Még mindig csak keresik a valasztas.hu leállásának okát – és mindezt 18 millióért

Még mindig csak keresik a valasztas.hu leállásának okát – és mindezt 18 millióért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pedig a valasztas.hu működését – papíron legalábbis – nem bízták a véletlenre: 95 millió forintot költöttek csak a tesztelésére.

Majdnem három héttel a választási honlap április 8.-i összeomlása után még mindig nincs magyarázat, hogy miért vált működésképtelenné a több mint százmillió forintból kifejezetten ez alkalomra fejlesztett portál. A honlapra költött összegnél máris érdemes elidőzni kicsit, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján található szerződések közt olvasható megbízási díjak ugyanis sehogyan sem vágnak egybe azzal, amit hivatalos megszólalásaiban említett az NVI elnöke.

Pálffy Ilona, a hiba okát magyarázva, a választás utáni napokban többször beszélt arról, hogy nem a választási rendszer omlott össze, csak az új honlappal volt baj, ezért álltak át a választás napján, kevéssel reggel 9 után a régebbi változatra. Az új szoftver pedig állítása szerint csak 15-20 millió forintba került.

©

Hogy mire gondolhatott azonban „szoftver” kifejezés alatt az NVI elnöke, az már csak az összeg miatt is rejtély. A valasztas.hu ugyan valóban egy bizonyos Liferay portálszoftveren alapul, amelynek az alapverziója nyílt forráskódú, tehát ingyenes. Professzionális szinten, ahhoz, hogy az adott igényekre szabva működjön, ezt licencalapon, pénzért, támogatói szolgáltatásokkal együtt kell megvenni.

Ennek nyoma is van a választási iroda szerződései között: az NVI még 2016-ban bízta meg a Liferay hivatalos magyarországi partnereként működő Webtown Informatikai Kft.-t Liferay CMS-licencek és kapcsolódó támogatások beszerzésére, csakhogy nem az említett 15-20 millió forint, hanem 370 500 euró, azaz durván 115,5 millió forint értékben.

Egy évvel később, tavaly októberben már kifejezetten „a választások hivatalos honlapjának a 2018. évi országgyűlési választásra történő továbbfejlesztése és a hozzá közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” feladattal bízta meg a Webtownt az NVI, nettó 39,98, bruttó 50,7 millió forintért.

A választási iroda szerződései között ezeken felül ugyanakkor még egy, a honlapkészítés költségeinek kétszeresét is meghaladó – 95,2 millió forintos – megbízás is szerepel a portállal kapcsolatban: ezt a Zalaszám Informatika nevű cég kapta „a 2018. évi országgyűlési képviselő-választásokra továbbfejlesztett Nemzeti Választási Rendszer és a választási honlap minőségbiztosítására, próbák szervezésére és lebonyolítására”.

©

A zalaegerszegi céget tehát kifejezetten azért fizették, hogy tesztelje – adott esetben terheléses próbáknak vesse alá – a választási honlapot. Így végképp érthetetlen, hogyan fordulhatott elő, hogy a választás harmadik órájában megadta magát a portál, amit ráadásul csak április 17-én, kilenc és fél nappal később sikerült visszaállítani, a köztes időszakban pedig – jogsértő módon – csak a régi, alapvető információkat nem tartalmazó, butított oldalt működtette az NVI.

A leállás pontos okát firtató kérdésére sem az oldalt fejlesztő és működtető Webtown Informatika, sem az azt elméletben lepróbáló Zalaszám Informatika nem akart válaszolni. Előbbi ügyvezetője, Kalmár Péter a hvg.hu-nak azt mondta: titoktartási kötelezettséget vállalt az NVI-vel kötött szerződés aláírásával. A Zalaszám Informatikának pedig az illetékes vezetőjéig sem jutottunk el, mert már a megkereséseket fogadó marketing és kommunikációs osztályon közölték: „nem hiszik”, hogy akár szóban, akár írásban válaszolnának a kérdéseinkre.

Az összeomlás okairól hiába kérdeztük egyelőre az NVI-t is: bár a szervezet már a választás másnapján vizsgálatot indított, Listár Dániel szóvivő a hvg.hu-nak azt mondta: az várhatóan csak május elejére zárul le, addig pedig semmit nem akart mondani arról, hogy mi volt a gond az oldallal.

