szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP-s Harangozó Tamás, valamint a fideszes Böröcz László igazi csúcstartók, ha lakásbérlésről van szó.

Nem csak a képviselők fizetése, a lakásbérlésre költhető maximális összeg is jócskán megemelkedett az új parlamenti ciklusban – kezdi cikkét az Átlátszó, amely arra volt kíváncsi, melyik képviselő mennyiért jut ingatlanhoz a fővárosban, hogy ne kelljen ingáznia.

A csúcstartó jelenleg az MSZP-s Harangozó Tamás és a fideszes Böröcz László, mindkettőjüknek havi 311 ezer forintért bérel lakást Budapesten az Országgyűlés Hivatala.

A képviselők vagyonnyilatkozata alapján Böröcz nem rendelkezik saját lakással, Harangozónak viszont van, méghozzá egy egy 44 négyzetméteres Veresegyházon, amely mintegy 30 km-re található Budapesttől. Az MSZP-s politikus az Átlátszónak azt mondta, képviselői munkája és ahhoz kötődő vezetői feladati ellátása miatt, továbbá késő esti, kora reggeli programjai (például élő tévés szereplés) okán van szüksége albérletre.

A lista harmadik legdrágább szereplője a szintén fideszes Tessely Zoltán, az ő lakhatása havi 298 ezer forintba kerül az adófizetőknek. Tesselynek Csabdiban van háza, ami megint csak nincs messze Budapesttől (nagyjából 40 kilométeres távolságról beszélünk). Tessely ezt azzal magyarázta, hogy az albérlettel ellensúlyozzák az évi 50 ezer kilométer autóhasználatot, továbbá képviselői, bizottsági alelnöki és miniszterelnöki biztosi feladatai ellátását segítik vele.

A listán a következő politikusok szerepelnek még, akik 200 ezer forint feletti pénzeket költenek albérletre:

  • Az Orbán Viktor repülőztetéséről nem hallott Lezsák Sándor (Fidesz): havi 240 ezer,
  • Mátrai Márta (Fidesz): havi 235 ezer,
  • Kovács Zoltán (Fidesz): havi 220 ezer,
  • Szilágyi György (Jobbik): havi 210 ezer forint.

A portál érdemben egyedül Szilágyit tudta megszólaltatni, ő azt mondta, nincs ráhatása a bérleti díjra, ő csak megjelöl egy ingatlant, és onnantól mindent a hivatal intéz. Rajtuk kívül összesen egyébként 28 olyan politikus van, akinek a korábbi maximális összegért, vagyis havi 186 ezer forintért bérelnek lakást. És nem csak fideszes van köztük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!