Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szűk másfél hónap maradt arra, hogy a magyar kormány aláírja New York állam képviselőjével a CEU további működéséről szóló megállapodást, különben a magyar–amerikai elitegyetem feladja a várakozást, és Budapestről Bécsbe költözik. A tavaly szigorított törvény feltételeinek is megfelel ugyan az intézmény, de a Külügyminisztérium szerint a CEU esetén alapos vizsgálatra van szükség, így az aláírás ideje még nem jött el.

Pár perc alatt meg lehetne oldani a CEU budapesti jövőjét: csak alá kéne írni a New York állammal tavaly szeptemberben véglegesített megállapodástervezetet. A szerződés hitelesítésével a CEU teljesítené is az összes törvényi feltételt. A kérdés már csak az, a kormány mikor méltóztatik aláírni. A CEU-n aggódnak, nem véletlen, hogy Michael Ignatieff rektor kemény hangú, üzenetként is értelmezhető nyilatkozatot adott a The Washington Postnak:

"ha az intézmény nyárig nem kapja meg a működési engedélyt, Bécsbe költözik."

Ignatieff arról beszélt, hogy tavaly tavasz óta bizonytalan az egyetem működése, ettől viszont versenyhátrányba került a globális felsőoktatási versenyben, ahol kiemelten fontos, hogy évekre előre, kiszámíthatóan lehessen tervezni. Így ha nem változik semmi, az intézmény nem lesz vonzó a hallgatók és óraadók számára. A rektor úgy fogalmazott: "nem tudunk új embereket felvenni. Kezdünk elvérezni. Nem vághatunk neki még egy tanévnek ilyen bizonytalanságban."

Bécs amolyan b tervként már korábban felmerült – egyetértési nyilatkozatot is aláírtak a várossal –, ám akkor Ignatieff arról beszélt, az intézmény otthona a magyar főváros marad, elkötelezett a budapesti jövő hosszú távú rendezése mellett. A CEU mindig hangsúylozta, hogy az osztrák főváros mindössze kiegészíti a kínálatukat, de sejthető volt: azért állnak képletesen két lábra, hogy életképesek maradjanak bármilyen budapesti húzás esetén.

©

A rektor mostani nyilatkozata után is gyorsan megerősítették a Nádor utcából, hogy ők maradnának Budapesten – Ignatieff nyilatkozata épp aznap jelent meg, mikor a Stop Soros tervezett szigorítása elől a magyar születésű milliárdos által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány Berlinbe menekül –, de felszólították a kormányt, hogy a megállapodástervezetet haladéktalanul írja alá.

Az újabb kétharmad árnyékában

A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta, "bennük van az aggodalom" amiatt, hogy a kormány nem írja alá a megállapodást.

"A félelmet erősítette a Soros-lista, a Stop Soros belengetett szigorítása, ám azzal is tisztában vagyunk, hogy az egyetem más jogi státuszban van, mint a civil szervezetek vagy a Nyílt Társadalom Alapítvány."

A civil szervezetekkel kapcsolatos törvénytervezetből a CEU-ra nem vonatkozik semmi, ahogy nem is hallottak arról, hogy a felsőoktatásban további szigorításra készülne a kormány. Az intézmény idő közben teljesítette a Lex CEU számára talán legfájdalmasabb passzusát, és a CEU elindított egy képzést Amerikában is. "A CEU egy New York állam Oktatási Hivatala által regisztrált, oklevelet nyújtó képzést folytat a New York-i Bard College-on, ahol januárban elindította a mesterképzésein megszokott létszámú osztályát. A képzés az Egyenlőtlenségek elemzése címet viseli. Az amerikai kampuszon emellett a CEU több hallgatója is posztdoktori kutatómunkát végez, és számos CEU-s tanár tart órákat. Az Egyetem további oktatási tevékenységek fejlesztésén is dolgozik" – válaszolta a CEU kérdésünkre.

Enyedi Zsolt
©

Itt valódi képzés folyik, ez nem csak színház – mondja Enyedi, aki hozzátette, a törvény szempontjából mindegy, hogy hányféle képzést indítanak, és hány diák tanul kint. "A lényeg, hogy legyen valami, és ez van." Az amerikai képzési helyszínt április 13-án tekintette meg mások mellett Palkovics László okatásért felelős államtitkár, illetve a tárgyalásokkal magyar részről megbízott Altusz Kristóf, akik megbeszéléseket folytattak a CEU vezetőségével, illetve New York állam Oktatási Hivatalának képviselőivel.

Enyedi beszámolója szerint a kormány delegáltjai mindent rendben találtak. Attól is tartott a CEU egyébként, hogy ez a látogatás sem valósul meg. Ám a vizitből úgy tűnt, "nem arról van szó, hogy az újabb kétharmad után frontális támadás indult volna az egyetem ellen, legalábbis a bürokrácia szintjén nem". Az akkori pozitív üzenetet azonban beárnyékolja az egyetem számára, hogy egy hónapja várnak a megoldást jelentő aláírásra.

Dehát ez a CEU...

Az Enyedivel folytatott beszélgetés után megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Külügyminisztériumot, hogy valóban mindent rendben találtak-e Amerikában, és ha igen, mikor írják alá a megállapodást. A Külügyminisztérium válaszolt:

"a magyar álláspont változatlan. A törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, azokat mindenkinek be kell tartania. Már több EU-n kívüli iskola esetében született megállapodás, beleértve ebbe a Maryland állambeli McDaniel College-ot is. A határidőt meghosszabbítottuk, a CEU által beadott dokumentumokat az Emmi szakemberei vizsgálják. A CEU esetében a vizsgálat bonyolultabb, mert eredetileg nem volt amerikai anyaintézménye."

