szerző:
hvg.hu

Az ELTE BTK közleménye szerint több tanszéket is átalakítanak, de a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék nem szűnne meg csak úgy.

Közleményt adott ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a történeti tanszékek átszervezéséről, miután a múlt héten kiderült, hogy megszűnik az egyetemen a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék.

Az egyetem azt írja, az ELTE BTK-nak a költségvetési helyzetének konszolidálása, vagyis a spórolás mellett az is a célja, hogy kialakítsanak egy, a megváltozott hallgatói igényekre, hallgatói összetételre és a munkaerőpiaci helyzetre jobban reflektáló képzésszerkezetet, ezért hajtanak végre egy Intézkedési Tervet.

A közlemény szerint a reformokon már idén júliustól dolgoznak, és nem csak a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszéket érintenék a változások.

A Történeti Intézet tizenegy tanszékéből hat tanszék nem a jelenlegi állapotában, hanem a fenti célok szerint kialakított új formációkban, azaz négy új tanszékként fog tovább működni

– áll a közleményben, amelyben azt írják, a megváltozott hallgatói igények miatt kialakult aránytalanságok miatt is szükség van az átszervezésekre, például azért, mert a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék MA-specializációja iránti érdeklődés folyamatosan csökkent az elmúlt években, az idén pedig már csak egy hallgató kezdte el ezt a képzést, miközben továbbra is nyolc oktató dolgozik a tanszéken, akik amúgy is más tanszékekre tanítanak át.

Az egyetem közleménye szerint a jelenlegi terv szerint a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék nem beolvadna a Művelődéstörténeti Tanszékbe, hanem a kettő fuzionálna, és így létrejönne egy Interdiszciplináris Gazdaság-, Társadalom- és Kultúrtörténeti Tanszék, bár a végleges elnevezésről később születik majd döntés. Hozzátették, hogy viszont egyik tanszék sem tartja meg a teljes, eredeti oktatógardáját.

"Mint a tervezett elnevezés is mutatja, ez a változtatás nem jelenti a gazdaság- és társadalomtörténeti műhely megszűnését. Az ilyen tematikájú tárgyak száma nem csökken, a gazdaság- és társadalomtörténeti doktori képzés szintén változatlan feltételekkel működik tovább. A javasolt átalakítás sem oktatói elbocsátással, sem már meghirdetett képzés megszűnésével nem jár. A gazdaság- és társadalomtörténeti műhely a Történeti Intézet egyik fontos tudományos és utánpótlás-nevelő központja, amelynek fennmaradását és további működését éppen ez a kényszerű összevonás tudja biztosítani" – teszik hozzá.

A közlemény szerint viszont ez egyelőre csak egy terv, konkrét időpont sincs kitűzve, de az átalakításra vonatkozó javaslatot a Történeti Intézet Tanácsa egyébként ellenszavazat nélkül megszavazta, a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék vezetőjével együtt.

Úgy tudjuk, hogy a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék átszervezése mellett napirenden van például az eddig külön működő magyar és egyetemes tanszékek összevonásával egy egységes középkor, illetve kora újkor történeti tanszék létrehozása is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Bencés szerzetesek rockzenei válogatással várják a karácsonyt

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?