szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külügyminisztériumi dolgozók és a rendvédelmisek szakszervezete is aláírta a közleményt, amelyben egyeztetést követelnek a tervezett kirúgásokról a közszférában.

Felháborodott hangú közleményt adott ki csütörtökön a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége "A Kormányinfo nem érdekegyeztetési fórum!" címmel. 

A közleményt a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete írta alá, és ebben azt sérelmezik, hogy a kormány semmilyen módon nem egyeztetett velük arról a kiszivárgott tervről, miszerint több ezer embert rúgnának ki a közszférából.

A dologról bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter magától nem beszélt, végül a szerdai Kormányinfón kérdésre válaszolva bejelentette, hogy kevesebb, mint 9000 embert fognak ugyan kirúgni, de a központi kormányzat jelentősen karcsúsodni fog.

A szakszervezetek közleményükben azt írják, Gulyás már augusztusban is tett utalást a létszámcsökkentésre, azóta a szervezetek pedig számos levelet, hivatalos tárgyalásokra szóló kezdeményezést küldtek és sajtótájékoztatót tartottak annak érdekében, hogy a kormány tartsa be a vonatkozó dokumentumok egyeztetésről szóló előírásait, és leüljön velük tárgyalni, de ez nem történt meg.

"Követeljük, hogy a kormány a tervezett intézkedések meghozatala előtt kérje ki a kompetens érdekvédelmi szervezetek véleményét a hatályos jogszabályok figyelembe vételével" – írják, majd felidézik, hogy több jogszabály értelmében is (a közszolgálati tisztviselői törvény, az ILO Egyezmény a szociális párbeszédről, a Szociális Jogok Európai Pillére – melyet a magyar kormány az elmúlt egy évben írt alá – és az Európai Unió Központi Közigazgatási Ágazati Párbeszéd Bizottság Egyezménye a konzultációs jogról) konzultálni kellett volna velük.

Az információs és konzultációs jog azt jelenti, hogy az állományt érintő lépések megtétele előtt, közben és után folyamatosan működtetni kell az érdekegyeztető fórumokat. A Kormányinfo nem érdekegyeztető fórum! A tíz éve kiéheztetett közszolgálati tisztviselők riogatását szakszervezeteink határozottan elítélik! Azonnali szociális párbeszédre van szükség!

– írják a szakszervezetek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!