szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harminc egyéni körzetet nyerhet az ellenzék a Republikon mandátumbecslése szerint, további 21 körzetben szoros az eredmény, így a Fidesz akár az abszolút többségét is elveszítheti.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Republikon Intézet legfrissebb mandátumbecslése szerint a Fidesz abszolút többségére lehet számítani a vasárnapi választások után. Becslése szerint a Fidesz 113, az MSZP-Párbeszéd 33, a Jobbik 29, a DK 13, az LMP 7, az Együtt pedig 2 mandátumot szerezhet. A pártok jelöltjei mellett két függetlenként induló, de a baloldali pártok által támogatott jelölt bejutására is számítani lehet. Azt látták az intézetnél, hogy annak ellenére, hogy a Jobbik a második legnépszerűbb párt, az egyéni választókerületek alakulása miatt az MSZP-Párbeszéd szövetség összességében több mandátumot szerezhet, mint a Jobbik.

©

Az általuk becsült támogatottságok mellett tehát 30 egyéni választókerületet nyerne ellenzéki jelölt, ugyanakkor van további 21 olyan választókerület, ahol 5 százalékpontnál kisebb a különbség a győztes kormánypárti, illetve a második helyezett ellenzéki jelölt között, e kerületek elvesztése pedig egyben az abszolút többség elvesztését jelentené a Fidesz számára.

  • Az említett 30 körzetből 16-ban az MSZP-Párbeszéd által támogatott jelölt tudná megverni a Fidesz jelöltjét. Ezek jellemzően Budapesten, Pest megyében (például Szigetszentmiklós, Érd), illetve nagyvárosokban (például Pécs, Szeged, Miskolc) található kerületek. Mandátumbecslésük szerint a Demokratikus Koalíció jelöltjei 4 fővárosi választókerületben számíthatnak győzelemre.
  • A visszalépéseknek köszönhetően az LMP kettő választókerületben tudna mandátumhoz jutni: Szél Bernadett Budakeszin, valamint Csárdi Antal a Belvárosban. Szintén a visszalépések miatt van komoly esélye a győzelemre az Együtt által jelölt Szabó Szabolcsnak Csepelen, valamint Vajda Zoltánnak a 16. kerületben.
  • A Jobbik az ország keleti részében elhelyezkedő választókerületekben számíthat egyéni győzelmekre, két Heves megyében található választókerületben (amiből az egyik Vona Gábor körzete), Miskolcon, valamint Törökszentmiklóson. A független jelöltek közül Mellár Tamás Pécsen, Kész Zoltán pedig Veszprémben győzheti le a kormánypárt jelöltét.

Az alábbi táblázatban összefoglalták, mely egyéni választókerületekben lehet ellenzéki győzelemre számítani. A táblázatban nem szereplő választókerületekben a Fidesz győzelme várható a Republikon szerint:

©

A Republikon mandátumbecslésének alapja az intézet pártok támogatottságára vonatkozó szakmai becslése. „Mivel szinte teljes szakmai konszenzus van abban, hogy a közvélemény-kutatók felülmérik a Fidesz támogatottságát, valamint a kampányból is arra következtethetünk, hogy a Fidesz rosszabbul szerepel majd a választásokon, mint 2014-ben, a kutatások alapján elkészítettünk egy 65 százalék feletti részvétel esetén érvényes szakmai becslést a pártok támogatottságára. A szakmai becslés alapja természetesen a mért pártpreferencia, de kalkulálunk az egyes pártok alul-, illetve felülmérésével is, valamint a jelenleg még bizonytalan, de aktív szavazók preferenciáival is” – írják.

Ezek alapján a Republikon szakmai becslése a következő:

  • Fidesz-KDNP: 41 százalék
  • Jobbik: 21 százalék
  • MSZP-P: 19 százalék
  • LMP: 6 százalék
  • DK: 6 százalék
  • Momentum: 3 százalék
  • Együtt: 2 százalék

Korábban ismertettük a Publicus Intézet felmérését is, illetve lapunk megbízásából a Medián is kutatott, ők kétharmados Fidesz-győzelmet mértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége Elliot Page házasságának

Vége Elliot Page házasságának

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

Sorra kiszervezi az állami egyetemeket a kormány, most mégis alapít egyet

Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás

Minél fiatalabb valaki, annál inkább zavarja a klímaváltozás