szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, a Corvinus gazdaságpolitikai tanszékének vezetője szerint Márki-Zay Péter tehetséges, a mostani vezetők pedig a Kádár-rendszerben szocializálódtak.

Valószínűleg Bod Péter Ákos kormánykritikus tanulmánya miatt nem jelenhetett meg a Századvég folyóirat legutóbbi száma, a lapot kiadó alapítvány a teljes szerkesztőséget lecserélte. Ennek apropóján, valamint a Corvinus átalakítása és az MTA körüli változások miatt is készített interjút a Magyar Narancs Bod Péter Ákossal.

Bod szerint valamekkora értelmiségi hátországa még maradt a Fidesznek, „az ismerőseim egyik köre is része ennek, ők újabban ritkábban hívnak maguk közé”. Bod szerint azonban nincs könnyű helyzetben, aki a kormányt próbálja védeni. Sajnálja a bezárt és/vagy átalakított lapokat, nem érti, miért zavarja a hatalmat mindez. Nem érnek el tömegeket, láthatóan a választásokat sem ők döntik el. Azonban ő maga nem válogat a médiumok között, adott már interjút a kormányközeli Demokratának és az Echo Tv-nek is, azonban a köztévébe nem hívják, így nincs benne dilemma, menjen-e vagy sem.

Arról, hogy az MTA politikai okokból tiltott le előadásokat a Magyar Tudomány Ünnepén, azt mondta, az ember csak kapkodja a fejét. „Nem tudom, hogy ez az Akadémiára vet rosszabb fényt, vagy arra a kormánypolitikára, amelyikről feltételezni lehet, hogy ha nincs tudományos öncenzúra, akkor valamilyen retorziót alkalmaz.”

A Corvinus átszabás előtt, egy alapítványhoz kerül és magánegyetem lesz, erről Bod úgy nyilatkozott, mélyebb ismeretei nincsenek a témáról. Lánczi András rektor tájékoztatóján a minap nem volt ott, de két kollégája igen. „Arról számoltak be, hogy egy halom kérdésre nem kaptak világos választ. Lényeges például, mennyi pénz lesz az alapítványban, mennyi lesz a vagyon éves hozama. Ha mondjuk 5 milliárd, akkor tényleg el lehet engedni az államilag finanszírozott helyeket, és ösztöndíjat alapítani a szegény, de tehetséges gyerekeknek. Ha ez a pénz kevés, akkor viszont óriási erkölcsi, oktatási és szociális problémát okozna a szegényebb magyar diákok kiszorulása. Az is következik a tervekből, hogy gyakorlatilag minden óra angolul lesz, hiszen ha akár csak egy külföldi diák van a kurzuson, már nem lehet magyar az oktatás nyelve. Ha egy intézmény nemzetköziesedik, csak azt tudja felvenni, akinek tizennyolc éves korára kellően stabil az idegennyelv-tudása.”

Márki-Zay Péterről azt mondta, jó gondolkodású, tehetséges embernek tartja, generációja megkerülhetetlen lesz a magyar politikában. „Az ország mai vezetői a Kádár-rendszer utolsó évtizedében szocializálódtak, hiába mutatják be magukat új, unortodox erőként, mégiscsak nagypapakorú emberek.”

Szükségét érzi egy új politikai mozgalomnak, főleg úgy, hogy a meglévő ellenzéki pártok a mai állapotukban nem tudnak a hatalom kontrollja lenni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drágállja a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonalat, új eljárás jön

Drágállja a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonalat, új eljárás jön

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

Kormányátalakítást hozhat a Fidesz EP-listája

A jobbikos Staudt Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról

A jobbikos Staudt Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajba került Matolcsy unokatestvérének bankja

700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajba került Matolcsy unokatestvérének bankja