szerző:
hvg.hu

11 embert csoportosan elkövetett garázdasággal és rongálással vádoltak. A bíróság az ügyészség javaslatát elfogadva hozott ítéletet.

Az ügyészség közleménye szerint Liget Budapest Projekt ellen tiltakozó Ligetvédő-csoport aktivistái tavaly július 4-én, a zuglói 56-os emlékmű melletti területen előre be nem jelentett, spontán rendezvényt tartottak abból a célból, hogy a Liget-felújítás keretében aznapra szervezett faátültetés ellen tiltakozzanak. A spontán rendezvényt a rendőrség feloszlatta, de az aktivisták továbbra is a helyszínen maradtak.

A kordonnal elhatárolt építési területnél a vádlottak közül nyolcan, további tizenkét ismeretlen társukkal együtt a délutáni órákban több kerítéselemet is megrongáltak több mint 60 ezer forintos kárt okozva.

Láncolástól kordonbontásig: Ez történt a Városligetben kedden - videó

A ligetvédők kedden ismét konfliktusba keveredtek a beruházókkal, most azt próbálják megakadályozni, hogy platánokat emeljenek ki a helyükről és vigyenek máshova. Egyikük az egyik munkagéphez bilincselte magát, majd délután elszabadultak az indulatok, és ledöntötték a kordont, amellyel az átültetésre kijelölt területet kerítették el. Videós összefoglalónk a nap eseményeiről.

A vád tárgyát képező másik ügyben, a fenti vádlotti körből ketten, három másik vádlott-társukkal együtt idén április 10-én az Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum építkezési területét körülvevő, OSB-lapokból álló kerítés egyik oldalát többször megrúgták, és az betört. A résen átmászó vádlottak trágár kifejezésekkel illették a biztonsági őröket, feléjük köptek, egyikük pedig egy korábban letört OSB-lap darabjával megdobta az egyik biztonsági őrt.

Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság hozott büntető végzést: a vádiratában foglalt indítványnak megfelelően, tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján valamennyi vádlottal szemben 200-250 óra közötti tartamú közérdekű munka büntetést szabott ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Listára tették az áprilisi kampánypénzzel tartozókat, ismert arcok is vannak rajta

Listára tették az áprilisi kampánypénzzel tartozókat, ismert arcok is vannak rajta

Felemás arcát mutatja az időjárás kedden

Felemás arcát mutatja az időjárás kedden

Lélegzetelállító képek készültek a ködös Budapestről

Lélegzetelállító képek készültek a ködös Budapestről

A „kolostorok Coca-Colája” ma is tarol, de mi is ez az ital?

A „kolostorok Coca-Colája” ma is tarol, de mi is ez az ital?

Káprázatos videó a Szeged határában vonuló darvakról

Káprázatos videó a Szeged határában vonuló darvakról

Hosszú még mindig üldözi Sjöströmöt

Hosszú még mindig üldözi Sjöströmöt