A McDaniel College volt a "bezzegintézmény" korábban is, az ő ügye zökkenőmentesen zajlott.

Június vége a valódi határidő

Bár konkrét dátumot nem volt hajlandó mondani Enyedi Zsolt arra, mikor dönthet a költözés mellett a CEU, azt elmondta, az intézményben tanuló 1300 diákot nem hagyhatják bizonytalanságban:

"személyes véleményem szerint június végén úgy kell lezárni az évet, úgy kell elbúcsúzni a diákoktól, hogy megmondjuk, az egyetem Budapesten működik-e tovább vagy sem."

Nyáron már zajlik az új diákok toborzása, őket sem lehet kitenni egy 243 kilométeres bizonytalansági tényezőnek. A bécsi költözés részleteit még nem tudta megmondani, ahogy az sem világos, költözés esetén mi lesz a magyar programokat vivő Közép-Európai Egyetemmel, amely nemrég kapta meg újból az akkreditációját.

"Ha nem írják alá a megállapodást, az amerika programokat nem vihetjük tovább Budapesten. Ez elvben a magyar programokat nem érinti, de a kettő szorosan összefügg egymással. Egyelőre nem tudom megmondani, mi az, amit a magyar képzésből tovább lehet vinni."

Ráadásul nagyon bonyolult lenne, ha a fél egyetem Bécsben, a másik fele Budapesten működne – magyarázta Enyedi Zsolt.

Nagy volt a szájkarate

A kormány tavaly tavasszal meglepetésszerűen, mindenfajta egyeztetés nélkül nyújtotta be a CEU működését ellehetetlenítő törvényjavaslatot, azonban az éles nemzetközi – az Európai Néppártból is – érkező bírálatok, illetve a Velencei Bizottság állásfoglalása után hónapokig tartó háborúzás után lazított a feltételeken. A CEU mellett nemcsak nemzetközi szinten álltak ki: itthon hatalmas demonstrációkat generált az elismert egyetem elleni támadás.

Tüntetés a CEU bezárása ellen a Kossuth téren április 9-én
©

A kormány elképesztő kettős beszédet folytatott a CEU ügyében: miközben tavaly nyáron Brüsszelnek hetente hangoztatta, hogy nem lép vissza a nemzetközi botrányokat kavart törvénymódosítástól, a háttérben már akkor engedett. A hvg.hu tavaly augusztusban megírta, a hónapokig tartó verbális csatározások után a Külügyminisztérium fű alatt letett arról a lehetetlen korábbi elképzeléséről, hogy a CEU székhelyéül szolgáló New York állam helyett az oktatási ügyekben hangsúlyozottan nem illetékes amerikai szövetségi kormánnyal kösse meg azt a kétoldalú megállapodást, amelyet a törvény előír.

De nem ez volt az egyedüli engedmény: az amerikai kampusz követelményével kapcsolatban is előzékeny volt a kormány. Ezzel nem dicsekedett ugyan, de tavaly szeptember végén már azt írtuk, csak a pecsét hiányzik a megállapodásról.

Annak idején nem kertelt Balog Zoltán miniszter, aki a mismásoló nyilatkozatok után kimondta,

"a magyar kormány nem szeretné, ha a CEU ebben a formában működne tovább."

Az, hogy a harci kedv nem lohadt, mutatja az a márciusi közlemény is, amelyet a Közép Európai-Egyetem akkreditációja után adott ki a minisztérium. Tévesen úgy terjedt el, hogy a CEU kapott akkreditációt a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságtól, azonban az Emmi a következő szavakkal pontosított: "Nem az amerikai diplomát kiadó offshore Soros-egyetemet akkreditálta a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság," hanem csak a magyar oklevelet adó Közép-Európai Egyetemet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Ignatieff: Ha nyárig nincs megállapodás, Bécsbe költözik a CEU

Orbán beígért bosszújára készülnek az ellenségei – ezzel a felütéssel jelent meg cikk a The Washington Postban. A lap szerint azok az egyetemek, médiumok, helyhatóságok és emberi jogi szervezetek, amelyek eddig az utolsó ígéretei voltak annak, hogy Magyarország nyitott és szabad marad, talán nem maradhatnak meg sokáig.

Túl kevés bevándorló érkezik Nagy-Britanniába, alig akad, aki elvégezze a fizikai munkát

Túl kevés bevándorló érkezik Nagy-Britanniába, alig akad, aki elvégezze a fizikai munkát

Megvan, mikor kezdi a Spar a házhoz szállítást

Megvan, mikor kezdi a Spar a házhoz szállítást

Trócsányi László: Ebben fogok hinni akkor is, ha már nem leszek miniszter

Trócsányi László: Ebben fogok hinni akkor is, ha már nem leszek miniszter

Merkel is közös európai haderőt akar

Merkel is közös európai haderőt akar

A második évben vérzik el a legtöbb vállalkozás

A második évben vérzik el a legtöbb vállalkozás

Már 58 halottja van a kaliforniai tűzvésznek

Már 58 halottja van a kaliforniai tűzvésznek