szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Város Mindenkié érdekvédő csoport szervezésében tüntettek a Kossuth téren. Erős mondatokkal.

Hétfőn lép hatályba a szabálysértési törvény legutóbbi módosítása, amely minden eddiginél szigorúbban bünteti a közterületen élő hajléktalan embereket. A 2018 nyarán módosított Alaptörvény ugyanis kimondja: 

Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás. 

A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja.  A törvény értelmében, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, vagy első felszólításnál a hajléktalan ember nem hagyja el a helyszínt, nem megy be szállóra, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe veszik az illetőt, ezt követően pedig a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is. 

Kortárs írók, színészek, rendezők, riporterek és civilek közösen tiltakoztak a törvény hatályba lépése előtt egy nappal „Egy mondat.” címmel. Az akciót szervező, a hajléktalanság kriminalizálása ellen 2010 óta küzdő, A Város Mindenkiért elnevezésű érdekvédő csoport kortárs magyar írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kért meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított alaptörvény inkriminált mondatára. 

©

A felhívásra több mint hetven kortárs magyar író (köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna, Lackfi János) küldte el „egy mondatát". Ezeket a mondatokat táblákra írták. A táblákat írók színészek, rendezők, riporterek, civilek között osztották szét a demonstráción. A mondatok felolvasását a demonstrálók tappsal, olykor pfújolással fogadták, megjegyezve, hogy az üzenet épp azokhoz nem jutott el, akiknek szánták. A hatalom képviselőinek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI