szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szinte a semmiből felbukkanó, magyar és panamai hátterű szlovák cég fejlesztett informatikai rendszert az állami vállalatnak.

Korábban többször is írtunk az MVM-nél még a nyáron kirobbant auditorbotrányról: minden azzal kezdődött, hogy az állami vállalat éves beszámolóját nem fogadta el az auditot végző cég egy gyanús tétel miatt. Az MVM erre – ahelyett, hogy magyarázatot adott volna – lecserélte a KPMG-t egy másik könyvvizsgáló cégre, amely rekordidő alatt fogadta el a beszámolót. Annyit lehetett tudni, hogy a vállalat egy informatikai fejlesztésért fizetett csillagászati összeget, amire az Indexnek név nélkül nyilatkozó dolgozók szerint egyébként semmi szükség nem volt. Az MVM a végsőkig titkolta, hogy pontosan kitől vette meg a fejlesztést, amit most az Indexnek sikerült kiderítenie.

A portál szerint az MVM egy frissen alapított magyar és panamai háttérrel bíró szlovák céget bízott meg a különös informatikai fejlesztéssel. Az MVM korábban egy zürichi leányvállalatát bízta meg azzal, hogy szerezzen be neki egy informatikai rendszert, egészen pontosan a Központi Termelés Megjelenítő (KTM) és felügyeleti rendszert. A mindösszesen egy embert foglalkoztató cég viszont tovább adta a projektet Szlovákiába. A Scadex s.r.o. Révkomáromba van bejegyezve, a város egyik örökké problémás lakótelepére. A cég a magyar piacon eddig ismeretlen volt, de kiderült, hogy részben egy Budakeszin élő magyar vállalkozó, Fürlinger Gyula a tulajdonosa.

Az auditornak az nem tetszett, hogy az MVM miért ad ilyen hatalmas összeget – 5 milliárd forintot – egy nemrég alapított, részben panamai hátterű cégnek. Az állami vállalat viszont, ahelyett, hogy épkézláb magyarázatot adott volna, felelősöket kezdett keresni, hogy ki volt az, aki felhívta a KPMG figyelmét az üzletre. Először úgy tűnt, az ügyet el lehet simítani, a globális KPMG egyik felsővezetője viszont nem bólintott rá a beszámolóra, így az MVM jobb híján szerződést bontott a céggel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!