szerző:
hvg.hu

A Dél-budai Tankerületi Központ visszautasítja az igazgató levelében foglaltakat, szerintük minden jól működik.

Ahogy arról a 444.hu alapján beszámoltunk, beadta felmondását a Farkasréti Általános Iskola igazgatója, Fazekas László, aki a lap szerint hosszú, 9 oldalas levélben indokolta meg döntését. Ebben az igazgató azt írta, jelenleg szinte lehetetlen rendesen dolgozni, mivel az állami iskolák teljesen elvesztették önállóságukat, a tankerületi központok nem biztosítják a megfelelő forrásokat, és helyi szinten sem tudott megvalósulni az együttműködés az iskolai vezetés, a Dél-budai Tankerületi Központ és az Újbuda Önkormányzata és gazdasági társaságai között.

A Dél-budai Tankerületi Központ ezzel kapcsolatban pénteken délután közleményt adott ki, amelyben azt írják, "visszautasítják azokat a csúsztatásokat és valótlanságokat, amelyek a Farkasréti Általános Iskoláról megjelentek", szerintük szó sincs arról, hogy az iskola vagy az állami intézményfenntartás működésképtelenné vált volna, mert a Tankerületi Központ számára a források biztosítottak ahhoz, hogy az intézményekben az alapvető minőségi oktató-nevelő munka megvalósuljon.

Azt írják, minden intézmény vezetője az adott év elején megismeri a költségvetési keretet, amelynek megfelelően tervezhetik az általuk irányított iskola szakmai munkáját az adott tanévre, a Farkasréti Általános Iskola pedig 395,4 millió forintos költségvetési kerettel rendelkezik a személyi és dologi kiadásaira a 2018-as költségvetési évben. Hozzáteszik, az iskolában tavaly és az idén is több tízmilliós korszerűsítési, karbantartási beruházást végeztek el, ezek között nem tervezett kiadásként szerepelt az intézmény kazánjának cseréje is 24 millió forint értékben, de van az iskolában 35 darab asztali számítógép, 20 notebook, 17 projektor, 17 tablet és 8 okos tanterem (Smart tábla, asztali számítógép, wifi-eszköz) is.

Nem tudjuk értelmezni azokat a kijelentéseket sem, hogy folyamatosan nő a pedagógusok terhelése az iskolában, ugyanis az intézménytől kapott adatok alapján az idei tanévben nem csökkent a pedagógusok száma, miközben csökkent a diákoké. Az egész iskolában összesen 7 túlóra van

– írja a tankerületi központ, amely visszautasítja azt is, hogy a minőségi oktatás feltételei ne lennének adottak a Farkasréti Általános Iskolában.

A közlemény szerint engedélyezték a kis létszámú osztályok fenntartását is annak ellenére, hogy például a tavalyi hatodik évfolyamból 28 tanuló választott másik iskolát magának, ennek következtében a jelenlegi 7. évfolyamon 14-17 fős osztályok vannak. Szerintük a fenntartó ebben a tanévben is biztosítja a szükséges fejlesztő szakembereket, az egy osztályra jutó, fenntartó által biztosított óratömeg osztályonként pedig átlagosan 53, "amely azt mutatja, hogy van lehetőség a tanórán kívüli foglalkozásokra, illetve a csoportbontásokra".

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az iskola igazgatója úgy érzi, számára túl nagy feladatot jelent az intézmény vezetése annak ellenére, hogy a fenntartó támogatja őt

– írják, hozzátéve, hogy a Tankerületi Központ folyamatosan egyeztet a XI. kerületi önkormányzattal, és szerintük a gyermekek érdekeit szem előtt tartva jó együttműködést valósítottak meg az elmúlt években a kerület vezetésével. Azt is írják, hogy az iskola tanulói számára biztosított a kötelező úszásoktatás addig is, amíg a szükséges munkálatok az uszodában be nem fejeződnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Óriási árbevétellel zárta a tavalyi évet az IKEA

Óriási árbevétellel zárta a tavalyi évet az IKEA

Sokba kerülhet az országnak Macron engedékenysége a túlóraszabályok ügyében

Sokba kerülhet az országnak Macron engedékenysége a túlóraszabályok ügyében

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Felmentették a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike