szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénz nincs, megszorítások vannak. A természettudományi kar dékánja belebukott ebbe.

Korábban már megírtuk az Index híre után, hogy az ELTE kancellárja október 18-án kiadott egy utasítást, ebben komoly megszorítások szerepelnek. Ezek a Természettudományi Kart (TTK), a Bölcsészettudományi Kart (BTK), a Társadalomtudományi Kart (TÁTK) és az ELTE-hez 2017-ben csatlakozott szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot érintik. A Scheuer Gyula kancellár által kiadott dokumentum ezt a lépést „egyes karok költségvetési hiányára" és a 2019. évi költségvetés várható alakulására tekintettel rendeli el.

A karokon:

  • bér- és létszámstopot rendelnek el,
  • semmilyen, mérlegelési jogkörbe tartozó juttatás kifizetését nem engedélyeznek,
  • kancellári egyetértéshez kötik az újabb óraadói megbízásokat és
  • csak az alapfeladat ellátásához nélkülözhetetlen, nem halasztható dologi kiadásokat engedélyezik.
  • A fokozott takarékosság jegyében a gazdasági főigazgató egyedi engedélyéhez kötik a hatvan napnál hosszabb időre szóló vagy a nettó 500 ezer forintot meghaladó egyedi értékű beszerzéseket, valamint
  • leállítják a bútor- és irodaszer-igényléseket.

Most a 444 azt írja, hogy a TTK-n megbukott a dékán. A kari gazgatóság körlevélben tájékoztatta a kollégákat a helyzetről: 2012 óta a kar folyamatosan növekvő hiánnyal küzd, mert az akkor megváltozott állami finanszírozás hátrányosan érintette őket, mostanra a hiány éves mértéke jóval több mint 1 milliárd forint. A korábbi években a TTK hiányát egyetemi szinten, más források bevonásával kezelték, de a vezetés és a kancellár már évek óta jelezte, hogy ez nem fenntartható.

A fent leírt megszorításokra reagálva a TTK dékánja, Surján Péter szeptember végén leadott egy hosszú távú intézkedési tervet, de az abban ígért költségcsökkentéseket kevesellték, a dékán az intézetigazgatók javaslatait nem fogadta el, és határozott kérés ellenére sem tárgyalta meg azt a Kari Tanáccsal (KT), csak szóbeli ismertetés történt, az írásbeli anyagot nem mutatta be, és szavazás sem volt.

A soron következő első szenátusi ülésen a kancellár jelezte, nem fogadja Surján tervét, majd Scheuer Gyula közölte: a kar vagy visszahívja a dékánt, vagy kancellári biztost nevez ki az irányításra, pedig gyakorlatilag már tavasz óta – illetve hivatalosan pár hete – minden kari kifizetést személyesen a kancellárral kell engedélyeztetni.

Megszólal a kancellár

Szemlénk megjelenése után levélben kereste meg szerkesztőségünket Scheuer Gyula kancellár. Ebben azt írta: nem igaz, hogy az ELTE szenátusi ülésén azt közölte, hogy ha a TTK nem hívja vissza a dékánt, akkor ő kancellári biztost nevez ki. Szerinte ez az információ "zagyvaság", mivel a kancellári biztosra csak bizonyos kancellár jogosítványokat lehetne átruházni, a dékáni feladatok viszont, alapvetően rektori hatáskörébe tartoznak. Scheuer tagadta azt is, hogy tavasz óta gyakorlatilag minden kari kifizetést személyesen a kancellárral kell engedélyeztetni. "Tekintettel a kar 4 milliárd feletti éves költségvetésére a fenti állítás teljesen nevetséges" - írta a kancellár.

Azt, hogy szerinte mi is történt valójában, Scheuer Gyula nem fejtette ki, viszont megtette azt az ELTE oldalán, amit ide kattintva lehet elolvasni.

Az öt intézetigazgató ezért kénytelen volt – a szabályok szerint – bizalmatlansági indítványt benyújtani a dékán ellen, aki úgy döntött, az október 31-i kari tanácsülésen bizalmatlansági szavazást kér maga ellen, és csak 75 százalékos támogatottság esetén folytatja a munkáját. A KT tagjainak csak a 17 százaléka támogatta őt, így november 5-i hatállyal elküldte a lemondását a rektornak.

A 444 végül azt írja: az öt intézetigazgató még aznap javaslatot tett a rektornak a megbízott dékán személyére, erre a héten kerülhet sor. Október 31-én a KT kiküldte az új dékán megválasztásának lebonyolításával megbízott bizottságot, és elfogadta a dékáni pályázati kiírás szövegét. A terv szerint a karnak februártól vagy márciustól lehet új, kb. 4 évre kinevezett dékánja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Berobbant egy lőszerraktár Egyenlítői-Guineában, csaknem 100-an meghaltak

Berobbant egy lőszerraktár Egyenlítői-Guineában, csaknem 100-an meghaltak

A Finn-öböl jegén táncolta el a hattyú halálát egy orosz balerina – videó

A Finn-öböl jegén táncolta el a hattyú halálát egy orosz balerina – videó