Pride: tüntetésre készülnek a szélsőjobboldalai szervezetek

Pride: tüntetésre készülnek a szélsőjobboldalai szervezetek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Népszava cikkében azt írja, a Jobbik szakadásával új radikálisok jelentek meg, akik már nem annyira megengedőek, mint amilyen Vona Gábor volt.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, valamint a Betyársereg is ellentütéseket jelentett be az LMBTQ-közösség nagyszabású szombati rendezvényére, vagyis a Pride-ra.

A Népszava cikkében azt írja: a megmozdulással egy időben internetes petíció is indult, hogy a felvonulást ne engedélyezzék, ezt – ha hinni lehet a netes számadatoknak – több mint 30 ezren írták már alá.

A Jobbikból kivált, azóta a Mi Hazánk Mozghalomban feltűnt Toroczkai László azt mondta, a Pride szerinte nem használ a magyar társadalomnak. A lap kérdésére úgy fogalmazott, "bár nem tisztem a homoszexuális emberek nevében beszélni, azt gondolom, hogy nekik sem használ". Toroczkai azt nem tudta megmondani, hogy ott lesz-e valamelyik ellentüntésen.

A kérdésre, hogy pártja tagjait részvételre biztatja-e, azt mondta: "amennyiben az egy törvényes, bejelentett ellendemonstráció, akkor igen".

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a Népszavának arról beszélt, hogy a szexualitás nem közterületre, hanem a hálószobába való. Súlyosan közszeméremsértő cselekedeteknek nincs helye közterületen. Ami az ellentüntetéseket illeti, a Jobbik mindenkinek az egyéni belátására bízza, hogy törvényes keretek között hogyan tölti el a szombatot – tette hozzá.

A Pride részéről, Karlik Cintia szóvivő azt mondta, valószínűleg az utolsó pillanatokig nem lesz hivatalos információ arról, hogy a rendőrség kordonokkal vagy élő erővel biztosítja-e a felvonulást, melynek pontos útvonala – biztonsági okok miatt – egyelőre nem publikus.

A szélsőjobboldali fenyegetés ellenére a Pride szervezői azt szeretnék, ha csak indokolt helyeken lennének kordonok, amúgy pedig bárki szabadon csatlakozhatna a felvonuláshoz.

Hozzászólások