szerző:
-ha
Tetszett a cikk?

2008. november 3-án vette kezdetét a háború utáni Magyarország legsúlyosabb etnikai hátterű terrorsorozata.

Kereken tíz éve, 2008. november 3-ára virradó éjszaka ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak két – egymással szemben lévő – nagycsécsi családi házra. Az egyik ingatlan felgyulladt, és a házból kimenekülőkre az elkövetők rálőttek. A támadásban életét vesztette egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő – derült ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából. A kapitányság Bűnügyi Osztálya több emberen elkövetett emberölés bűntett gyanúja miatt indított nagy erőkkel nyomozást, 1 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Ez már az ötödik romákat ért fegyveres támadás volt abban az évben. Július 21-én éjjel lövéseket adtak le három, romák által lakott házra a Pest megyei Galgagyörkön, a támadásban senki nem sérült meg. Augusztus 8-án a Szabolcs megyei Piricsén több Molotov-koktélt dobtak két, egymás mellett álló házra, majd lábon lőttek egy, a házból kilépő nőt. Szeptember 5-én Nyíradonyban lövéseket adtak le egy házra, amelyben romák aludtak, de nem sérült meg senki. Szeptember 29-én a Heves megyei Tarnabodon ismét Molotov-koktélokat dobtak és rálőttek romák házaira. Az első halálos áldozatokat követelő eset a nagycsécsi volt, ezzel vettek kezdetét a cigánygyilkosságokként elhíresült bűncselekmény-sorozat.

Nagy Tibor feleségével, rokkant bátyjával és süketnéma lányával a Nagycsécs határában lévő Dózsa utcai házban élt. A leszázalékolt férfi kosárfonással foglalkozott, felesége, Éva lányukat gondozta. November 2-án este – miután nagylányuk élettársával hazament – a család tévézett, és közben elaludtak az utcafronti szobában. Üvegcsörömpölésre ébredtek, és azt vették észre, hogy a kisszobában tűz van. Kiszaladtak eloltani a tüzet, de puskalövések fogadták őket, a lavórban lévő vízért siető feleség hirtelen az előszobában összeesett.  József, sógornője teste mellé zuhant. A fogyatékkal élő lányt a sörétszemek megsebesítették, Nagy Tiborból egy golyót operáltak ki, egy másik átment az oldalán. A szemben lévő házra szintén Molotov-koktélt dobtak, de az nem gyulladt ki, és senki nem sérült meg. Az ezer lakosú, Tiszaújvárostól 10 kilométerre lévő faluban korábban nem voltak szélsőséges akciók, azon az éjjel az elkövetők vélhetően a 35-es útról lekanyarodva egy földúton álltak meg, majd a szántóföldön átvágva jutottak el a házakhoz.

 

©

December 15-én Alsózsolcán távcsöves puskából célzott lövések érték a csípőjén a teraszán fát aprító Rontó Krisztiánt. 2009. február 23-án Tatárszentgyörgy volt a helyszín, és a nagycsécsi módszert alkalmazták: egy házból Molotov-koktéllal menekülésre kényszerítették a benne lévőket,  majd rájuk lőttek. A támadásban egy 27 éves férfi és ötéves kisfia vesztette életét, Csorba Róbertre és karján ülő kisfiára, ifj. Csorba Róbertre estükben is még kétszer rálőtt a támadó. Április 22-én Tiszalökön, egy 54 éves roma férfit lőttek mellkason, aki bele is halt sérüléseibe, majd augusztus 3-án éjfélkor Kislétán támadtak egy 45 éves roma nőre és kislányára, miközben aludtak. A kislány az orvosi beavatkozásoknak köszönhetően túlélte a merényletet, édesanyja viszont még a támadás helyszínén belehalt sérüléseibe.

A nagycsécsi kettős gyilkosságot követően Kállai Ernő kisebbségi ombudsman javaslatára az országos rendőrfőkapitány ötventagú külön nyomozócsoportot állított fel a tettesek kézre kerítésére és 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki, ezt később 100 millióra emelték.

Végül 2009. augusztus 21-én Debrecenben, több helyszínen csapott le a feltételezett elkövetőkre a rendőrség, és több fegyvert és töltényt is lefoglalt. Az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy DNS-minta és más bizonyítékok is rendelkezésre állnak a négy férfi ellen, akik a gyilkosságokat rasszista indíttatásból követték el.

A motiváció etnikai konfliktus kirobbantása volt. A támadások értelmi szerzője Kiss Árpád elsőrendű vádlottként állt a bíróság elé. Az érettségizett férfi zenélni tanult, és rockzenekarokban dobolt, több évig dolgozott Izraelben. Öccse, Kiss István, másodrendű vádlott, aki szakácsként dolgozott korábban. Szoros kapcsolatot ápolt a debreceni skinhead  szubkultúrával, amit megjelenésével is vállalt, ruházatának jellegzetességein túl több náci szimbólumot is tetováltatott magára. A kilencvenes években ő volt az egyik, aki ellen vádat emeltek a debreceni tóraégetési ügyben, a vádat azonban bizonyítékok hiányában ejtették. A harmadrendű vádlott Pető Zsolt cukrász volt, és szintén a nemzeti szocialista mozgalmakhoz köthető tetoválást viselt Csontos István a negyedrendű vádlott, hidegburkoló és korábban katonaként szolgált Koszovóban. Ő az utolsó két gyilkosság során sofőrként segédkezett.

Első fokon a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla 2015 májusában helybenhagyta három vádlott tényleges életfogytiglani börtönbüntetését, illetve a negyedrendű vádlott 13 éves fegyházbüntetését. A negyedrendű vádlott, Csontos István már nem fellebbezhetett, így a rá még első fokon kiszabott 13 év fegyházbüntetés jogerőre emelkedett. A harmadfokú eljárás végén a Kúria úgy döntött, hogy Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt életük végéig börtönben marad. A Kiss-testvérek nem hallgatták végig az ítélet indoklását.

A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Az elkövetők összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, 55 ember testi épségét veszélyeztették. Nagy Tibor kettesben él siketnéma lányával, az Országos Roma Kisebbségi Önkormányzat feleségének és fivérének meggyilkolását gyásznappá nyilvánította, és emlékükre márványtáblát emelt. A gyásznapot később eltörölték, és a Dohány utcai központban már az emléktábla sem látható.

 

Tényleges életfogytiglan a végső ítélet a romagyilkosságok ügyében

Életük végéig börtönben maradnak a romagyilkosságok elkövetői - így döntött a Kúria, amelynek harmadfokú eljárásában kedden végleg eldőlt Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt ügye. Fellebbezésnek helye nincs, nyolc év után lezárult a példátlan támadássorozat miatti büntetőeljárás. A vádlottak azt próbálták elérni, hogy helyezzék hatályon kívül a korábbi ítéletet ,és kezdődjön elölről első fokon az eljárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elektromos családi furgonnal jön ki a Mercedes

Elektromos családi furgonnal jön ki a Mercedes

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat