szerző:
hvg.hu

A Randolph L. Braham a Mazsihisz elnökének küldött nyílt levelet, amelyben megköszönte, hogy a szervezet nem asszisztál a szerinte történelemhamisító múzeum megnyitásához.

Néhány napja a Jad Vasem intézet nyilatkozott meg a jövőre megnyitó budapesti Sorsok Házába tervezett kiállítás tartalmával kapcsolatban, szerintük az eltagadja a magyarországi zsidókat sújtó intézkedések egy részét.

Kedd este Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke tette közzé egy nemzetközileg elismert holokausztkutató, Randolph L. Braham véleményét a kérdésről. Heisler a Facebook-oldalán azzal vezette fel a nyílt levelet, hogy Braham a magyarországi holokauszt legnagyobb kutatója, akinek véleménye fontos, igazodási pontot jelent sokak számára.

Az üzenetben Braham köszönetét és háláját fejezi ki Heislernek "azért a bátorságért, amellyel a holokauszt magyarországi fejezetének történelmi integritását Ön és a MAZSIHISZ többi vezetője az elmúlt években megvédte". Ezzel a kutató arra utal, hogy a szervezet már évekkel ezelőtt jelezte: tart attól, hogy a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás készül.

Braham szerint a Sorsok Házát "látszólag 'a holokauszthoz kapcsolódó múzeumként' képzelt el és tervezett a Terror Háza igazgatója (Schmidt Mária – a szerk.) ‒ aki egykor holokauszttudósnak indult, ám végül ádáz nacionalista holokauszttorzítóvá vált. Úgy tűnik, hogy ez a holokausztmúzeum része annak a hosszú távú történelemtisztogatási tervnek, amelyet az Orbán Viktor által vezetett kormány kezdeményezett a Horthy-korszak rehabilitációja végett."

A kutató azt is írja, hogy az Orbán-kormány intézkedései "világosan jelzik a szóban forgó korszak története megtisztításának (azaz meghamisításának) a kurzusát. Nyilvánvaló, hogy e cél elérése érdekében az Orbán-kormány törölni kívánja a tankönyvekből és a nemzet kollektív történelmi emlékezetéből azt a vitathatatlan tényt, hogy a Sztójay Döme kormányának tagjai ‒ valamennyiüket, alkotmányosan, Horthy Miklós államfő nevezte ki ‒ meghatározó szerepet játszottak a magyar zsidóság megsemmisítésében."

Nem a múzeumról szól, hogy felpörgeti a kormány a Sorsok Háza ügyét

Jó ideje tudható volt, hogy a folytatást blokkoló Lázár János távozásával előbb-utóbb felmelegíti a kormány a Sorsok Háza három éve befagyott ügyét, az azonban furcsa egybeesés, hogy pont az uniós "atombomba" ledobásának egy fontos állomása felé közeledve jelentik be azt.

Braham bízik abban, hogy amennyiben ez a történelmi valóság a tervezett új múzeumban nem tükröződik, Heisler András és a magyar zsidóság többi vezetője továbbra is ellenezni fogja annak a megnyitását. Még akkor is – folytatta – ha egy rabbi "kóser" jóváhagyási pecsétjét is rányomták.

A kutató Köves Slomóra, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjére utal, akinek jelenlétében jelentették be szeptember elején, hogy a Sorsok Házát jövőre megnyitják. Köves az eseményen arról beszélt – odaszúrva többek között a Mazsihisznek –, hogy vannak akik a könnyebb utat, a protestálást, a sértődöttséget választják, és vannak, akik együttműködnek. "Azt kell nézni, mi jön létre, és nem azt, hogy kik által" – tette hozzá.

Randolph L. Graham korábban a Szabadság téri német megszállási emlékműnek is hangos kritikusa volt, már akkor, 2014-ben arról beszélt, hogy a kormány rehabilitálni akarja a Horthy-korszakot. Emiatt visszaküldte a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is, amellyel korábban kitüntették, és nyílt levélben kérte, hogy távolítsák el a nevét a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Lázár: a Sorsok Háza csak konszenzussal valósulhat meg

Elképzelhetetlen, hogy a Sorsok Háza projekt úgy valósuljon meg, hogy azt folyamatos botrányosozat kísérje, ilyen ügyet az Orbán-kormány nem tud felvállani - mondta csütörtökön újságíróknak az üggyel megbízott Lázár János.

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Kiemelten közhasznú beruházás lett az Opera felújítása

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Adventi irodalmi naptár - december 13.

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak