szerző:
hvg.hu

A határellenőrző rendszer szerint a Hani I Hotit határátkelőn ment át a kocsi, amely a volt macedón miniszterelnököt szállította.

Több albán lap ottani hivatalos rendőrségi közlésre hivatkozó cikkei szerint a tiranai magyar nagykövetség autójával ment át az albán-montenegrói határon Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök november 11-én. A lapok az autó rendszámát is közlik: CD1013A.

A Hani I Hotit határátkelőn hajtottak át, a lapok szerint az autó 45 perccel később visszatért Albániába. A lapok forrásai szerint a követségi autóban egy diplomata is ült, a kocsit sofőr vezette. Azt, hogy onnan hogyan ment tovább Gruevszki, egyelőre nem tudni. Arról, hogyan jutott be Macedóniából Albániába, a TIMS határellenőrző rendszerben nincs adat, ezért feltételezik, hogy a zöldhatáron ment át. A lapok által idézett rendőrségi közlemény ugyanakkor emlékeztet arra, hogy november 11-én Gruevszkit még nem körözték, az Interpol szkopjei irodája ezt csak 13-án este rendelte el, két nappal korábban még nem volt indok arra, hogy a hazájában korrupcióért elítélt volt kormányfőt megállítsák a határátkelőnél. Emlékezetes, hogy Gruevszki 13-án kora délután maga jelentette be a Facebookon, hogy már Budapesten van.

 

©

Megkerestük a Külügyminisztériumot, hogy valóban követségi autóval szállították-e Gruevszkit, válaszukkal a cikket frissítjük. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón annyit mondott, a magyar államnak. illetve hatóságoknak nincs köze ahhoz, hogy Gruevszki megszökött Macedóniából, azt viszont nem árulta el, nyújtottak-e bármi segítséget az egyik meg nem nevezett magyar követségen menedékjogot kérő volt miniszterelnöknek abban, hogy Budapestre jusson.

Az eset eddig ismert körülményeiből a Helsinki Bizottság azt a következtetést vonja le, hogy Gruevszki külön belügyminiszteri engedéllyel érkezhetett Magyarországra.

Gruevszki útjával kapcsolatban sok a találgatás, egyes lapok szerint repülővel érkezett Budapestre.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is