szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidelitasból indulva Mihalovics Péter volt már országgyűlési képviselő, önkormányzati képviselő, miniszteri biztos és kabinetfőnök, most pedig egy Budán exkluzív lakásokat építő ingatlanfejlesztő cég egyik tulajdonosa. A hvg.hu birtokába került szerződésben a fideszes politikus több mint 90 millió forintos beugró összeget villantott, miközben az utolsó vagyonnyilatkozata szerint még autóra sem telt, ráadásul több adóssága volt, mint megtakarítása. Mivel azóta is egyik közfunkcióból megy a másikba, adódik a kérdés: mégis miből finanszírozza a beruházást, amihez az értékes telket a XII. kerületi önkormányzattól vásárolták? Hiába kérdeztük, nem árulta el, de szerinte minden szabályosan zajlott.

„A kiinduló ár 1,4 millió forint per négyzetméter, de ez a lakás kialakításától függően azért 1,5 milliós négyzetméterárig is felmehet. A teljes felső szintet elfoglaló, 158 négyzetméteres penthouse az utóbbi kategóriába tartozik, de annak már van gazdája” – magyarázta a Beethoven Apartments értékesítő kollégája. De ne aggódjak – nyugtat meg –, azért még lehet választani a 11 lakásos társasház még szabad ingatlanaiból, és sorolja, mennyire „exkluzív” lakásokról van szó: a nyílászárók, burkolatok, szaniterek mind „a legmagasabb minőség”, és természetesen nem holmi gázfűtés zavaró radiátorral, hanem hőszivattyús hűtés-fűtés lesz.

Akárcsak a gyerekeknek tanuszodát ígérő Oxygen Wellness, vagy a közpénzből felújított, majd luxusesküvőkre használt Klebelsberg-kastély esetében, szándékosan nem újságíróként bemutatkozva kerestem meg a budai ingatlanfejlesztő céget, hanem egyszerű érdeklődő állampolgárként. Mint potenciális lakásvásárló, rákérdeztem a cég tulajdonosi hátterére is, mire azt a választ kaptam, hogy „magyar kézben van a cég”. A négyzetméterenként 1,5 milliót kóstáló lakások pedig biztosan elkészülnek a lelkes értékesítő kolléga szerint, a projekt sikerre van ítélve, manapság „pörög az ingatlanipar” és „nehéz ilyen telket találni".

Mihalovics itt még miniszteri biztosként
©

Az ingatlanfejlesztő cég valóban „magyar kézben” van, csak nem mindegy, kiében: 50 százalékban annak a Mihalovics Péternek a tulajdona, aki alig pár hónapja még Seszták Miklós kabinetfőnökeként közfunkciót töltött be. Buda egyik legfelkapottabb részén, a XII. kerületben építési telket találni pedig valóban nehéz, sőt szinte lehetetlen – csakhogy ezt a konkrét ingatlant helyben, a fideszes vezetésű Hegyvidéki Önkormányzatnál „találták”.

Mihalovics Péter neve nemrég az Index által feltárt MVM-botrányban tűnt fel, a lap először az energetikai cégcsoport beszámolója körüli anomáliát tárta fel, majd arról írtak, hogy az MVM egy frissen alapított magyar és panamai háttérrel bíró szlovák céget bízott meg egy különös informatikai fejlesztéssel. A sztoriban Mihalovics Péter Árpád volt az egyik főszereplő, mert ő volt az állami MVM által alapított zürichi cég egyik képviselője az igazgatótanács tagjaként. Az Index úgy fogalmazott, hogy Seszták Miklós ugyanilyen nevű kabinetfőnöke lehetett a svájci cég képviselője.

