szerző:
hvg.hu

Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését szerda dél körül kezdeményezte a legfőbb ügyész. A kormánypárti képviselő - aki napközben még kitüntetést vett át - csak most reagált.

Meglepően higgadtan vette tudomásul a fideszes Simonka György, hogy Polt Péter legfőbb ügyész bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt a mentelmi joga felfüggesztését kezdeményezte.  A kormánypárti képviselő szerda este saját Facebook-oldalán hideg fejjel csak ennyivel kommentálta a történteket:

„Igen, hallottam én is a híreket, ami a mentelmi jogom visszahívásáról szól. Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben. Magam sem értem, de természetesen állok elébe minden kérdésnek, annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság”.

Eltekintve a ténytől, hogy a mentelmi jog felfüggesztését nevezi a köznyelv visszahívásnak, nem pedig a mentelmi jogot hívják vissza, a fideszes politikusnak azért akadhatna félnivalója, az általa vezetett termelői szövetkezetek az ügyészségi gyanú ugyanis összesen több mint 1,4 milliárd forintnyi kárt okoztak, maga a képviselő pedig kétrendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban, kétrendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetésben, kétrendbeli vesztegetés elfogadásában, kétrendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetésben, illetve kétrendbeli folytatólagosan és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásában lehet vétkes, amiért – ha beigazolódik az ügyészség gyanúja akár tíz évig terjedő börtönt is kaphat.

A politikus kora délután egyébként még csak aznap étvett kitüntetésével büszkélkedett a Facebookon, a mentelmi jog felfüggesztésének hírére eddig nem reagált.

A békési fideszes képviselő vezette termelői szövetkezetek működéséről (technikájáról) és az ügyészségi kezdeményezésről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Simonka amúgy nem az egyetlen fideszes parlamenti képviselő, akit büntetőeljárás alá von az ügyészség: az akkor még szintén mandátummal bíró Mengyi Roland ellen 2017 márciusában emeltek vádat költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt, amiért kenőpénzt kért nyertes uniós pályázatokért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években

Jóval kevesebben mászhatják meg a Mount Everestet idén, mint a korábbi években