szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Apró mozaikokból egyre tisztább kép áll össze a volt macedón miniszterelnök Budapestre vezető útjáról. Albán lapok szerint magyar követségi autó vitte át Albániából Montenegróba. A Magyar Helsinki Bizottság azt mondja, Pintér Sándor engedélyével indulhatott el a magyar követségről Gruevszki Budapest felé.

Pontokba szedte a Magyar Helsinki Bizottság, milyen kérdések merülnek fel Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő magyarországi menedékkérelménél. A legfontosabb az, hogyan jöhetett Magyarországra legálisan Gruevszki. Gulyás Gergely miniszter ezzel kapcsolatban a kormányinfón annyit mondott, hogy a balkáni útvonalon személyi igazolvánnyal lehet közlekedni, Gruveszki nem Macedóniában, hanem egy másik ország magyar nagykövetségén adta be a kérelmét. Arról nem beszélt, hogy ezután hogyan jött Budapestre a volt miniszterelnök, és ehhez milyen segítséget nyújtottak a magyar hatóságok. Albán lapok szerint Gruevszkit magyar követségi autó vitte át az albán-montenegrói határon, azonban azt már nem tudni, onnan hogy ment tovább. Az ügyben keressük a Külügyminisztériumot, a válaszukkal a cikket frissítjük. A hírek alapján Gruevszki a tiranai magyar nagykövetségen jelezhette menedékkérelmét. Gulyás elárulta, hogy a nagykövetség tájékoztatta Szijjártó Pétert, illetve a tárcát Gruevszki érkezéséről, azonban azt mondta, a volt miniszterelnök budapesti meghallgatásáról a Bevándorlási Hivatal döntött.

Gulyás többször hangsúlyozta, a magyar állam/hatóságok semmilyen segítséget nem adtak ahhoz, hogy Gruevszki elhagyja Macedóniát. Sajtóhírek szerint a két év börtönre ítélt Gruevszki a zöldhatáron menekült el, a macedón kormány vizsgálatot indított az ügyben. A volt miniszterelnök szerint életveszélyes fenyegetéseket kapott, menedékkérelménél erre, illetve a tisztességes eljárás hiányára hivatkozott. Gulyás arról is beszélt, Gruevszki legálisan érkezett Budapestre.

Pintér bólintott rá?

A Helsinki Bizottság szerint a menedékjogi eljárás szempontjából kulcsfontosságú kérdés, hogy a kérelmező szabályosan vagy szabálytalanul lépte-e át a magyar határt, és jogszerűen vagy jogszerűtlenül tartózkodik-e Magyarország területén. A macedón kormány állítása szerint Gruevszkitől korábban elvették az útlevelét, márpedig az kell a szabályos belépéshez.

Ugyan a macedón állampolgárok vízum nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak három hónapig nálunk, de ehhez útlevél kell, személyi igazolvány nem elégséges. Viszont belügyminiszteri külön engedéllyel mégiscsak szabályosan beléptethették őt az országba a magyar rendőrök. Ennek nem mondana ellent Gulyás Gergely miniszter nyilatkozata.

Ha miniszteri engedéllyel jött, tényleg nem kell a tranzitzónában várakoznia, de ha mégsem, akkor már az is rendkívüli, hogy nem küldték vissza Szerbiába. Sajtóhírek szerint egyébként éppen onnan jött. A szervezet felhívta a figyelmet arra is, mivel Gruevszki menedékjogot kért, annak elbírálásáig a kiadatási eljárást nem lehet lefolytatni.

Lefordítva: a kérelem benyújtásával időt nyert Gruevszki, bár az kérdés, hogy mennyit. A Bevándorlási Hivatal oldalán az szerepel, hogy az eljárás 60 napig tart, de lehet gyorsított eljárás is. A kiadatási kérelem elbírálása újabb idő: Gulyás szerint több hónapig is tarthat.

A macedón média szerint amúgy Gruevszki nem akar Magyarországon maradni, a kérelem benyújtásával időhúzásra játszik, és kelet felé akar továbbmenni.