©

Írásban feltett kérdéseink közül a választási iroda arra sem válaszolt, hogy tartalmazott-e a szerződés garanciális, valamint kártérítési felelősséget a Webtown Informatika Kft- részéről, illetve, hogy él-e az NVI kártérítési lehetőséggel a választási oldal éles helyzetben történt felsülése miatt.

A válaszokat arra hivatkozva tagadta meg a szervezet, hogy mivel a honlap továbbfejlesztésével kapcsolatos beszerzések nemzetbiztonsági érdekből mentesültek a közbeszerzési törvény alól, az eljárásban a közérdekű adatok megismeréséhez való jogok is korlátozottá váltak, így a nyertes ajánlattevő személyén, a szerződések tárgyán, értékén és időtartamán kívül nem adhatók ki további információk.  

A fentiek miatt az NVI azt sem árulta el, hogy a Webtown fejlesztette választási oldalnak pontosan milyen követelményeknek kellett megfelelnie.

Arra a kérdésre viszont, hogy a honlapon kívül az Idomsoft által (tovább)fejlesztett választási informatikai rendszerrel is voltak-e problémák, a választási iroda egyértelmű nemmel felelt:

A honlaptól teljesen elkülönülten működő Nemzeti Választási Rendszer üzemszerűen és folyamatosan működött és működik most is

– írták a hvg.hu-nak.

Rendszer, hiba

A szervezet válaszából az is kiderült, hogy a független szakértői vizsgálattal az Ernst & Young Tanácsadó Kft.-t bízták meg, amely bruttó 18,4 millió forintért igyekszik feltárni valasztas.hu április 8-i összeomlásának okait.

A portál mellesleg nem a választás napján mondta fel először a szolgálatot: április 6-án, néhány órával az átjelentkezési határidő lejárta előtt a hvg.hu több olvasója is jelezte, hogy nem tudja benyújtani átjelentkezési kérelmét, mert a kitöltendő űrlap helyén az oldal a „nem várt rendszerhiba jelentkezett”- üzentet dobja fel.  Az NVI szóvivője ugyanakkor tagadta az oldal leállását: „csak a korábbinál lassabb válaszadással működik" – mondta akkor Listár Dániel, az átjelentkezési határidőt mindenesetre egy órával meghosszabbították.

A valasztas.hu körüli problémákra a 24.hu csütörtöki cikke szerint egyébként az oldal auditálását végző külsős cégek is figyelmeztették az NVI-t.  

©

Az összeomlás okait, mint kiderült, nemcsak a választási iroda, hanem a Belügyminisztérium is vizsgálja, a tisztánlátást ugyanakkor nemcsak a vizsgálatok elhúzódása nehezíti. Bár a választáson indult pártok szakértői kérésükre elvileg lehetőséget kaptak rá, hogy betekintsenek a választási informatikai rendszerbe, a szemlét kérő három pártból kettő – a Momentum és az LMP – informatikusait egyelőre csak a T-Systems által üzemeltetett biztonsági központban fogadták, ahol kizárólag arról tudtak meggyőzni, hogy érhették-e külső beavatkozások a rendszert, vagy sem.

Ez utóbbit a látottak alapján a hvg.hu-nak a Momentum és az LMP szakértője is kizárta, a választási rendszer, illetve a honlap működésére innen ugyanakkor állításuk szerint egyáltalán nem láttak rá, így még számukra sem egyértelmű, hogy a választási oldal leállását túlterhelés, vagy technológiai, esetleg beállítási probléma okozta-e, az esetleges belső beavatkozásokkal kapcsolatos kérdéseikre pedig sem a helyszínen, sem írásban nem kaptak választ egyelőre. Ez utóbbiakat állításuk szerint egyébként leleplezni is nehéz lenne, hiszen a bizonyításhoz szükséges adatok is ugyanabban a rendszerben keletkez(het)tek.

A Webtown Informatika Kft.-nek amúgy nem ez volt az első állami megbízása: 2014-ben ők fejlesztették/állították át Liferay-alapúra a parlament megújított honlapját, 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémia honlapját, de dolgoztak a korábbi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, az Alapjogi Biztos Hivatalának, az  Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, az Erzsébet-utalvány forgalmazójának, a Magyar Turizmus, a Szerencsejáték, illetve a Magyar Közút Zrt.-nek is.

Hozzászólások