtes közölt véleménycikket Orbán március 15-ei beszédében említett “jogi és politikai elégtételről” értekezve, kiemelve, hogy a kormányfő bosszúval fenyeget mindenkit, aki ellene van.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

George Szirtes írásában kitért arra is, hogy Orbán támogatóit ezrével buszoztatták március 15-én Budapestre a választások előtti békemenetre, hogy a kormányfő szavait hallgassák, ahol aztán elhangzott az ominózus kijelentés. Mint ismeretes, Orbán azt mondta, a választások után elégtételt fognak venni erkölcsi, politikai és jogi értelemben. De kik Orbán ellenségei, akiknek üzenhetett a kormányfő? Teszi fel a kérdést a The Guardian írója, és sorolni kezdi a lehetőségeket:

  • a kispártok, akik nem tudnak egyesülni az ellenzékben, és akiket megfosztottak minden, a választópolgárok eléréséhez szükséges platformoktól?
  • Az NGO-k és más emberi jogi szervezetek?
  • Talán a Közép-Európai Egyetem, mely Magyarország egyik legnívósabb intézménye?

Szirtes szerint ha valóban ezekről is van szó, vajon kinek az ajtaján kopogtathatnak a felelősségre vonás miatt? Szirtes megválaszolja saját kérdését: valószínűleg Sorosnál, a milliárdos filantrópnál, aki Orbán Oxfordban töltött idejéhez is nem kevés pénzzel járult hozzá, most pedig különféle nem kormányzati szeverzeteket támogat, és közben a Közép-Európai Egyetem működéséhez is nagyban hozzájárul.

Szirtes úgy folytatja, Soros Györgynek kell lennie, akit Orbánék felelősségre vonhatnak, mert a milliárdos vigyorgó arcáról készült plakátok és poszterek díszítik az ország több pontját is. Szirtes megemlíti Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen szerzett fölényes győzelmét is, amellyel nem kis meglepetést okozott a Fidesz szívországában. Orbánék mindezt mivel magyarázták? Teszi fel ismét a kérdést Szirtes. Természetesen Sorossal, ő az állandóan elérhető bűnbak - válaszolja meg kérdését.

Szirtes kitért arra is, hogy Orbán legfontosabb és legkeményebb magjának szurkolói folyamatosan azt hallják, mindenki, aki a függetlenség zászlaja alatt ellene van, Soros-jelölt, olyan emberek, akik készek és hajlandóak is végrehajtani a gonosz pénzember parancsát. Szirtes a kormányfő kedvenc mondatait is idézi, miszerint a Fidesz táborának ereje az egységben rejlik, és hogy Orbán megérti, hogy az emberek tartanak a kilátástalanságtól. Csakhogy, teszi hozzá a The Guardian írója, a valódi felélmet maga Orbán generálja, mely egyfajta védőpajzsot is jelent számára, ami egyedülálló módon védi őt a pénzügyi és társadalmi korrupció egyre nagyobb terheitől.

Szirtes szerint mindez azért van, mert Orbán félelmet keltett azokban, akik ellenzik őt, elsősorban a foglalkoztatás elvesztésével. Ő irányítja az összes civil intézményt, és már sikerült bezárnia az ellenzék fő lapját, a Népszabadságot - írha Szirtes.

Ma Magyarország a teljes autokrácia szélén áll - jelenti ki a cikk írója, és úgy folytatja, a választások utánra beígért "erkölcsi, politikai és jogi" bosszúval az ország átlépi ennek küszöbét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton - Tóth Richárd Itthon

Fülke: A tegnap Orbán Viktora kampányol még négy évért

A magyar miniszterelnök nem kampányol, már nagyon várja, hogy véget érjen az az időszak, amikor mindenki fórumokat tart, járja az országot és plakátokkal vannak tele a közterületek. Ellenben Juhász Péter, amióta visszalépett, többet kampányolt, mint amíg hivatalosan jelölt volt a Belvárosban.

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években