Az is kérdés, hogy jött

A Helsinki Bizottság szerint a hatályos törvények alapján külképviseleten nem lehet védelmet kérni, az ilyesmire vonatkozó "szándéknyilatkozatot" a magyar jog nem ismeri, és a hatósági gyakorlat szerint is értelmezhetetlen. A szervezet arra következtet:

Gruevszki nem közvetlenül, légi úton át érkezett Macedóniából Magyarországra.

Ezt a szervezet szerint a macedón kormány is megerősítette. Saját – illetve egy újságíró rendőrségre hivatkozó – állítása szerint Gruevszki 13-án már Budapesten volt, ám a külföldi sajtóban felvetődött, Orbán egyik oligarcha barátjának a gépén érkezhetett meg. Az Átlátszó meg is nézte: a miniszterelnököt is szállító OE-LEM november 14-én repült Belgrád és Budapest között. A két dátum nem stimmel, ezért megkérdeztük a Kül-, illetve Belügyminisztériumot, hogy pontosan mikor érkezett Magyarországra Gruevszki, de még nem válaszoltak. Egy szerb lap szerint Tiranából repült Gruevszki. Ez ellentmond a friss albán lapértesüléseknek, amelyek az ottani rendőrség tájékoztatása alapján írták meg, hogy november 11-én Gruevszki a tiranai magyar követség autójával Albániából átkelt Montenegróba.

Gruevszki izzadhat, ha betartják a törvényeket

Miután a kormány biztonságos származási országnak tartja Macedóniát,

vagyis Gruevszkire nagyon komoly feladat vár, ha meg akarja győzni arról a menekültügyi hivatal munkatársait, hogy számára miért nem volt biztonságos hazája, és azok az európai országok, amelyeken keresztül hozzánk jutott. Ügyfeleink tudnának mesélni arról, hogy ez mennyire nehezen megy.

A Helsinki Bizottság azt sem tapasztalta, hogy korábbi politikai vezetőknél általános lenne a kivételes bánásmód. Egykori kormányfőt még nem védtek, de számos klasszikus politikai menekültet már igen, köztük magas rangú állami tisztviselőket, főtiszteket és politikai tisztségviselőket.

Semmiféle különleges bánásmódban nem részesültek. Sőt, olykor az olyan rendszerellenzékiek esetében, akik az aktuális magyar külpolitikai irányvonalnak megfelelő rezsimekkel konfrontálódtak, még hátrányba is kerültek.

Az is szokatlan, hogy egy menedékkérőről miniszteri szintű egyeztetés zajlik. Az általános elv szerint tilos egyeztetni a származási ország hatóságaival, mert az ilyesfajta kapcsolatfelvétel veszélybe sodorhatja a kérelmezőt, illetve az otthon maradt hozzátartozóit.

A kormány lábon lőtte magát

Annak viszont örülnek, hogy a kormány szerint jogi és nem politikai kérelemről van szó.

A kormány most azokat a nemzetközi jogszabályokat emlegeti, amelyeket korábban nem győzött szapulni, elavultnak és betarthatatlannak minősíteni. Ezeket a nemzetközi standardokat bontotta le a hazai szabályozás 2015 óta. Így tehát a kormány nemcsak diplomáciai, külpolitikai, kommunikációs, de jogi slamasztikába is lavírozta magát

A szervezet többször megjegyzi, mennyire álságos a kormány érvelése Gruevszki biztonságáról, miközben a tranzitzónákban fogva tartottak között vannak nők, öregek, gyerekek és betegek is, többük esetében a strasbourgi bíróság elrendelte, hogy állapotuknak megfelelő körülményeket kellene biztosítani, a kormány mégis fogva tartja őket.

Egy bukott és börtönbüntetésre ítélt kormányfőt is megillet a jog a tisztességes menedékjogi eljáráshoz és a megfelelő elhelyezéshez. De szemforgatásnak tartjuk, hogy a kormány az ő esetében speciális eljárást alkalmaz, mert korábban a szabályokat annyira megszigorította, hogy saját csapdájába esett.

Nikola Gruevszki börtönbüntetéséről és Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Lemondott egy DK-s polgármester a neki járó oltásról

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában

Az SZFE mézesmadzagjától Jókai Mór kultuszáig – ez volt a február a kultúrában