Fidelitasból indulva kabinetfőnök, képviselő, miniszteri biztos, trafikosztó és MVM-vezető

Bár az 1983-as születésű Mihalovics neve annyira nem közismert, az elmúlt években egy sor közfunkciót töltött be: először a Brüsszelbe távozó Navracsics Tibor, majd Seszták kabinetfőnöke volt, 2014-ig országgyűlési képviselő és veszprémi önkormányzati képviselő. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program és a Bakony–Balaton térség fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki karrierjét a Fidelitasban alapozta meg. Ahogy az azóta bedöntött Népszabadság megírta, azoknak az egyike volt, akik eldöntötték a trafikpályázatokat.

Látványkép a házról a Beethoven Apartments honlapján
©

Mivel régóta közpénzből kapja a fizetését, ezért nem mindegy, hogyan lett a sok száz milliós budai ingatlanprojekt egyik tulajdonosa. Ennek folyamatát raktuk össze, hogyan zajlott láthatóan jól lepapírozva, legálisan, azonban az alig egy év alatt lezajló események egymásutánisága alapján több mint tanulságosan:

1. lépés: a nem túl ismert cég építési telket vesz az önkormányzattól

A Beethoven Apartments projekt a XII. kerületi Beethoven utcában épül, ami az Alkotás utcához, Mom Parkhoz közeli, mégis csendes és zöld, így túlzás nélkül jó környéknek számít. A telken található régi ház az 1990-es évektől kezdve a kerületi önkormányzat tulajdonában volt, majd 2017 szeptemberében eladták a Danube Beruházó és Üzemeltető Kft.-nek. Az önkormányzati honlapon kötelezően nyilvánosságra hozott, nagyobb értékű szerződéseket rögzítő lista alapján a vételár 178,5 millió forint volt.

A közvagyon eladásakor az értékes ingatlant megvásárló Danube-nak két tulajdonosa volt:

  • a szlovák Vitrius s.r.o, amely fél évvel korábban száll be a magyar cégbe
  • a nyíregyházi Kelet-Unió Kft., amely 2017. augusztusa óta tulajdonos, vagyis mindössze pár héttel azelőtt szerzett érdekeltséget a cégben, hogy 2017. szeptember 7-én náluk landol az önkormányzati ingatlan.

2. lépés: a fideszes politikus kivásárolja az egyik tulajdonost

Két hónappal később a nyíregyházi cég úgy dönt, hogy kiszáll, és november 8-án az 50%-os üzletrészét értékesíti Mihalovics Péternek. Az idén tavasszal átvariált kormánystruktúra miatt a korábbi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dokumentumai már nehezen elérhetőek, de egy korábbi szervezeti összesítő alapján ebben az időpontban Mihalovics közfunkciót tölt be, közvetlenül Seszták mellett kabinetfőnökként.

Soha nem derült volna ki, milyen feltételekkel szállt be az (ex)kabinetfőnök a cégbe, ha nem adják be a cégbírósághoz az üzletrész adásvételi szerződését. Két, pénzügyi területen jártas ügyvédet is megkérdeztünk, ugyanazt mondták:

vagy véletlen baki történhetett, vagy túlbuzgó volt a jogász, mert ezt a dokumentumot általában nem adják be, hiszen nem is kötelező.

"A gyakorlatban azért ritka, hogy beadják, mert az adásvételi megállapodás tartalmazhat üzleti titoknak minősülő adatokat, így például magát a vételárat" – magyarázta egyik ügyvéd forrásunk, aki azzal viccelődött, talán "lepasszolták a feladatot az ügyvédbojtárnak, az meg olyan iratot is beadott, amit nem kellett volna".

A Danube Kft. esetében viszont így kezünkbe került a megállapodás, amiből kiderült: a fideszes politikus a budai ingatlant frissen megszerző cégnek egyrészt a 3 millió forint jegyzett tőke felét – vagyis 1,5 millió forintot – fizette az üzletrészért. Másrészt viszont a lelépő Kelet-Unió Kft.-nek a Danube-ban volt egy 90 millió forintos tagikölcsön-követelése, amit a Mihalovics "által rendelkezésre bocsátott tagi kölcsönből fog kiegyenlíteni". Vagyis az alig több mint 2 hónapig tulajdonos cég helyére a fideszes politikus a tagi kölcsönként adott 90 millió forint vállalásával száll be, és a "rendelkezésre bocsátott" fordulat olyan, mintha már ki is fizette volna.

