szerző:
Tóth Richárd

A két párt az ÁSZ-ellenőrzés feltételeit nem biztosította, többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, ezért az ÁSZ kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a költségvetési támogatásuk folyósításának felfüggesztését. A Párbeszédnél azt mondták, megkeresik az ÁSZ-t a szükséges papírokkal, ha már a hivatal nem találta őket.

Az Állami Számvevőszék hét pártnál lezárta a kampánypénzek ellenőrzéséhez kapcsolódó adatbekérés első szakaszát. Öt párt – a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK – az adatszolgáltatásukkal teljesítették az ellenőrizhetőség alapfeltételeit, az ellenőrzésük újabb szakaszba léphet.

Két párt – a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Momentum Mozgalom – ugyanakkor az ellenőrzés lefolytatásának feltételeit nem biztosították, a két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető, ezért

az ÁSZ október 4-én kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a költségvetési támogatásuk folyósításának felfüggesztését.

Az ÁSZ felszólította a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnökeit és a Momentum Mozgalom elnökét, hogy soron kívül gondoskodjanak a hivatkozott törvényi előírásoknak megfelelő elérhetőség biztosításáról, és erről 15 napon belül írásban adjanak tájékoztatást az ÁSZ részére. Az intézkedéséről az ÁSZ a mai napon tájékoztatta a pártok elnökeit, valamint a Magyar Államkincstár elnökét. Amennyiben a két párt a törvényi előírásoknak megfelelő elérhetőséget biztosítja, az ÁSZ az intézkedést foganatosító hatóságot értesíti, és kezdeményezi a támogatás felfüggesztésének megszüntetését.

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője azt mondta a hvg.hu-nak, postán nem kereste őket az ÁSZ, ha besétáltak a bírósági nyilvántartásban megadott címre, akkor ott azért nem találták a pártot, mert épp egy korábbi ÁSZ-büntetés miatt kellett menniük abból a székházból. A változásbejelentés folyamatban van a bíróságon az új székhelyet illetően, mondta Tordai, „de a választópolgároknak eddig sikerült megtalálni minket, az ÁSZ-nak nem.”

„Most akkor majd mi keressük az Állami Számvevőszéket és bemutatjuk a szükséges dokumentumokat”, mondta Tordai, hozzátéve, hogy a közös indulás miatt a pénzeket nem a Párbeszéd, hanem az MSZP kezelte.

Ez megint egy rosszindulatú lépés a számvevőszéktől.

Kerestük a Momentumot is. Ha reagálnak, jelezzük.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében folyamatban van az adatszolgáltatás értékelése.

(Állami Számvevőszék)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó