szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem pihen a Fidesz kampányhengere, hónapok, ha nem évek óta ebben az üzemmódban. Az ellenzék kezd magához térni szavak szintjén, de a tettek mást mutatnak. Ez a hvg.hu heti belpolitikai összefoglalója.

A hét legjelentősebb belpolitikai eseménye mindenképpen az, hogy a magyar hatóságok napokig éheztettek ideérkező menekülteket a határon, csak a Magyar Helsinki Bizottságnak köszönhető, hogy jelenleg kap élelmet, aki elér a magyar határig. Ezzel több cikkben is foglalkoztunk, elemezni nincs is rajta mit. A Magyar Idők cikke szerint Soros civiljei támadják a tranzitzónát, és hiába olvassák alig a kormánypárti lapot (Mészáros Lőrinc vidéki laphálózata is lejtmenetben, de ezeknél a sajtótermékeknél nem a piaci viszonyok és nem az eladott példányszámok számítanak), az ott megjelenő írásokból kiolvasható a kormányzati szándék és elhatározás.

Elég csak Orbán János Dénes publicisztikáira gondolni, vagy Szakács Árpád kultúrharcot hirdető írásaira. Arról nem is beszélve, amikor Bayer Zsolt azt taglalja, orkokhoz hasonlítja a menekülteket, és még az orkoknál is veszélyesebbnek tartja a civil segítőket. Ezek az írások is jelzik, a Fidesz és holdudvara nem pihen, hiába nyaral Orbán, a gépezet napi szinten már nélküle is működik.

Ráadásul minden a magyar miniszterelnök elképzelése szerint alakul az ellenzéki térfélen is, továbbra is a kiútkeresés zajlik. Szél Bernadett, megelégelve saját pártjának etikai bizottságát és a folyamatos büntetéseket, távozott az LMP társelnöki posztjáról, maradt egyelőre a saját bevallása szerint nem jobboldali, de konzervatív és nemzeti Keresztes László Lóránt, aki óriási lehetőséget lát egy Jobbik-LMP együttműködésben.

Keresztes László Lóránt
©

Ő az Indexnek az EP-kampányról azt mondta, hogy azt szeretné, ha pártja középpontba helyezné a migrációt. „Például hogy az ökopolitikai eszközökkel hogyan lehet csökkenteni a migrációs nyomást.” A választások utáni politikai varagbetűkkel az LMP bukta szavazóinak felét, ha most vasárnap lennének a választások, akkor ők sem, a DK sem jutna be a parlamentbe. (Oda a jelenlegi számok szerint csak a Fidesz, az MSZP (társult és talán mostanra állandósult jelzője, a P is) és a Jobbik jutna be.

Gábor Zsazsának tulajdonítanak egy mondást, miszerint a negatív reklám is reklám, mindegy, csak beszéljenek az emberről. A politikában ez nem így van, jól példázza ezt az LMP esete; de nemcsak ők nézhetik remegve a naptárat, mikor indul be igazán a politikai nagyüzem, amikor újra el kell kezdeni azt, amiről ez az egész valójában szól – a szavazatmaximalizálást. Vagy legalábbis megpróbálni, amihez az is kell, hogy a hibernált állapotból kikerüljön ez az ellenzék.

A DK-ről hallani talán a legkevesebbet április óta, nem véletlen, hogy ők is bejutási küszöb alatt. A párt az országgyűlési választások előtt azzal próbált tematizálni, hogy „Orbán vagy Európa”, így a gyurcsányi innovátorok bajban lesznek, ha új jelszót és üzenetet akarnak találni szeptemberre.

A Jobbik egyelőre megpróbálja kivédeni Toroczkai László és Dúró Dóra, valamint a Fidesz együttes támadását, amivel ellehetetleníteni próbálják őket, ha proaktív cselekvésre is lesz idejük, nagy kérdés, hogyan is néppárti a Sneider Tamás vezette párt. Az elnök egy augusztus eleji, az Azonnalinak adott interjúban azt mondta, az EP-választások után pártjának képviselői az Európai Néppárt frakciójába ülnének be, oda, ahol most a fideszesek is ülnek.

Toroczkai László, a szervezet elnöke (j), Dúró Dóra elnökhelyettes és Novák Előd volt jobbikos országgyűlési képviselő a bejegyzés alatt álló Mi Hazánk Mozgalom rendezvényén a Városligetben 2018. augusztus 20-án.
©

„Vannak is arra utaló jelek, hogy ez nem lehetetlen.” Azt azonban nehezen tudja elképzelni, hogy a Fidesz is ott foglaljon helyet, szerinte a magyar kormánypártot „nagyon sokan bírálják, nem biztos, hogy a Néppárt tagjai maradnak.”

Az MSZP-ről múlt heti podcastunkban is beszéltük, hogy voltak olyan elnökségi ülések a közelmúltban (még az előző garnitúrának), amikor arról ment a diskurzus, megelőzi-e őket majd az EP-választáson a Momentum. A helyzet mostanra kicsit javult, a hvg.hu forrásai szerint már arról megy a vita, mik legyenek a kampánytémák. Úgy tudjuk, a kalapban olyan ötletek szerepelnek, hogy Orbán bevándorlós retorikájával állítsák szembe a kivándorlást, esetleg hívják fel a figyelmet arra, hogy mekkora a dolgozói szegénység, a szociális katasztrófa.

Ám ezekkel nemigen fogják meglepni Orbánt, aki évek óta otthonosan mozog mindenhol, ahol a bevándorlás vagy annak bármilyen változata előkerül, már jó előre megválaszolt minden nekiszegezett vádat. A kivándoroltak majd hazatérnek, ha még nem tették meg, sőt, biztatja is őket, hogy menjenek. A migrációt nem zöldpolitikával, hanem kerítéssel kell megoldani, Európán kívül; a béremelés pedig folyamatos – ezek az orbáni topikok.

A magyar ellenzéknek csak akkor van esélye Orbánnal szemben – és erre már lett volna nyolc éve, hogy belássa –, ha nem az ő pályáján játszik, nem rá reagál, hanem saját terepet alakít, a saját üzeneteit próbálja a választóinak eljuttatni.

Nem Orbán ellen, önmaga mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ha a kormány nem lép, a nyugdíjasok jövő novemberig hiteleznek az államnak

Ha a kormány nem lép, a nyugdíjasok jövő novemberig hiteleznek az államnak

Bezárnák a két éve 69 millió forintból felújított Merényi-kórház pszichiátriai osztályát

Bezárnák a két éve 69 millió forintból felújított Merényi-kórház pszichiátriai osztályát

Világi Oszkár: "Nem vagyok semmilyen oligarcha"

Világi Oszkár: "Nem vagyok semmilyen oligarcha"

Fotók: így néz ki a Huawei összehajtható telefonja, februárban érkezik a mobil

Fotók: így néz ki a Huawei összehajtható telefonja, februárban érkezik a mobil

Mit tehet a cég, ha el akarja tüntetni a tagi kölcsönöket?

Mit tehet a cég, ha el akarja tüntetni a tagi kölcsönöket?

Százmillió dollárral segíti a hajléktalanokat az Amazon főnöke

Százmillió dollárral segíti a hajléktalanokat az Amazon főnöke