Hogyan finanszírozza tulajdonosként a "gőzerővel haladó építkezést"?

Mivel a tagi kölcsön átvállalásának feltételeit egy másik megállapodásban rögzítették, erre nem látunk rá, így arra sem, Mihalovics ezt mikor fizettte ki. De a 1,5 millió forint tőke és a tagi kölcsönként adott további 90 millió forint olyan összeg, hogy adódik a kérdés: honnan volt a 2014-ig országgyűlési és veszprémi önkormányzati képviselőként, illetve miniszteri biztosként, majd utána minisztériumi tisztségviselőként dolgozó Mihalovicsnak ennyi pénze.

Ráadásul elmentünk az építkezés helyszínére, ahogy a telefonos érdeklődésnél ecsetelték és honlapjukon is hirdetik: a májusban induló építkezés „gőzerőkkel halad”. Az önkormányzati épületet elbontották, a mélyépítési munkákon is túl vannak, már a szerkezetépítés zajlik, az ütemterv alapján jövő augusztusban már át is adják az exkluzív lakásokat. Névtelenséget kérő szakértőink szerint már az jelentős befektetés, hogy eddig a fázisig eljusson egy társasház építése, amit szintén finanszíroznia kellett Mihalovics cégének.

Négy éve még mínuszban volt, és kocsira sem telt

A parlamentből kikerülése idején, 2014-ben tett záró vagyonnyilatkozata alapján Mihalovicsnak egy 120 négyzetméteres társasházi lakása van itt, a XII. kerületben, illetve egy 65 négyzetméteres lakása Veszprémben. A "nagy értékű ingóság" rész legtöbb pontját kihúzta, így 2014-ben még kocsija sem volt. Négymillió forint készpénzt és 11 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítást viszont bevallott, csakhogy ezzel szemben állt 15 millió forint banki tartozása, és további 9 millió forinttal volt adós magánszemélyekkel szemben.

A vagyonnyilatkozat alapján a képviselő-miniszteri biztos Mihalovicsnak 2014-ben egy kiadványok kiadásával foglalkozó, veszprémi kft.-ben volt 50 százalékos érdekeltsége. A cégadatbázis alapján azóta már egyszemélyben tulajdonosa a vállalkozásnak, amelynek az éves árbevétele 9,4 millió forint volt a 2017-es beszámoló alapján.

Több csatornán is kerestük Mihalovics Pétert, aki végül telefonon választ ígért, ha írásban elküldjük kérdéseinket. Végül azonban érdemi válasz helyett annyit közölt,: a "kérdések mögött rejlő rosszindulatú célzásokra, sejtetésekre nem kívánok reagálni". De mint írta, "az ügylet maximálisan a hatályos magyar jogszabályoknak és a transzparencia követelményének megfelelően zajlott".

Az úttest felét is lezárták az építkezés miatt
©

3. lépés: beszáll egy cég, amelyik már tényleg épített házakat

Az exkluzív lakásokat építő Danube Kft.-ben sűrűn változnak a tulajdonosok: idén júniusban a szlovák cég is kiszállt, és a helyére megérkezett a Sztaravoda Lakópark Kft. A Beethoven utcai exkluzív lakásokat hirdető honlapon a "tulajdonosi kör referenciáiként" a Sztaravoda Kft. által jegyzett két szentendrei lakóparkra hivatkoznak. Ha már a másik tulajdonos, Mihalovics Péter politikusi referenciáit kevésbé lehet mutogatni a lakásvásárlóknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit

Az IKEA üzeni, hogy nem engednek be egyszerre mindenkit